Σφοδρή σύγκρουση Μοσχολιού – Σταμάτη , στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 20110 σχόλια

Δεν τον ικανοποίησε η δήλωση Μοσχολιού για τους εργαζόμενους του Δήμου και, ο Δημ. Σταμάτης, επέβαλε την έκδοση ψηφίσματος για το σύνολο των υπαλλήλων του δημοσίου και τα κυβερνητικά μέτρα. Υιοθετώντας τη δική του
λογική, θέτουμε το δικό του ερώτημα: Ε, και;
 Με τη δήλωση συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του Δήμου απ’ την πλευρά του δημάρχου Π. Μοσχολιού και το επιτακτικό αίτημα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημ. Σταμάτη για έκδοση ψηφίσματος που να αναφέρεται όμως στο σύνολο των κυβερνητικών μέτρων, ξεκίνησε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, η οποία και σημαδεύτηκε απ’ τη σφοδρή, προσωπική αντιπαράθεση των δύο ανδρών.
 Ο κ. Μοσχολιός στην αρχή της τοποθέτησής του μίλησε για κατάργηση κεκτημένων και δραματικές περικοπές αμοιβών, με τις εξελίξεις να πλήττουν ασφαλώς και τους εργαζομένους του Δήμου Αγρινίου που πρέπει πλέον να επιβιώσουν με μη αξιοπρεπή εισοδήματα. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα, καθότι έχουν την άμεση επίβλεψη του δημάρχου και των αντιδημάρχων, υπόκεινται δε στον καθημερινό έλεγχο της ίδιας της κοινωνίας. Ακολούθως ο Π. Μοσχολιός αναφέρθηκε στην υπευθυνότητα που δείχνουν οι εργαζόμενοι του Δήμου σε όλες τους τις δράσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αυτεπιστασία, στις Τεχνικές Υπηρεσίες, αλλά και στον τομέα καθαριότητας, για τον οποίο δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι κάνει άψογα τη δουλειά του, παρά το γεγονός ότι το έργο του επεκτάθηκε σε εννέα ακόμη πρώην Δήμους, πολλοί απ’ τους οποίους δεν είχαν προσωπικό ή εξοπλισμό. «Τάσσομαι αλληλέγγυος στα δίκαια αιτήματά τους», είπε ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι αυτή του η δήλωση έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς είναι ο ίδιος ο δήμος που ορίζει πολιτικές. Αναφέρθηκε έτσι στην ανταποδοτικότητα, λέγοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να «βάλει χέρι» σε εργαζομένους στην αυτοδιοίκηση, χαρακτήρισε δε αδιανόητο στο πλαίσιο της εφεδρείας να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές.
Ο Δημήτρης Σταμάτης, παίρνοντας το λόγο και σχολιάζοντας τη δήλωση Μοσχολιού, είπε: «Ε, και; Κάνατε μια δήλωση… Και λοιπόν; Τι μας είπατε; Είστε δηλαδή κατά της εφεδρείας στην αυτοδιοίκηση και υπέρ της εφεδρείας στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, υπέρ όλων όσων συμβαίνουν στη χώρα;». Έτσι, σημειώνοντας ότι ο δήμαρχος είναι πολιτικό πρόσωπο, τον κάλεσε να πάρει θέση, όπως αργότερα ζήτησε και από το σύνολο των Συμβούλων της πλειοψηφίας, κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι τους φιμώνει, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γ. Ζαμπάρα. Ζήτησε μετ’ επιτάσεως την έκδοση ψηφίσματος, που να μην περιορίζεται όμως στους δημοτικούς υπαλλήλους, αφού «το Αγρίνιο δεν ζει σε άλλο κράτος».
Στο αίτημα έκδοσης ψηφίσματος συμφώνησε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Βασίλης Νικάκης, σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνει αναφορά στην κρατική βία και καταστολή. Ο κ. Νικάκης έθεσε παράλληλα ορισμένα «πρακτικά» ερωτήματα, όπως λ.χ. αν ο Δήμος απευθυνθεί σε ιδιώτες στην περίπτωση απεργίας διαρκείας απ’ τους εργαζομένους στην καθαριότητα ή τι θα κάνει αν έρθει εντολή απολύσεων. Ο Δημ. Σταμάτης επέμεινε στο ψήφισμα, ο Π. Μοσχολιός συμφώνησε προτείνοντας την επομένη να το συντάξει επιτροπή, τελικά όμως, ύστερα από την επιμονή Σταμάτη ορίστηκαν οι Κατσαρή, Γκρίζης και Δήμας οι οποίοι ανέλαβαν σε διπλανή αίθουσα τη σύνταξη του ψηφίσματος… έτσι όπως το ήθελε ο κ. Σταμάτης.
Του πέρασε δηλαδή του κ. Σταμάτη και μπράβο του. Προσχωρώντας λοιπόν κι εμείς στη δική του συλλογιστική, θέτουμε το δικό του ερώτημα: Ε, και; Βγήκε το ψήφισμα. Ωραία. Και λοιπόν; Ποιο πρόβλημα λύνει το ψήφισμα; Ποια πολιτική παρέμβαση εμπεριέχει; Και τι επιπλέον προσφέρει, ποια η ουσιαστική, η πρακτική του διαφορά απ’ τη δήλωση δημάρχου; Οι εργαζόμενοι δηλαδή αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς σήμερα που υπάρχει ένα ψήφισμα το οποίο και με πάσα βεβαιότητα… θα το διαβάσει ο τρίτος βοηθός του αναπληρωτή γραμματέα του υφυπουργού και θα το πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων;

Κοκορομαχίες
Οι τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέβηκαν επικίνδυνα, όταν ο Δημ. Σταμάτης διέκρινε ύφος ειρωνικό σε σχολιασμό του Π. Μοσχολιού, απειλώντας μάλιστα πως θα αποχωρήσει, κάτι που δεν έκανε μετά την παρατήρηση πως… ούτως ή άλλως το Σώμα λειτουργεί (συχνά – πυκνά) και χωρίς τη δική του παρουσία. Η προσωπική αντιπαράθεση των δύο «ξέφυγε» στην προχθεσινή συνεδρίαση και υπερέβη σε ένταση και διάρκεια τα συνηθισμένα και τα πρέποντα. Δεν μπαίνουμε στην ουσία, γιατί δεν υπάρχει ουσία! Το ποιος ζει στον κόσμο του, το ποιος αγνοεί την ίδια την πόλη και όλα τα υπόλοιπα, θα ταίριαζαν ίσως σε μια συζήτηση καφενείου, όχι όμως σε συνεδρίαση του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της περιοχής. Η αυτού του επιπέδου αντιπαράθεση, δεν αφορά παρά τα αντιπαρατεθόμενα μέρη.

Το Νομαρχιακό ΚΕΚ
Ένα πολύ σημαντικό θέμα που εθίγη στην προχθεσινή συνεδρίαση, το οποίο μάλιστα ο κ. Σταμάτης ζήτησε να εισαχθεί πρώτο στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης, είναι αυτό του πρώην Νομαρχιακού ΚΕΚ. Το ερώτημα «τι απέγινε;» παραμένει αναπάντητο, εν όσο σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική διαμάχη και αιωρούνται ταυτόχρονα πολλές «σκιές» για τη λειτουργία του τα προηγούμενα χρόνια, καθώς, όπως ο κ. Σταμάτης τόνισε, λειτουργούσε παρανόμως, πρακτικά δεν υπάρχουν κ.τ.λ., κ.τ.λ. Ο δήμαρχος Π. Μοσχολιός εξήγησε ότι το νέο Δ.Σ. δεν έχει συνεδριάσει ως τώρα καθώς η πρώην ΤΕΔΚ δεν είχε ορίσει εκπρόσωπο, κάτι που μόλις έκανε η ΠΕΔ. Σύντομα λοιπόν θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση, θα μετέχει ο εκπρόσωπος του Δήμου Αγρινίου, ο οποίος και θα αναλάβει ακολούθως να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο όσα στοιχεία του ζητηθούν.

Οι κακοί δημοσιογράφοι
…Αυτοί φταίνε για όλα. Εμείς, αν προτιμάτε, οι κακοί άνθρωποι που μόνο κακό μπορούμε να κάνουμε. Είναι άλλωστε δοκιμασμένη, παλιά συνταγή, όποιος δεν έχει κάτι ουσιαστικό να πει, να επιτίθεται στον εύκολο στόχο, τους δημοσιογράφους. Βέβαια είναι σχήμα οξύμωρο και αντιφατικό η επίθεση αυτή να γίνεται την ώρα που ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί τη δουλειά και τον κόπο των δημοσιογράφων για να κάνει τις παρεμβάσεις του, αυτό όμως το αφήνουμε κατά μέρος. Θα παρακαλούσαμε μόνο όλους τους πολιτικούς που αντλούν υλικό απ’ την εφημερίδα Συνείδηση και μάλιστα τα αποκλειστικά ρεπορτάζ μας, να αναφέρουν και την πηγή τους. Δια την τάξη των πραγμάτων αυτό!
Από ‘κει και πέρα; Κριτής των δημοσιογράφων είναι το αναγνωστικό τους κοινό, το οποίο και ξέρει να αξιολογεί, μπορεί να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Οι πολιτικοί, πριν κρίνουν τους άλλους, θα ήταν σοφό να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική. Και τον δημόσιο απολογισμό της δικής τους δουλειάς… αν βεβαίως έχουν κάτι να δείξουν.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο
Ομοβροντία δηλώσεων – ερωτήσεων, ως είθισται κάθε φορά που ο κ. Σταμάτης παρίσταται στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρξε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση, με τον επικεφαλής της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας να μεταφέρει κατ’ αρχάς στο Σώμα καταγγελία που έγινε στον ίδιο για διακρίσεις στην ποιότητα των προϊόντων που το Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθώς… κάποιοι παίρνουν Ελληνικό γάλα και κάποιοι Γερμανικό! Ήταν αναμφίβολα μια άτυχη στιγμή για τον κ. Σταμάτη, όχι απλώς γιατί κάνει κακό σε δημόσιο λόγο να γίνονται τέτοιες αναφορές, όπως παρατήρησε ο δήμαρχος, αφού το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα πρέπει να προστατευτεί από μικροπολιτικές, για λόγους που δεν χρειάζονται επεξήγηση, αλλά διότι εξ ορισμού το θέμα ήταν εντελώς άστοχο. Και εξηγούμε: Υπάρχουν από προσφορές 10 Ελληνικά και 10 Γερμανικά γάλατα. Ποιοι κατά την άποψη του κ. Σταμάτη πρέπει να πάρουν τα Γερμανικά; Μήπως να τα πετάξουμε; Και ποιος του είπε ότι ποιοτικώς είναι κατώτερα; Εκ των πραγμάτων λοιπόν, κάποιοι θα πάρουν το Ελληνικό, κάποιοι το Γερμανικό. Στην Επιτροπή άλλωστε, όπως τόνισε η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρ. Σερπάνου, μετέχει και η σύμβουλος της μειοψηφίας κα Γεωργία Μπόκα, η οποία και δεν θα επέτρεπε ασφαλώς καμία διάκριση.

Το Χαμόγελο του Παιδιού
…και το Διάζωμα
Η μη λειτουργία του ξενώνα του Χαμόγελου του Παιδιού στα Καλύβια ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια, ετέθη στο Δημοτικό Συμβούλιο απ’ τον κ. Σταμάτη, ο οποίος και συνέδεσε το θέμα με τη χρηματοδότηση με 100.000 ευρώ της μελέτης για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Στράτου, λέγοντας ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να διατεθούν στο Χαμόγελο, ώστε να λειτουργήσει. «Εκτιμώ τον κ. Μπένο και την προσπάθεια που κάνει το Διάζωμα, αλλά δεν ήταν η ώρα…» είπε χαρακτηριστικά. Συνηγορώντας οι Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν ότι δόθηκαν σε ιδιώτη τόσα χρήματα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Απαντώντας σ’ αυτό ο κ. Μοσχολιός τόνισε πως πουθενά δεν δόθηκαν χρήματα και κατά την επίσκεψη Μπένου, δηλώθηκε απλώς η πρόθεση του Δήμου να χρηματοδοτήσει τη μελέτη, συμπλήρωσε δε πως όταν έρθει η ώρα, ασφαλώς και θα ζητηθεί η έγκριση του Σώματος και θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Να σημειωθεί πάντως ότι στο παρελθόν υπήρξαν ουκ ολίγες αναφορές στο αρχαίο θέατρο Στράτου και στην ανάγκη ανάδειξής του… και είναι οξύμωρο τώρα που κάτι πάει να γίνει, οι ίδιοι άνθρωποι να λένε ότι κακώς γίνεται.
Όσον αφορά τώρα το Χαμόγελο του Παιδιού, ο κ. Μοσχολιός τόνισε πως ο Δήμος, με τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας, παραχώρησε και αναμόρφωσε το κτίριο, η λειτουργία του όμως είναι ευθύνη του ίδιου του Χαμόγελου, που θέλει να διασφαλίσει τη διάρκεια αυτής πριν ξεκινήσει.
sinidisi.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS