Στέρεες βάσεις για την επέκταση της καλλιέργειας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Αιτωλοακαρνανία και, από εκεί, στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας δημιουργεί η Ανθήρ ΑΒΕΕ υλοποιώντας μια σύγχρονη μονάδα
επεξεργασίας πρώτης ύλης για παραγωγή ξηράς δρόγης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
επεξεργασίας πρώτης ύλης για παραγωγή ξηράς δρόγης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Πρόκειται για το επιστέγασμα των προσπαθειών του υπερδραστήριου Συνεταιρισμού Καλλιεργητών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Αιτωλοακαρνανίας (ΑΣΚΑΦΕΦΑ) ο οποίος, σε λιγότερο από μια δεκαετία, έχει καταφέρει να μετατρέψει το νομό σε έναν από τους βασικότερους θύλακες «άνθισης» των εναλλακτικών αυτών καλλιεργειών στη χώρα μας. Η Ανθήρ ΑΒΕΕ αποτελεί τον βιομηχανικό και επιχειρηματικό του βραχίονα, που ιδρύθηκε μόλις το 2009 με σκοπό να στήσει μια μονάδα επεξεργασίας των πρώτων υλών, ώστε τα μέλη του συνεταιρισμού να καρπώνονται τη μέγιστη δυνατή υπεραξία από την παραγωγή τους.
«Η δημιουργία της εταιρείας ήταν μια αναγκαία κίνηση προκειμένου να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την πραγματοποίηση της επένδυσης», λέει στην Agrenda o Ηλίας Τζανές, γεωπόνος με πλούσια καριέρα στο ΕΘΙΑΓΕ και, πιο συγκεκριμένα, στο Καπνικό Κέντρο Αγρινίου και ένας από τους ανθρώπους που στήριξαν επιστημονικά το εγχείρημα από τα πρώτα του βήματα.
«Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μια ομάδα καπνοπαραγωγών της περιοχής αναζητούσε μια ρεαλιστική διέξοδο μπροστά στο... ναυάγιο του καπνού που έβλεπε ότι ερχόταν. Επένδυσαν, λοιπόν, τις επιδοτήσεις τους στην προσπάθεια ανεύρεσης μιας εναλλακτικής», εξηγεί ο κ. Τζανές. «Ακολούθησε ένα χρονικό διάστημα επιστημονικών ερευνών και πειραματισμού μέχρι να επιλέξουμε τα κατάλληλα φυτά», συμπληρώνει. Η έρευνα «έδειξε» τα –ελληνικότατα- δεντρολίβανο, φασκόμηλο, χαμομήλι, αρτεμισία, μαντζουράνα κ.α. Οι παραγωγοί, στη συνέχεια, προχώρησαν στο επόμενο βήμα, ήτοι στη δημιουργία συνεταιρισμού για να ακολουθήσει η ίδρυση της Ανθήρ.
Σήμερα, ο ΑΣΚΑΦΕΦΑ αριθμεί 13 μέλη-παραγωγούς και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονται σε 400 στρέμματα.
Αριθμός πολύ μικρός, σύμφωνα με τον κ. Τζανέ, μπροστά στις δυνατότητες ανάπτυξης που έχουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στην περιοχή. «Η καλλιέργεια θα μπορούσε να εκταθεί στα 4.000 στρέμματα. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, ήταν η ύπαρξη μιας μεταποιητικής μονάδας που εξασφάλιζε την απορρόφηση της παραγωγής».
Πελάτες οι μεγάλες φαρμακευτικές
Την ανάγκη για απορρόφηση της παραγωγής ήρθε να ικανοποιήσει η μονάδα επεξεργασίας για παραγωγή δρόγης της Ανθήρ που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2009. Σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί το 80% των εργασιών και οι άνθρωποι του ΑΣΚΑΦΕΦΑ εκτιμούν ότι θα περατωθεί μέσα στο 2012.
Τα καλά νέα για το συνεταιρισμό ήρθαν πριν από λίγες εβδομάδες όταν πληροφορήθηκαν ότι η ύψους 2 εκατ. ευρώ περίπου (1,97 εκατ. ευρώ) επένδυση έλαβε προέγκριση για ένταξη στο Αλ. Μπαλτατζής με επιδότηση 48,8%.
Η εγκεκριμένη δυναμικότητα της μονάδας είναι 497 τόνοι φαρμακευτικών φυτών ετησίως. Τα προϊόντα της επεξεργασίας θα απορροφηθούν -στο μεγαλύτερό τους ποσοστό- από το εξωτερικό, ιδίως τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία. Εκεί, δηλαδή, όπου βρίσκονται μερικές από τις πιο γνωστές φαρμακοβιομηχανίες-πελάτες της Ανθήρ.
Τα «κακά» νέα για το συνεταιρισμό ήταν ότι απορρίφθηκε το ακόμα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα, ύψους περί τα 3 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία μονάδας απόσταξης, καθώς η συγκεκριμένη δράση δεν είναι επιλέξιμη στο Μέτρο 123A. Προς το παρόν, λοιπόν, τα σχέδια αυτά μπαίνουν στον «πάγο», όμως δεν αποκλείεται να τροχοδρομηθούν όταν βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον και αποκατασταθεί η ροή χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες.
agronews