Η ολοκληρωμένη διαχείριση δίνει 93,6 ευρώ στον καπνό

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 20110 σχόλια

Ένα βήμα πριν την προκήρυξη είναι τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα των πρώην και νυν καπνοκαλλιεργητών, που έχουν στόχο να επιστρέψουν ένα μέρος των ενισχύσεων που χάθηκαν από τον α΄ πυλώνα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και μεταφέρθηκαν το 2010
στον β΄ πυλώνα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 2624/2011) στις 21 Νοεμβρίου, υπογράφηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αθανάσιο Μωραΐτη, χωρίς όμως να αλλάζει κάτι σημαντικά από τότε που είχε δημοσιεύσει η Agrenda το σχέδιο της ΚΥΑ.
Είναι χρήσιμο να επαναλάβουμε ότι το ύψος της ενίσχυσης για την αμειψισπορά είναι 60 ευρώ το στρέμμα και για την ολοκληρωμένη διαχείριση 93,6 ευρώ το στρέμμα. Στη συνέχεια, με βάση την απόφαση θα δούμε πώς θα μπορέσουν οι παραγωγοί να τα πληρωθούν.
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την αποτελεσματική διαχείριση, παρακολούθηση και εφαρμογή των Δράσεων 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» και 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού» του μέτρου 214 των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων όπως αυτό έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 και οι οποίες στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα:
● Η Δράση 1.4 αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης αρδευτικού νερού, της χρήσης χημικών εισροών, καθώς και στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.
● Η Δράση 2.3 αποσκοπεί στη μείωση των ενεργειακών εισροών (χημικά λιπάσματα-φυτοφάρμακα), τη βελτίωση της οργανικής ουσίας του εδάφους, την εξοικονόμηση νερού και τη βελτίωση της βιοποικιλότητας.
 
Τομείς παρέμβασης
Δράση 1.4: Επιλέξιμα είναι τα αγροτεμάχια, με ελάχιστο μέγεθος 0,05 Ha, τα οποία καλλιεργούνται με αρδευόμενο αραβόσιτο, βαμβάκι και μηδική στις περιοχές παρέμβασης.
Δράση 2.3: Επιλέξιμα είναι τα αγροτεμάχια, με ελάχιστο μέγεθος 0,05 Ha, τα οποία καλλιεργούνται με καπνά στις περιοχές παρέμβασης.
Φορέας υλοποίησης
Φορείς Υλοποίησης (Φ.Υ.) ορίζονται οι οικείες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας των Αιρετών Περιφερειών με δυνατότητα ανάθεσης υλοποίησης στις Περιφερειακές Ενότητές τους.
Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης πενταετούς διάρκειας
Ως Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης νοείται ένα πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο της εκμετάλλευσης στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα αγροτεμάχια, ο τρόπος κατοχής, αξιοποίησης και περιβαλλοντικής διαχείρισης καθώς και άλλα στοιχεία σχετικά με την εκμετάλλευση και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο δικαιούχος.
 
Αγροπεριβαλλοντικός φάκελος
Αγροπεριβαλλοντικός φάκελος νοείται ο φάκελος τον οποίο θα πρέπει να τηρούν οι δικαιούχοι και ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές και θα περιλαμβάνει:
● Αντίγραφο της αίτησης ενίσχυσης
● Υπογεγραμμένη Σύμβαση με τις τυχόν τροποποιήσεις της
● Αντίγραφα των ετήσιων αιτήσεων πληρωμής και δηλώσεων εφαρμογής (για τη Δράση 2.3).
● Αντίγραφα των Α.Ε.Ε
● ΣΠΔ και τυχόν τροποποιήσεις του.
● Αντίγραφα των Πιστοποιητικών Συμμόρφωσης (μόνο για τη δράση 2.3).
 
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας μπορούν να κριθούν αγρότες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, για τη δράση 1.4 και καπνοπαραγωγοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα για τη δράση 2.3, οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει, το 2009 δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό στις περιοχές παρέμβασης.
 
Δεσμεύσεις δικαιούχων
1. Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση για μια πενταετία, να αρχίσουν από τις 15 Οκτωβρίου του έτους υποβολής της αίτησης ενίσχυσης να εφαρμόζουν τις ακόλουθες δεσμεύσεις:
α. Εάν έχουν ενταχθεί στη δράση 1.4 να καλλιεργήσουν ξηρική αμειψισπορά σε ποσοστό:
● 80% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια ήταν αραβόσιτος
● 65% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια ήταν βαμβάκι
● 70% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια ήταν μηδική.
Με βάση τις καλλιέργειες της επιλέξιμης έκτασης, οι οποίες έχουν δηλωθεί στην τελευταία αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του έτους υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, υπολογίζεται η έκταση που πρέπει να καλυφθεί με ξηρικά. Η έκταση αυτή των ξηρικών είναι η ελάχιστη, που πρέπει ο δικαιούχος να καλλιεργεί κάθε έτος και για όλη τη διάρκεια της πενταετίας.
Στην υπόλοιπη επιλέξιμη έκταση, η οποία δεν καλύπτεται με ξηρικές καλλιέργειες, καλλιεργεί αραβόσιτο ή/και βαμβάκι ή/και μηδική. Ωστόσο, το ποσοστό αμειψισποράς δύναται να φτάσει και το 100% της επιλέξιμης έκτασης για ένα ή περισσότερα έτη.
Ως καλλιέργειες αμειψισποράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκείνες που παραδοσιακά καλλιεργούνται ως ξηρικές, όπως είναι σκληρό και μαλακό σιτάρι, βρώμη, βίκος κλπ.
Εξαιρούνται ο ξηρικός αραβόσιτος, ξηρικό βαμβάκι και ξηρική μηδική.
β. Εάν έχουν ενταχθεί στη δράση 2.3 να εντάξουν την καλλιέργεια καπνού στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης με βάση τις κατευθύνσεις και προδιαγραφές του Προτύπου AGRO 2.1 καθώς και να αναλάβουν και τις ακόλουθες πρόσθετες δεσμεύσεις:
● Συνδυασμός αμειψισποράς και ακαλλιέργητου περιθωρίου.
● Αμειψισπορά με ψυχανθή τουλάχιστον στο 20% της επιλέξιμης έκτασης για χλωρά λίπανση, με στόχο το σύνολο της έκτασης να τεθεί σε αμειψισπορά μια φορά τουλάχιστον στην πενταετία. Το ψυχανθές δε συγκομίζεται, ενσωματώνεται την κατάλληλη χρονική περίοδο για να παρέχει το μέγιστο των θρεπτικών και η έκταση αυτή δεν καλλιεργείται με καπνό.
● Ακαλλιέργητο περιθώριο τουλάχιστον στο 5% της επιλέξιμης έκτασης.
● Χειρωνακτική απομάκρυνση ζιζανίων, στο 75% της επιλέξιμης έκτασης που καλλιεργείται με καπνό.
2. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης. (...)
 
Ετήσιες υποχρεώσεις
1. Και για τις δυο δράσεις:
α) Η κατ’ έτος υποχρέωση των δικαιούχων να καλλιεργούν και να ενσωματώνουν στο έδαφος χειμερινά ψυχανθή στο 20% της εαρινής καλλιέργειας, συμπληρωματικά προς αυτήν, ως επίσπορη.
β) Από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται:
● Οι δικαιούχοι που καλλιεργούν ετησίως στο σύνολο των ενταγμένων αγροτεμαχίων τους τουλάχιστον τρεις διαφορετικές καλλιέργειες
● Τα αγροτεμάχια στα οποία αποδεδειγμένα το έδαφος τους περιέχει 3% κατ’ ελάχιστο οργανική ουσία.
Τα αγροτεμάχια όπου καλλιεργείται μηδική.
2. Για τη δράση 2.3
Τα αγροτεμάχια που γειτνιάζουν με υδάτινους όγκους, από 1-1-2012, δεν επιτρέπεται να καλλιεργούνται σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τις όχθες τους.
 
Δικαιολογητικά
α. Αίτηση ενίσχυσης πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη.
β. Παραστατικά που τεκμηριώνουν τα κριτήρια ένταξης, τα οποία είναι:
● Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου που να πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία.
● Θεωρημένο αντίγραφο εγγραφής του στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
● Αντίγραφα παραστατικών νόμιμης κατοχής των αγροτεμαχίων για τα οποία ζητείται ενίσχυση.
● Καταστατικό σύστασης της εταιρείας προκειμένου για νομικά πρόσωπα και ορισμός εκπροσώπου, ο οποίος θα υπογράψει τη σύμβαση και θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής της.
● Υπογεγραμμένη Σύμβαση με επιβλέποντα Γεωπόνο όπως προβλέπεται στο Πρότυπο AGRO 2, για τη δράση 2.3. (προσκομίζεται κατά την υπογραφή της σύμβασης).
● Υπογεγραμμένη Σύμβαση με Πιστοποιητικό Φορέα για το Πρότυπο AGRO2 αναγνωρισμένο και εγγεγραμμένο στο Μητρώο του ΟΠΕΓΕΠ, για τη δράση 2.3, όπου αναφέρονται τα στοιχεία των αγροτεμαχίων με βάση την τελευταία Α.Ε.Ε. (προσκομίζεται κατά την υπογραφή της σύμβασης).
● Πιστοποιητικό AGRO 2, στην περίπτωση που ήδη υπάρχει και μόνο για τη δράση 2.3.
γ. Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Σ.Π.Δ.) της προτεινόμενης για ενίσχυση εκμετάλλευσης, στο οποίο περιγράφεται ο τρόπος εφαρμογής των δεσμεύσεων.
Με βάση το εγκεκριμένο πενταετές Σ.Π.Δ. υπολογίζεται το ετήσιο και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης λαμβανομένων υπόψη του ύψους της ενίσχυσης ανά δράση και του τρόπου αξιοποίησης της προτεινόμενης για ενίσχυση εκμετάλλευσης.

Χρηματοδότηση
Η συνολική Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται σε 119.894.421,2 ευρώ (59.947.210,6 ευρώ ανά δράση). Η επιλεξιμότητα των δαπανών άρχεται από την 15η Οκτωβρίου 2011.
 
Λίπανση και φυτοπροστασία με σχέδιο και… τεφτέρι
Ποιοι είναι οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση κατά Agro  
Τις γενικές αρχές του προτύπου Agro φυτικής παραγωγής ακολουθεί η Ολοκληρωμένη Διαχείριση στην καλλιέργεια του καπνού. Τα βασικά σημεία βρίσκονται στο παράρτημα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και έχουν σχέση με την επιλογή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, τη διαχείριση του εδάφους, την άρδευση και τη βιοποικιλότητα. Εδώ παραθέτουμε τις προϋποθέσεις της θρέψης-λίπανσης και της φυτοπροστασίας.
 
Θρέψη φυτών
Η εφαρμογή των λιπασμάτων, βάσει σχεδίου, βασίζεται στον υπολογισμό των απαιτήσεων των φυτών μετά από αναλύσεις του εδάφους, του νερού και όπου απαιτείται και της φυλλοδιαγνωστικής.
Ειδικά σημεία που αφορούν τη λίπανση:
● Εναλλαγή καλλιεργειών και διαχείριση του εδάφους για τη μείωση της απώλειας οργανικής ουσίας και θρεπτικών ουσιών.
● Γραμμική εφαρμογή του λιπάσματος και εφαρμογή του μέσω του αρδευτικού.
● Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταγράφονται ανά αγροτεμάχιο η ημερομηνία εφαρμογής, ο τύπος του λιπάσματος, ο τρόπος και η ποσότητα εφαρμογής και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον χρόνο εφαρμογής.
● Η επιφανειακή λίπανση χορηγείται σε δόσεις, ενώ στην περίπτωση που η ποσότητα της δόσης υπερβαίνει τα 50 Kgr/Ha θα πρέπει να χρησιμοποιείται άζωτο αργής αποδέσμευσης.
● Για να μειωθεί ο κίνδυνος έκπλυσης νιτρικών και φωσφορικών το σχέδιο λίπανσης θα λαμβάνει κάθε φορά τον ρυθμό ανοργανοποίησης των οργανικών λιπασμάτων, της οργανικής ουσίας και των επιφανειακών απορροών ενώ συνιστάται η φυτοκάλυψη των επιφανειών μετά τη συλλογή των εαρινών και δημιουργία ζωνών ανάσχεσης για την αποφυγή απορροών τους χειμερινούς μήνες.
● Ο λιπασματοδιανομέας θα πρέπει να είναι κατάλληλος για την συγκεκριμένη χρήση και να διατηρείται (συντηρείται) σε καλή κατάσταση για ομοιόμορφη εφαρμογή.
● Η αποθήκευση των λιπασμάτων θα πρέπει να γίνεται σε χώρους καθαρούς και ξηρούς μακριά από αποδέκτες επιφανειακών νερών ή πηγές, ενώ στον ίδιο χώρο δεν μπορούν να αποθηκευτούν φυτοφάρμακα τρόφιμα και πολλαπλασιαστικό υλικό.
● Δεν επιτρέπεται η χρήση λυμάτων ή υγρών αποβλήτων, ενώ σε περίπτωση χρήσης κοπριάς αυτή θα πρέπει να είναι χωνεμένη, απαλλαγμένη παθογόνων και να ενσωματωθεί άμεσα στο έδαφος.
Φυτοπροστασία
● Η φυτοπροστασία γίνεται βάση σχεδίου το οποίο στηρίζεται στα παρακάτω:
● Στη συνδυασμένη εφαρμογή μεθόδων με προτεραιότητα στην εφαρμογή μεθόδων καλλιεργητικών, μηχανικών και βιολογικών.
● Τα χρησιμοποιούμενα προϊόντα θα πρέπει να πληρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την μεταφορά, αποθήκευση, εφαρμογή, διαχείριση των μη χρησιμοποιηθέντων και καταστροφή των μέσων συσκευασίας.
● Η προστασία των καλλιεργειών και η καταπολέμηση των ζιζανίων θα πρέπει να γίνεται με την ελάχιστη χρήση χημικών.
● Οι γεωργοί θα πρέπει να υιοθετούν το σύστημα της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.
● Η επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος θα γίνεται με βάση τις πληροφορίες που δίδονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
● Οι παραγωγοί υποχρεούνται να καταγράφουν τα παρακάτω στοιχεία:
α) αγροτεμάχιο
β) ημερομηνία και ώρα εφαρμογής
γ) στόχος και αιτιολογία εφαρμογής
δ) είδος, συγκέντρωση και συνολική ποσότητα του κάθε φυτοπροστατευτικού προϊόντος (αν έγινε μίγμα) ή άλλου μέσου
ε) όγκος ψεκαστικού υγρού, που χρησιμοποιήθηκε σε κάθε αγροτεμάχιο
στ) τύπος ψεκαστικού μηχανήματος, είδος μπεκ, πίεση ψεκασμού, μέση ταχύτητα κατά τον ψεκασμό, όνομα του χειριστή μηχανήματος
ζ) χρόνος αναμονής πριν τη συγκομιδή.
agronews




Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS