Τέλος εποχής για τον ΟΓΑ

Παρασκευή 15 Απριλίου 20160 σχόλια

Στο νέο ασφαλιστικό υπερταμείο (ΕΦΚΑ) θα ενταχθεί και ο ΟΓΑ, καθώς η τρόικα απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση της κυβέρνησης να...
παραμείνει αυτοδύναμο Ταμείο, ενώ οι δανειστές απέρριψαν και την πρόταση για μόνιμη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία με συντελεστή 16%.
Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στο κείμενο που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, εκτός ΕΦΚΑ παραμένουν μόνο οι προνοιακού χαρακτήρα παροχές του ΟΓΑ, καθώς και οι μη συνταξιοδοτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες του ΝΑΤ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, στο τελικό σχέδιο νόμου θα προβλέπεται για τους αγρότες από 1/1/2021 εισφορά 20% επί του εισοδήματός τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο που ασφαλίστηκαν, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα θα είναι στο 70%του κατώτατου μισθού.
Για το διάστημα από 1/7/2015 ως 31/12/2016 το ύψος της μηνιαίας εισφοράς αυξάνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 10% επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών.
Για το 2017 η εισφορά διαμορφώνεται στο 14%, το 2018 αυξάνεται στο 16%, το 2019 στο 18% και το 2020 στο 19% ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής να οριστεί στο 20%.

Στο 20% του μηνιαίου εισοδήματος θα είναι και η εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ θα υπάρχει μεταβατικό διάστημα με σταδιακή αύξηση εισφορών. Ως βελτιωτική διάταξη εξετάζεται το ενδεχόμενο για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους των δύο Ταμείων να υπάρξει δυνατότητα σταδιακής αύξησης των εισφορών για μεγαλύτερο μεταβατικό διάστημα. patrisnews.com
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS