"Φούσκωσε" ο Αχελώος.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 20100 σχόλια

Φόβοι για πλημμυρικά φαινόμενα στην κοίτη του Αχελώου και ειδικά στην περιοχή της Παραχελωίτιδας εξαιτίας του τεράστιου όγκου 

υδάτων που έχουν σωρευτεί στις
τεχνητές λίμνες. Στο "φουλ" οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί.
Οι φετινές βροχοπτώσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση αλλά και οι πρώτες έντονες χιονοπτώσεις στα βουνά απ’όπου πηγάζει ο Αχελώος, παρατείνουν και την αγωνία, σχετικά με την στάθμη των φραγμάτων του Αχελώου και  αυξάνουν τις πιθανότητες υπερχείλισης.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρεπορτάζ φιλοξενεί η εφημερίδα «Πολιτεία» στο φύλλο της που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, όπου και παρουσιάζονται  στοιχεία για το ύψος της στάθμης των νερών στα φράγματα του Αχελώου και ειδικά στα Κρεμαστά, όπου είναι η υψηλότερη των τελευταίων χρόνων και λίγα μέτρα κάτω από το όριο της υπερχείλισης.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, η κατάσταση αυτή υποχρέωσε την ΔΕΗ στο να δουλέψει στο μάξιμουμ τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής των φραγμάτων, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες υδάτων, προκαλώντας όμως παράλληλα και καταστροφές σε περιοχές πλησίον της κοίτης, με αποτέλεσμα να εγερθούν και πολλά ερωτηματικά ως προς τον τρόπο με τον οποίο γίνεται τελικά η διαχείριση των υδάτων αυτών. Το θέμα  έφτασε μέχρι τη βουλή με ερωτήσεις, για το εάν θα μπορούσαν να αποφευχθούν πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή της Παραχελωίτιδας και έχουν βλάψει εκατοντάδες αγρότες.
Το κακό είναι πως η κακοκαιρία θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες και ήδη με έγγραφο η ΔΕΗ ζητά από τις αρμόδιες αρχές πολιτικής προστασίας, να λάβουν μέτρα κυρίως ενημέρωσης των κατοίκων, μιας και είναι αυξημένος ο κίνδυνος νέων πλημμυρών, σε περιοχές όπου δεν λείπουν και οι καταπατήσεις.
Πηγή agriniopress
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS