Εγκέφαλος συμμορίας αρχαιοκαπήλων 43χρονος γόνος μεγαλοξενοδόχου

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 20140 σχόλια

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, αναρτά στον ιστοχώρο της φωτογραφίες αντικειμένων και εικόνων, ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας, που έχουν κλαπεί από Ιερούς Ναούς και Μονές του Νομού. Όποιος τυχόν γνωρίζει κάτι, που μπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεσή τους μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας

Aυτή είναι η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου για τις κλεμμένες εικόνες ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας.
Πριν λίγο ο δημοσιογράφος Βασίλης Χήτος αποκάλυψε ότι η Σκότλαντ Γιαρντ συνέλαβε συμμορία αρχαιοκαπήλων στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχε γόνος γνωστής οικογένειας.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η Σκοτλαντ Γιαρντ δίνει το όνομα 43χρονου γόνου οικογένειας που πρωταγωνιστεί στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεκαετίες ολόκληρες.
Ο 43χρονος είχε στήσει στο Μέτσοβο επιχείρηση με τουριστικά είδη για να δικαιολογεί την παρουσία του στη περιοχή.
Για το ίδιο θέμα το Crimes on air έγραψε>
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφέθηκε μετά την απολογία του στον Ανακριτή Ιωαννίνων, επιχειρηματίας με καταγωγή από τα Τρίκαλα, ο οποίος κατηγορείται για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας στο Νομό Ιωαννίνων.
Ο 43χρονος, που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, κλήθηκε ως ύποπτος για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων και μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση τριών χιλιάδων ευρώ και την υποχρέωση της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
 Ο επιχειρηματίας από τα Τρίκαλα κατονομάζεται από τον Ρίτσαρντ Τεμπλ, ιδιοκτήτη της ομώνυμης γκαλερί του Λονδίνου, ως προμηθευτής εικόνων που βρέθηκαν στην γκαλερί το 2011 και αποδείχτηκε ότι είχαν κλαπεί από μοναστήρια της Ηπείρου.
Στην κατάθεσή του, που εσωκλείεται στην δικογραφία, ο Ρίτσαρντ Τεμπλ φέρεται να κατονόμασε τον Τρικαλινό ως προμηθευτή των εικόνων, έδωσε μάλιστα χειρόγραφα σημειώματά του και αριθμούς τραπεζικών του καταθέσεων, ενώ πρόσθεσε ότι ο 43χρονος του είπε πως ήταν δικές του, τις είχε ως οικογενειακά κειμήλια και ότι ο ίδιος είναι συλλέκτης, ενώ παράγοντες της περιοχής υποστηρίζουν πως «υπάρχουν άτομα υπεράνω υποψίας που κρύβονται πίσω από αυτόν».
Ο Τεμπλ κατέθεσε επίσης ότι αποφάσισε να επιστρέψει συνολικά 17 εικόνες, προκειμένου να μην πληγεί το κύρος της διάσημης γκαλερί και παράλληλα διέκοψε τη συνεργασία του με τον συγκεκριμένο Έλληνα προμηθευτή.
Σημειώνεται πως δέκα από τις εικόνες που βρέθηκαν στην γκαλερί Temple προέρχονται από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ιωαννίνων, ο οποίος λεηλατήθηκε στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων το 2009, από όπου οι θρασύτατοι ιερόσυλοι αφαίρεσαν 40 εικόνες, ενώ μία προερχόταν από τον Αγιο Τρύφωνα Βίκου Ιωαννίνων.
Άλλες 10 εικόνες που είχαν κλαπεί από μοναστήρια της Ηπείρου εντοπίστηκαν στην γκαλερί Dullaert του Αμστερνταμ και κατασχέθηκαν τον Δεκέμβριο του 2011, λίγο πριν διατεθούν προς πώληση, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι ότι οι πέντε δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για διάφορες κλεμμένες εικόνες έχουν σταλεί στην ανακρίτρια Ιωαννίνων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε και η πολυσέλιδη -ξεπερνά τις 150 σελίδες- αναφορά της Σκότλαντ Γιαρντ για το θέμα.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι πέντε δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για τις κλεμμένες εικόνες έχουν αποσταλεί στις ανακριτικές αρχές των Ιωαννίνων κι αντιμετωπίζονται ως ενιαία υπόθεση. kourdistoportocali.com

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS