Καταργούνται αγροτικοί συνεταιρισμοί στην Αιτωλοακαρνανία

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 20140 σχόλια

Με λουκέτο κινδυνεύουν εκατοντάδες ανενεργοί αγροτικοί συνεταιρισμοί σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία μετά την απόφαση για ενεργοποίηση του νόμου 4015/2011 που διέπει τις συνεταιριστικές οργανώσεις, γνωστού ως «νόμο Κουκουλόπουλου».
Σε αυτόν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση τον ερχόμενο Μάρτιο. Εκτιμάται ήδη ότι περίπου 3.300 συνεταιρισμοί σε σύνολο 3.800 δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Στην Αιτωλοακαρνανία μετρώνται σε περισσότερους από 100 αυτοί που θα οδηγηθούν στην κατάργηση, με αγρότες να εκφράζουν επιφυλάξεις από πλευράς τους για το ποιο μπορεί να είναι το συνεταιριστικό τους μέλλον.
Σκοπός του νόμου 4015/2014, ο οποίος τυπικά βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 3 χρόνια, είναι να καταργήσει τους ανενεργούς αγροτικούς συνεταιρισμούς και να τους αντικαταστήσει από Ομάδες Παραγωγών. Σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζει, προκειμένου να διατηρηθεί στη ζωή ένας αγροτικός συνεταιρισμός θα πρέπει να έχει τουλάχιστον επτά μέλη, να έχει εμφανίσει κύκλο εργασιών την τελευταία τριετία, να έχει καταχωρίσει το καταστατικό τους σε αρμόδια Δικαστική Αρχή, η ανάδειξη της ηγεσίας τους να έχει γίνει παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, ενώ θα πρέπει επιπλέον να έχει 30.000 ευρώ τζίρο από τον Μάρτιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015 οπότε και θα γίνει η πρώτη ετήσια αξιολόγηση.
«Στόχος είναι να δημιουργηθούν συνεταιριστικές οργανώσεις μεγάλων αγροτών, οι οποίες θα είναι υπό τον έλεγχο αυτών που έχουν μεγάλη παραγωγή, αφού τα κριτήρια που θέτει ο νόμος είναι απλησίαστα για τις μικρές οργανώσεις», αναφέρει στην εφημερίδα «Σ» ο Σπύρος Κοτοπούλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. «Είναι άλλο ένα μέτρο στο πλαίσιο της αντιαγροτικής πολιτικής, το οποίο πετάει εκτός συνεταιριστικού πνεύματος και συνεργασίας χιλιάδες μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι πλέον γίνονται έρμαια των μεγαλοπαραγωγών», καταλήγει ο ίδιος.
Με τον συγκεκριμένο νόμο καταργήθηκαν επίσης και όλες οι δευτεροβάθμιες αγροτικές ενώσεις, κι έτσι για παράδειγμα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου τιτλοφορείται τώρα «Συνεταιρισμός Αγρινίου – Η Ένωση», αφού στην ουσία πλέον αποτελεί μια ένωση 170 μελών, ενώ το ίδιο έγινε και με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου. Από πλευράς αγροτών όμως εκφράζονται φόβοι και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση των πόρων των υπό κατάργηση συνεταιρισμών, αφού ο νόμος προβλέπει ότι αυτοί θα μεταφερθούν στον πλησιέστερο συνεταιρισμό, δημιουργώντας έτσι μεγάλες ανισότητες.
«Μιλάμε πλέον για ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες λειτουργούν με καθαρά οικονομικά κριτήρια», συμπληρώνει ο κ. Κοτοπούλης, ο οποίος εκτιμά ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των συνεταιρισμών της Αιτωλοακαρνανίας θα οδηγηθεί στον αφανισμό. Ήδη κάποιοι σύλλογοι της περιοχής, όπως ο Αγροτικός Σύλλογος Κατούνας, κατόπιν πρωτοβουλίας του  Προέδρου του συλλόγου, Πάνου Καλογιάννη, έχουν προχωρήσει στη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών.
Ανάλογες πρωτοβουλίες όμως είναι σε μικρό στάδιο υλοποίησης στον νομό μας, τη στιγμή που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Έχοντας ως βάση αυτά τα δεδομένα, είναι επιτακτική η λήψη των πρωτοβουλιών που θα στηρίξουν τους αγρότες στην προσπάθειά τους να περάσουν στην «επόμενη μέρα» μετά την εφαρμογή του νόμου που θα σημάνει του τέλος του αγροτικού συνεταιρισμού όπως τον ξέραμε. Κώστας Καρακώστας sinidisi.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS