Μεγάλη γιορτάσιο ετοιμάζεται στην Κωνωπίνα για τη χάρη του Αη Θυμιού!

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 20150 σχόλια

Το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ευθυμίου, μετόχι της πάλαι ποτέ κραταιάς Επισκοπής Αετού, με έτος κτήσης το 1650, που βρίσκεται σε λοφίσκο και σε επιβλητικό σημείου εντός του χωριού Κωνωπίνα  του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας γιορτάζει στις 19 και 20 Ιανουαρίου 2015.

     Το εκκλησάκι πανηγυρίζει και πλήθος κόσμου το επισκέπτεται κάθε χρόνο για να προσκυνήσει τη χάρη του Αγίου, μιας και είναι η μοναδική εκκλησία, αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου, σ’ ολόκληρο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
   Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου  σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο  και το  Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας, σας προσκαλούν να παραβρεθείτε στο εορτασμό και να ζήσετε τη μοναδικότητα των στιγμών !

Πατροπαράδοτα έθιμα θα αναβιώσουν και φέτος στην Κωνωπίνα από το Σύλλογο Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τις γυναίκες του χωριού, ανήμερα του εορτασμού του Αη Θυμιού (20 Ιανουαρίου), όπως: Της  «μπαζίνας», του σπληνάντερου και του σουβλιμά, όπου οι διοργανωτές, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα φροντίσουν για την παρασκευή και τη διανομή τους, σ’ όλους τους παρευρισκομένους,  
Παράλληλα, θα προσφερθούν γλυκά που θα ετοιμάσουν οι «χρυσοχέρες» Κωνωπινιώτισσες γυναίκες , για τη χάρη του Αη Θυμιού.
      Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την τύχη να δουν πως παρασκευάζεται «η μπαζίνα»  και να γευτούν ένα υπέροχο θρεπτικό έδεσμα, που στα παλαιότερα χρόνια ήταν συνυφασμένη με τις κρύες μέρες του χειμώνα και ιδιαίτερα τις μέρες του χιονιά, μεγαλώνοντας γενιές και γενιές Ξηρομεριτών.
Επίσης θα δουν πως ψήνονται και θα δοκιμάσουν το πατροπαράδοτο σουβλιμά και το εξόχως Ξηρομερίτικο έδεσμα σπληνάντερο, όπου μαζί με χωριάτικες πίτες, θα προσφερθούν με  κρασί και τσίπουρο σ’ όλους τους παρευρισκομένους.
    Είθε να αξιωθούμε όλοι μας, να παραβρεθούμε στη γιορτή του Αη Θυμιού, στην Κωνωπίνα, και να προσκυνήσουμε τη χάρη του, νοιώθοντας παράλληλα και τις γευστικές απολαύσεις μιας άλλης εποχής.
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS