Θερμά συγχαρητήρια

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 20110 σχόλια

Μπορούμε και χειρότερα; Η απόλυτη αποτυχία πολιτικών επιλογών… και προσώπων.
Η καταστροφή με αριθμούς: Σε δύο μόλις χρόνια η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε και αυξήθηκε κατά 11,9%, από 8,7% τον Αύγουστο του 2009 σε 20,6% τον Αύγουστο του
2011. Στην κορυφή της λίστας με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα η Περιφέρειά μας.
Επιβεβαιώνονται κατ’ απόλυτο και δραματικότατο τρόπο ακόμη και οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις για την εκτόξευση των ποσοστών ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη, τέτοια που ουδέποτε στο μεταπολιτευτικό παρελθόν της χώρας υπήρξαν. Τα τελευταία δύο χρόνια αποδεικνύονται «μαύρα» και με αριθμούς, οι οποίοι μάλιστα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση (παρά μόνο προς τα πάνω… και θα εξηγήσουμε ακολούθως το γιατί), αφού προέρχονται απ’ το επίσημο κράτος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αμφισβήτηση όμως δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ως προς το μέγεθος της αποτυχίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και των προσώπων που ανέλαβαν να διαχειριστούν αυτές τις πολιτικές… στην δική μας περιοχή.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία που η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στην δημοσιότητα το ποσοστό ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Αύγουστο σκαρφάλωσε στο 18,4% έναντι 12,2% ακριβώς ένα χρόνο πριν. Σε πραγματικούς αριθμούς οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 294.845 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (αύξηση 48,1%) και κατά 87.677 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (αύξηση 10,7%) και διαμορφώθηκαν σε 907.953 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.403.503 άτομα.
Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Αύγουστο εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 4.034.537 άτομα. Μειώθηκε, δηλαδή κατά 364.353 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (μείωση 8,3%) και κατά 105.469 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 (μείωση 2,5%).
Τα παραπάνω στοιχεία σοκάρουν. 364.353 λιγότεροι απασχολούμενοι μέσα σε ένα μόλις χρόνο, …όλοι τους βέβαια απ’ τον ιδιωτικό τομέα!!! Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αναφέρονται στον Αύγουστο μήνα, στην κορύφωση δηλαδή της τουριστικής περιόδου, όπου έστω και εποχιακά υπάρχει μεγάλη ζήτηση εργασίας στους κλάδους που δραστηριοποιούνται με τον τουρισμό. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου και του μηνός που διανύουμε… ούτε να τα σκεφτούμε δεν θέλουμε.
Στην ανά Περιφέρεια τώρα αποτύπωση των ποσοστών ανεργίας η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται «επάξια» στην κορυφή της λίστας και με διαφορά μόλις 0,1% απ’ τη δεύτερη, κατέχει την τρίτη θέση με ποσοστό 20,6%. Προηγείται η Δυτική Μακεδονία με 23,1%, ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 20,7% και η δική μας Περιφέρεια βρίσκεται, όπως μόλις προαναφέραμε στην τρίτη θέση με 20,6%... έχει όμως μεγαλύτερη ετήσια αύξηση απ’ τις δύο που προηγούνται! Πιο συγκεκριμένα η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα ήταν 12% τον Αύγουστο του 2010 και 8,7% τον Αύγουστο του 2009. Τα τελευταία δύο χρόνια δηλαδή, αυτά της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΔΝΤ, η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε (αύξηση 11,9%)!!! Στον πίνακα που δημοσιεύουμε αποτυπώνονται αναλυτικά τα ποσοστά ανά Περιφέρεια και παρατηρούμε ότι τα Ιόνια Νησιά και η φτωχή άλλοτε Ήπειρος βρίσκονται πολύ κάτω του μέσου όρου. Στους υπόλοιπους πίνακες εμφανίζονται τα ποσοστά ανά φύλο και κατά ηλικία, και επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι πλήττονται ιδιαίτερα οι νέοι και οι γυναίκες.
Τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερα, αφού δεν καταγράφονται ως άνεργοι ότι υποαπασχολούνται δύο ώρες την εβδομάδα λ.χ., όσοι παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, όσοι… μετανάστευσαν ήδη στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερης μοίρας. Να σημειώσουμε τέλος ότι στην Αιτ/νία, όπου η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας έχει προ πολλού καταρρεύσει, η οικοδομή δηλαδή και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, όπου δημόσια έργα δεν εκτελούνται και όπου η αγροτική παραγωγή έχει τραγικά συρρικνωθεί, οι δείκτες είναι ακόμη χειρότεροι. Τα παραπάνω στοιχεία πάντως είναι υπέρ του δέοντος ικανά να πείσουν για την πλήρη αποτυχία των πολιτικών (επιλογών αλλά και προσώπων), για την απόλυτη κοροϊδία που ως κοινωνία έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια των υποσχέσεων και των άνευ αντικρίσματος διακηρύξεων.
sinidisi.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS