Αύξηση ταρίφας για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά υπόσχεται ο Λαφαζάνης

Παρασκευή 26 Ιουνίου 20150 σχόλια

Πρόγραμμα που θα βελτιώνει τις αποζημιώσεις, δηλαδή τις ταρίφες, των πολύ μικρών παραγωγών ΑΠΕ και ειδικά φωτοβολταϊκών, με προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προανήγγειλε από τη Bουλή ο αρμόδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Προτεραιότητα δίνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε ότι προωθείται.
«Το Υπουργείο μας σχεδιάζει αυτή την περίοδο ένα πρόγραμμα το οποίο θα μας επιτρέψει –φαντάζομαι- στους επόμενους μήνες να βελτιώσουμε τις αποζημιώσεις για τους πολύ μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ και ειδικά φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα γι’ αυτούς που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ καταλήγοντας τόνισε: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο. Οι δυσκολίες σε αυτόν τον χώρο είναι μεγάλες, πάρα πολύ μεγάλες. Ελπίζουμε βήμα-βήμα να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον».

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη:
«Είναι πολύ εύστοχη η επίκαιρη ερώτηση του κ. Καραγιαννίδη. Θίγει ένα πραγματικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί αυτή την περίοδο πάρα πολλούς αγρότες σ’ όλη την ελληνική επικράτεια και εμείς στο υπουργείο μας έχουμε γίνει δέκτες αυτών των διαμαρτυριών και των παραπόνων. Γι’ αυτό κύριε Καραγιαννίδη ανταποκρινόμενοι και στη δική σας ευαισθησία, το υπουργείο μας έχει καταθέσει μία ρύθμιση στο νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση για τις βοσκήσιμες γαίες. Με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε τη δυνατότητα, από την ψήφιση του σχετικού νόμου και με παράταση δύο μηνών, να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία προς τους αγρότες που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να κάνουν αυτή τη δήλωσή τους, να την κάνουν πλέον τώρα. Επομένως να τύχουν των ρυθμίσεων και της αποζημίωσης των κατ’ επάγγελμα αγροτών, εφόσον πράγματι το δικαιούνται και θα ήταν άδικο να χάσουν αυτή τη δυνατότητα για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι ίδιοι, δεν μπορούσαν να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους.
Και βεβαίως ακούμε με προσοχή αυτό το οποίο λέτε, ότι δεν είναι δυνατόν αυτή η διαδικασία να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Πρέπει, εφόσον έχει διαμορφωθεί το μητρώο στον ΛΑΓΗΕ των κατ’ επάγγελμα αγροτών, την υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση εξαίρεσης να την έχουν αυτοί που πλέον δεν θα είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες κι όχι αυτοί οι οποίοι συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους.
Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι το υπουργείο μας σχεδιάζει αυτήν την περίοδο ένα πρόγραμμα το οποίο θα μας επιτρέψει τους επόμενους μήνες να βελτιώσουμε τις αποζημιώσεις για τους πολύ μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ και ειδικά φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα γι’ αυτούς που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο παρ’ ότι οι δυσκολίες είναι μεγάλες, πάρα πολύ μεγάλες. Ελπίζουμε βήμα το βήμα να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον».
Κατά τη δευτερολογία του, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ επεσήμανε:
«Νομίζω ότι ο κ. Καραγιαννίδης κάλυψε το θέμα και από τη σκοπιά της προοπτικής. Βεβαίως η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η απαλλαγή του χώρου της ενέργειας από ληστρικές ιδιωτικές πρακτικές, είναι κατ’ εξοχήν ενεργητικές πολιτικές οι οποίες είναι απαραίτητες αυτήν την περίοδο και τις οποίες σχεδιάζουμε προκειμένου και να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας συνολικότερα και προκειμένου ο χώρος των φωτοβολταϊκών να σχεδιαστεί καλύτερα και οι αποζημιώσεις που θα δίδονται να είναι εύλογες, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζουμε το μείζον ενεργειακό πρόβλημα από όλες τις σκοπιές: και την αναπτυξιακή του και την οικολογική του». agronews.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS