Στα χέρια του Κουρουμπλή η απόφαση για τα σκουπίδια

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 20150 σχόλια

Μια νέα προσπάθεια μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Υπουργείο Εσωτερικών για να βρεθεί προσωρινή λύση σε σχέση με την πρόκριση και τελική επιλογή του χώρου που θα δεχθεί για ένα...
μικρό διάστημα τα δέματα των σκουπιδιών του δήμου Πύργου που θα προκύψουν από τον δεματοποιητή των Κονιδεϊκων, είχαν χθες ο δήμαρχος και παράγοντες του δήμου Πύργου που πήγαν στην Αθήνα γι αυτό το σκοπό. Η προγραμματισμένη αρχικά συνάντηση που είχαν κανονίσει με τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών  Παναγιώτη Κουρουμπλή δεν έγινε γιατί ο υπουργός έφυγε εκτάκτως για την Κύπρο, ωστόσο έγιναν δύο διαδοχικές συσκέψεις πολύωρες μάλιστα, με τους συνεργάτες του, αρχικά τον Γ.Γ Συντονισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Ευάγγελο Καπετάνιο και εν συνεχεία και με τον   υφυπουργό κ. Γιάννη Μπαλάφα που γνωρίζουν άριστα το θέμα και από κάθε άποψη.
 Η όλη συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τον υποψήφιο χώρο των Βυτινεϊκων, αλλά και αυτόν της Οσίας Ξένης που είχε προτείνει και στην πρώτη σύσκεψη ο κ. Λιατσής,   λύση  οριστική δεν δόθηκε προς το παρών, ωστόσο έγιναν θετικά βήματα μέσα από μια διεξοδική συζήτηση και τον λόγο θα έχει ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής μόλις επιστρέψει από την Κύπρο. Όπως μεταφέρθηκε από τους συνεργάτες του, θα ενημερωθεί πλήρως και για τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις χθεσινές συσκέψεις και θα καταλήξει στην απόφασή του, αφού όπως, είναι αποφασισμένος να δώσει λύση για τα σκουπίδια του Πύργου.

Στις χθεσινές συσκέψεις συμμετείχαν εκ μέρους του δήμου Πύργου ο δήμαρχος Γ. Λιατσής, ο αντιδήμαρχος Δ. Μπέλτσος, ο Γ.Γ του δήμου Χ. Αντύπας, ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Αθανάσουλας και οι πρόεδροι των Δ.Δ Μυρτιάς, ΓρανιτσεΙκων, Βυτινεϊκων και Σκουροχωρίου, ενώ παρών ήταν ακόμα ο εκτελών χρέη Γ.Γ της Αποκεντρωμένης κ. Δ. Παναγιωτόπουλος. Ο λόγος για τον οποίο συμμετείχαν στις συζητήσεις και οι πρόεδροι των τεσσάρων χωριών του δήμου Πύργου είναι προφανής, αφού εκπροσωπούσαν τα χωριά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Βυτινεϊκων όπου βρίσκεται ο χώρος για τον οποίο και γίνεται λόγος και εξετάζεται ως εναλλακτική λύση της Οσίας Ξένης στην Τριανταφυλλιά.

Οι ενστάσεις των τεσσάρων προέδρων των Δ.Δ
Οι πρόεδροι σύμφωνα με πληροφορίες, μετάφεραν και στον κ. Καπετάνιο και τον υφ. τον κ. Μπαλάφα την κοινωνική αντίδραση που επικρατεί, τις ενστάσεις των κατοίκων της γύρω περιοχής, αλλά και την ανησυχία τους για το τι θα συμβεί εφόσον προκριθεί ο χώρος των Βυτινεϊκων για να φιλοξενήσει τα δέματα των σκουπιδιών. Όπως εξήγησαν, οι κάτοικοι έχουν υποφέρει πολύ από τα σκουπίδια, ακόμα υπάρχουν διάσπαρτα που βγαίνουν στην επιφάνεια από τότε που τα έθαβαν και  φοβούνται:  πρώτον ότι δεν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των 3-4 μηνών που έχουν δώσει για την παραμονή των δεμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί δηλαδή η μηχανική διαλογή, δεύτερον εάν θα τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και τρίτον μήπως τα Βυτινέϊκα καταλήξουν να γίνουν ένα νέο Ποτόκι.  Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι διαμαρτυρήθηκαν στον κ. Καπετάνιο, ότι την προηγούμενη εβδομάδα που κατέβηκε στην Ηλεία δεν πήγε να δει από κοντά το χώρο των Βυτινεϊκών που βρίσκεται μια ανάσα από τα σπίτια τους και ο ίδιος τους ανταπάντησε ότι ως ειδικός γνωρίζει την κατάσταση γιατί έχει μελετήσει με φωτογραφίες το θέμα και έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Ένα ακόμα θέμα που έθεσαν  οι πρόεδροι αλλά και ο δήμαρχος κ. Γ. Λιατσής ήταν ότι το όλο σύστημα μεταφοράς των δεμάτων  με το πήγαινε έλα από τα Βυτινέϊκα στα Κονιδέϊκα, θα είναι πολύ κοστοβόρο και ο δήμος Πύργου δεν θα μπορέσει να σηκώσει το οικονομικό βάρος, καθώς στην συνέχεια θα πρέπει κα πάλι τα δέματα να μεταφερθούν από τα Βυτινέϊκα στην Τριανταφυλλιά, στην Μηχανική διαλογή και το ΧΥΤΑ.  Έκανα δηλαδή λόγο για… τσάμπα λεφτά που δεν υπάρχουν κιόλας και τσάμπα δρομολόγια.

Στο τραπέζι μπήκε βεβαίως και το θέμα του χώρου της Οσίας Ξένης, για το οποίο όμως έχει ήδη σχηματίσει μια άποψη και ο κ. Καπετάνιος και ο υπουργός και δεν επεκτάθηκαν περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση και ο Γ.Γ του υπουργείου και ο υφυπουργός δήλωσαν ότι ο κ. Κουρουμπλής θα ενημερωθεί για όσα ειπώθηκαν και θα καταλήξει σε μια συγκεκριμένη θέση. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βοηθήσουν να βρεθεί λύση με τα σκουπίδια του Πύργου και επανέλαβε ότι θα ακολουθήσει την όποια απόφαση του υπουργού ακόμα κι αν του πει να τα πάει στην πλατεία του Πύργου, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος για την υλοποίηση της απόφασης.  Σε λακωνική δήλωσή του στην «Πρωϊνή» ο κ. Λιατσής φάνηκε αισιόδοξος και περιορίστηκε στο ότι « συμμετείχαμε σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Αθήνα  και σίγουρα προχωράμε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο…»  Εφημερίδα «Πρωινή» - sinidisi.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS