Αποκαλύψεις από τη φυλακή: Έτσι νοθεύονται οι εκλογές

Κυριακή 10 Απριλίου 20160 σχόλια

Δεν πρόκειται για έναν ακόμα επικοινωνιολόγο που «πολέμησε» στο πλευρό πολιτικού κατά τη...
διάρκεια προεκλογικής καμπάνιας. Πρόκειται για έναν χάκερ που πλέον ζει στη φυλακή, έχοντας νωρίτερα καταφέρει να χειραγωγήσει εκατομμύρια ψηφοφόρους και να επηρεάσει τα αποτελέσματα δεκάδων εκλογικών αναμετρήσεων σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική αξιοποιώντας - κυρίως - τη δύναμη του ίντερνετ.
Όπως ο ίδιος ο Ανδρές Σεπούλβεδα περιγράφει στη συγκλονιστική συνέντευξη που παραχώρησε μέσα από τη φυλακή στο πρακτορείο Bloomberg, εκείνη τη βραδιά του Ιουλίου του 2012 που ο Ενρίκε Πένια Νιέτο πανηγύριζε τη νίκη του στις μεξικανικές εκλογές, ο ίδιος βρισκόταν περίπου 3,500 χλμ μακριά, σε ένα διαμέρισμα στη Μπογκοτά, πρωτεύουσα της πατρίδας του, Κολομβίας και κατέστρεφε αποδεικτικά στοιχεία αυτής που χαρακτήρισε ως «μια από τις πιο βρώμικες προεκλογικές καμπάνιες της σύγχρονης ιστορίας».
Όπως υποστηρίζει ο Σεπούλβεδα, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης δέκα ετών με τις κατηγορίες της χρήσης κακόβουλου λογισμικού, παραβίασης προσωπικών δεδομένων, συνομωσίας για διάπραξη εγκλήματος και κατασκοπείας, «οι εκλογές και ο τρόπος χειραγώγησής τους είναι πάνω κάτω ίδιος σε όλα τα μέρη της Γης», ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει ότι οι Αμερικανοί πολίτες χειραγωγούνται κατά την προεκλογική περίοδο, απαντά «είμαι σχεδόν 100% βέβαιος».
Πώς τα κατάφερναν, όμως, ο Σεπούλβεδα και η ομάδα του. «Όταν αντιλήφθηκα τη δύναμη του ίντερνετ και κατάλαβα ότι ο κόσμος μπορεί να πιστέψει αυτό που θέλεις να πιστέψει και όχι την πραγματικότητα, κατασκεύασα ένα software πρόγραμμα που ονόμασα Social Media Predator, το οποίο διαχειριζόταν ένα ευρύ φάσμα πλαστών λογαριασμών στο Twitter οι οποίοι με τη σειρά τους απεικόνιζαν μια διαστρεβλωμένη, εικονική πραγματικότητα στους ψηφοφόρους».
Επιπλέον, μεταξύ άλλων η ομάδα του Σεπούλβεδα χάκαρε smartphones, έφτιαχνε ψεύτικες ιστοσελίδε και έστελνε χιλιάδες παραπλανητικά e-mails.
Ο Κολομβιανός χάκερ εργάστηκε σε προεκλογικές εκστρατείες σε Νικαράγουα, Παναμά, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ, Κολομβία, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα και Βενεζουέλα.
«Δεν μετανιώνω γιατί σε όλες τις περιπτώσεις, βοήθησα ώστε να πέσουν από την εξουσία δικτάτορες που καταπίεζαν τους ανθρώπους. Πάντα έλεγα και πίστευα ότι υπάρχουν δύο είδη πολιτικής. Αυτή που οι άνθρωποι βλέπουν και αυτή που δεν βλέπουν. Εγώ υπηρέτησα τη δεύτερη κατηγορία».

Δεδομένου ότι έχει απειληθεί η ζωή του σε δεκάδες περιπτώσεις, ο Σεπούλβεδα φυλάσσεται διαρκώς ακόμα και μέσα στη φυλακή. Θέλοντας, δε, να προσφέρει στο σύνολο, όπως υποστηρίζει, βοηθά τις Αρχές να εντοπίσουν προφίλ τζιχαντιστών στο Twitter. cnn.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS