Στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης για την 114η Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 20150 σχόλια

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, για να συμμετάσχει, στις εργασίες της...
114ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) που πραγματοποιείται στο διάστημα 12-14 Οκτωβρίου 2015 και συμπίπτει με την ετήσια διοργάνωση των Ημερών Ελεύθερης Πρόσβασης (Open Days).
Οι Ημέρες Ελεύθερης Πρόσβασης (Open Days) είναι η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων», μια ετήσια τετραήμερη εκδήλωση την οποία συνδιοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή των Περιφερειών, κατά την οποία Δήμοι και Περιφέρειες επιδεικνύουν την ικανότητά τους στο να δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, να εφαρμόζουν την πολιτική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύοντας τη σημασία της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την καλή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.
Είναι επίσης µια αναγνωρισμένη πλατφόρμα πολιτικής επικοινωνίας όσον αφορά την ανάπτυξη της Πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή, η οποία ευαισθητοποιεί τους φορείς λήψης αποφάσεων για την αξία των περιφερειών και των δήμων στη χάραξη πολιτικών της ΕΕ. Η εκδήλωση Open Days αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δημόσια εκδήλωση τέτοιου είδους και το φετινό θέμα τους είναι «Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και Πόλεις: εταίροι για επενδύσεις και ανάπτυξη».
Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΕτΠ, περιλαμβάνεται η επίσημη έναρξη των Open Days 2015, με την παρουσία της Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνας Κρέτσου, και του Επιτρόπου για Θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κάρλος Μοέδας.
Επίσης, σήμερα το πρωί, πριν την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της ΕτΠ, ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας συμμετείχε στην καθιερωμένη, στο πλαίσιο των Open Days, κοινή συνεδρίαση της επιτροπής «Πολιτική εδαφικής συνοχής (COTER)» της Επιτροπής των Περιφερειών και της επιτροπής «Περιφερειακή Ανάπτυξη (REGI)» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου τα μέλη των δύο αυτών επιτροπών συζήτησαν με την Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου.
Σήμερα και αύριο συνεχίζονται οι εργασίες της 114ης Ολομέλειας της ΕτΠ, και στην ημερήσια διάταξη ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι συζητήσεις του Σώματος με Ευρωπαίους Επιτρόπους για θέματα επικαιρότητας:
με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, για τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης της ΕΕ, και ιδίως στην Ατζέντα της Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό. Η συζήτηση γίνεται μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. η οποία είχε ως επίκεντρο τη μεταναστευτική κρίση, την ανανέωση της τρέχουσας Ευρωπαικής Πολιτικής Γειτονίας και τις επερχόμενες τοπικές εκλογές στην Ουκρανία, όπου η Επιτροπή των Περιφερειών θα στείλει επιθεωρητές.
με τον Επίτροπο για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Φιλ Χόγκαν. Θα συζητηθούν οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία με έμφαση στην απλοποίηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), την οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της Ε.Ε. και η διαδικασία έγκρισης αναφορικά με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές.
με τον Επίτροπο για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Γκούντερ Ότινγκερ, όπου θα συζητηθεί η συμβολή των τοπικών και περιφερειακών Αρχών στη δημιουργία και την εφαρμογή της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς.
με τον Επίτροπο για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, με λιγότερο από δύο μήνες μέχρι την 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP 21) που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα συζητήσουν πως οι Πόλεις και οι Περιφέρειες μπορούν να συμβάλλουν στους κλιματικούς στόχους της Ε.Ε. και στην Ενεργειακή Ένωση, καθώς επίσης και για την ανάπτυξη του δυναμικού της ωκεάνιας ενέργειας.

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS