Αφιέρωμα: Δημήτρης Χορν

Σάββατο 12 Μαρτίου 20160 σχόλια

Ο ερωτευμένος σκηνοθέτης που παραλίγο να χτυπήσει τον Χορν στην πρώτη ταινία της «Φίνος Φιλμς». Προβλήθηκε ενώ οι Γερμανοί ήταν ακόμη στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστούσαν οι...
Βεάκης, Κωνσταντάρας, Σ. Γιούλη . Η ταινία με τίτλο «Η Φωνή της Καρδιάς», με πρωταγωνιστές τους Αιμίλιο Βεάκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Δημήτρη Χορν, Καίτη Πάνου και μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών του ελληνικού κινηματογράφου, αποτελεί την κορωνίδα των ταινιών του Φιλοποίμην Φίνου. Είναι η πρώτη ταινία που προβλήθηκε με την επίσημη επωνυμία «Finos Films» αλλά και η πρώτη που γυρίστηκε μετά την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα το 1941. Η υπόθεση της ταινίας ήταν δραματική. Ο Κυρ-Σπύρος μόλις είχε βγει από τη φυλακή όπου εξέτισε την ποινή του για τη δολοφονία του εραστή της γυναίκας του. Προσπαθώντας να επιβιώσει, πιάνει δουλειά σε ένα ταβερνάκι όπου συχνάζει μια κοπέλα, η οποία είναι η χαμένη του κόρη. Αν και δεν την αναγνωρίζει, δημιουργείται μια στοργική σχέση και ο Κυρ-Σπύρος προσπαθεί να τη βοηθήσει να παντρευτεί τον νέο που αγαπάει, τον οποίο όμως δεν θέλει η μητέρα της.

Σε αυτή την ταινία κάνουν το ντεμπούτο τους ο Δημήτρης Χορν, η Καίτη Πάνου και Σμαρούλα Γιούλη. Η ταινία προβαλλόταν επί τρεις συνεχείς εβδομάδες σε τρεις κινηματογράφους στο κέντρο της Αθήνας. Συνολικά έκοψε  102. 237 εισιτήρια. Μάλιστα, η κοσμοσυρροή έξω από τους κινηματογράφους Ρεξ και Έσπερος, ενόχλησε ιδιαίτερα τους γερμανούς κατακτητές.

Ο ερωτευμένος σκηνοθέτης που παραλίγο να χαλάσει την ταινία Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Δημήτρης Ιωαννόπουλος.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ερωτεύτηκε την πρωταγωνίστρια της ταινίας, Καίτη Πάνου. Για τον λόγο αυτό σε μια σκηνή όπου ο Δημήτρης Χορν έπρεπε να την φιλήσει εκείνος αντέδρασε πολύ έντονα και παραλίγο να πιαστούν στα χέρια. Όμως υπήρξαν και άλλα ευτράπελα στην πρώτη μεγάλη παραγωγή της Finos Films. Ο συνθέτης, ποιητής και χρονογράφος Χρήστος Χαιρόπουλος, ο οποίος είχε αναλάβει τη μουσική επιμέλεια της ταινίας απείλησε να αποχωρήσει την στιγμή που έμαθε πως θα ακουγόταν μέσα από την ταινία ένα βαρύ ρεμπέτικο τραγούδι. Στην ταινία η φωνή του Αιμίλιου Βεάκη ντουμπλαρίστηκε από αυτή του ηθοποιού Τζαβάλα Καρούσου.


Ο κορυφαίος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Δημήτρης Χορν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1921 στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου (νυν Εθνικού), όπου έκανε το ντεμπούτο του το 1940, στην οπερέτα του Στράους «Η Νυχτερίδα».
Αμέσως μετά εμφανίστηκε στο «Θέατρο Ρεξ» της Μαρίκας Κοτοπούλη, ως πρωταγωνιστής σε έργα, όπως «Ο πρωτευουσιάνος», «Αλάτι και πιπέρι», «Η κυρία με τις καμέλιες» κ.ά. Την περίοδο 1943 - 1944 συμμετείχε στο θίασο της Κατερίνας, με την οποία συμπρωταγωνίστησε στο «Σύζυγοι με δοκιμή». Το 1944 συγκρότησε δικό του θίασο μαζί με τη Μαίρη Αρώνη και λίγο αργότερα συνέπραξε με τη Βάσω Μανωλίδου. Το 1945 συνεργάστηκε με τον θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίσκου, ενώ την περίοδο 1946 - 1950 επέστρεψε στο «Βασιλικό Θέατρο».
Ύστερα από απουσία δύο ετών στο εξωτερικό, επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1953 γνωρίζει την Έλλη Λαμπέτη. Ο δεσμός τους επισπεύδει το διαζύγιο της Λαμπέτη με τον Μάριο Πλωρίτη και μαζί γράφουν μία από τις πιο αστραφτερές σελίδες στην υποκριτική τέχνη. Συγκροτούν δικό τους θίασο, μαζί με τον Γιώργο Παππά, ανεβάζοντας έργα, όπως: «Ο βροχοποιός», «Νυφικό Κρεβάτι» και «Το παιχνίδι της Μοναξιάς». Οι δρόμοι τους χώρισαν το 1959 και δεν ξανασυναντήθηκαν ποτέ στο θεατρικό σανίδι.
Μεγάλη ήταν η συμβολή του Δημήτρη Χορν και στον κινηματογράφο. Πρωταγωνίστησε μόνο σε 10 ταινίες, δίνοντας όμως ανεπανάληπτες ερμηνείες, όπως στην «Κάλπικη λίρα» (1954), στο «Μια ζωή την έχουμε» (1955) και «Το κορίτσι με τα μαύρα» (1956).
Έντονη ήταν και η ραδιοφωνική παρουσία του. Εκτός από τις μαγνητοφωνήσεις δεκάδων θεατρικών έργων, είχε «περάσει» στον κόσμο με ιδιαίτερο κέφι και φινέτσα ένα «αεράκι» εβδομαδιαίων πεντάλεπτων εκπομπών, που έγραφε ο Κώστας Πρετεντέρης. Με μια σουρεαλιστική ειρωνεία στη φωνή του, διάβαζε φανταστικά γράμματα ακροατών στην εκπομπή «Ο Ταχυδρόμος έφτασε».
Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974 -1975, ενώ το 1980 ίδρυσε με τη σύζυγό του Άννα Γουλανδρή το Ίδρυμα Γουλανδρή - Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού. Η Πολιτεία του απένειμε το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α'. Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου του 1998, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια. Πληροφορίες  sansimera.gr & mixanitouxronou.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS