Αιτωλοακαρνανία: Από κόσκινο του ΙΚΑ οι αναπηρικές συντάξεις

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 20110 σχόλια

Νέες αιτήσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παράβολο 46,15 ευρώ θα υποχρεωθούν να καταβάλουν στο ΙΚΑ -αυτή τη φορά- όσοι διεκδικούν αναπηρική σύνταξη ή και απλό
πιστοποιητικό αναπηρίας.
Κατά συνέπεια από σήμερα παύει κάθε εξέταση των ασφαλισμένων από οποιαδήποτε άλλη επιτροπή στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στις νομαρχίες και το Δημόσιο και για όλα τα πιστοποιητικά, από τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας έως το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ, καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, θα επιλαμβάνεται το Κέντρο Ερευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ.
Ετσι, κάθε αρμοδιότητα και ευθύνη για τη γνωμάτευση αναφορικά με ποσοστά αναπηρίας που αιτούνται οι πολίτες περνάει αποκλειστικά στο ταμείο του ιδιωτικού τομέα. Αυτές οι επιτροπές θα λειτουργούν σε 45 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα και από εκεί θα εκδίδονται σχετικά πιστοποιητικά για όλα τα Ταμεία (για την έκδοση αναπηρικής σύνταξης) ή την πρόσληψη σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και Δημόσιο (τοποθέτηση ή μοριοδότηση ΑμΕΑ) ή ακόμη και τις φοροελαφρύνσεις (φορολογική δήλωση).
Νέες αιτήσεις, δικαιολογητικά
Ομως οι αιτούντες πολίτες που έχουν ήδη καταθέσει σχετική αίτηση (εξέτασης) στις επιτροπές των λοιπών Ταμείων ή την Περιφέρεια κ.λπ. καλούνται τώρα να καταθέσουν νέες αιτήσεις στο ΙΚΑ, με νέα δικαιολογητικά και, πέραν των 46,15 ευρώ (παράβολο τραπέζης), στις περιπτώσεις που ζητούν πιστοποιητικό για φορολογικές υποθέσεις (σ.σ. στις λοιπές περιπτώσεις χορήγησης αναπηρικής σύνταξης το κόστος θα το πληρώνουν τα οικεία Ταμεία) θα πρέπει να πάρουν και νέα σειρά προτεραιότητας.
Δεν μεταβιβάζονται αυτοί οι σχετικοί φάκελοι, και οι παλαιές αιτήσεις, υπηρεσιακά στο ΙΚΑ και οι ασφαλισμένοι πρέπει να προσκομίσουν εκεί τυχόν νέα-πρόσθετα δικαιολογητικά κατά την ημέρα προσέλευσης για την εξέτασή τους.
Η αλλαγή αυτή, όπως περιγράφεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας σε υλοποίηση του ν.3996/11, συνεπάγεται νέα αυστηρότερη διαδικασία έκδοσης αναπηρικών συντάξεων και περιορισμό του συνολικού ποσοστού αυτών, σε σχέση με το σύνολο των συντάξεων στο, περίπου, 10%.
Να σημειωθεί ότι σε ορισμένα Ταμεία (ΟΓΑ) και σε ορισμένους νομούς (Ηράκλειο, Καρδίτσα, Αιτωλοακαρνανία κ.ά.) τα ποσοστά αναπηρικών συντάξεων ξεπερνούν το 25%. Ετσι, σταδιακά και με βάση την τακτική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων όλοι οι ασφαλισμένοι θα περάσουν από τις νέες επιτροπές του ΚΕΠΑ.
(Εξαιρούνται οι υπερήλικες και σαφώς στις περιπτώσεις που η σύνταξη έχει καταστεί οριστική.)
Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας έχουν βρεθεί περίπου 50.000 αναπηρικές συντάξεις, πολλές εκ των οποίων θεωρούνται χαριστικές (συντάξεις «μαϊμού»).
Η σχετική επενεξέταση των αναπηρικών συντάξεων έχει επιβληθεί από την τρόικα στο πλαίσιο της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
enet


Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS