Ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα του Ακτίου

Σάββατο 2 Αυγούστου 20140 σχόλια

Την στιγμή που τον Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σημειώθηκε αύξηση 11,8% των αφίξεων στο αεροδρόμιο του Ακτίου η συγκυβέρνηση έκανε

ένα βήμα ακόμη για την ιδιωτικοποίησή του μαζί με πολλά ακόμη αεροδρόμια.

Εγκρίθηκε προχθές το τελικό σχέδιο από το ΤΑΙΠΕΔ της σύμβασης για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, εκ των οποίων και αυτό του Ακτίου, αφού προηγήθηκε πρώτα η παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Σύντομα θα κληθούν οι επιλεγέντες επενδυτές να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προτάσεις. Σε προηγούμενη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν επενδυτές από το Ισραήλ, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και την Κροατία, ενώ μάλιστα οι περισσότερες εταιρίες εξ αυτών είναι άριστοι γνώστες διαχείρισης αεροδρομίων.

Όπως είχαμε προαναφέρει, το αεροδρόμιο του Ακτίου ανήκει στην πρώτη ομάδα των αεροδρομίων που θα αποκρατικοποιηθούν μαζί με αυτά της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Καβάλας. Στην δεύτερη ομάδα εντάσσονται τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι αν υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, τότε θα ενταχθούν προς ιδιωτικοποίηση στην πρώτη ομάδα και τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, του Αράξου, της Καλαμάτας Και της Νέας Αγχιάλου και στην δεύτερη ομάδα της Χίου, της Καρπάθου και της Λήμνου.
Η διαχείριση των αεροδρομίων από τους επενδυτές θα είναι για 30 με 35 χρόνια, ενώ δίδεται και η δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης. Περίπου 220 εκατ. ευρώ θα πρέπει να επενδυθούν από τους παραχωρησιούχους εντός 3ετίας, χρήματα τα οποία θα διατεθούν σε υποδομές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Φέτος η αύξηση του τουρισμού υπολογίζεται σε 20 εκατομμύρια άτομα και σ’ αυτό τα περιφερειακά αεροδρόμια παίζουν καθοριστικό ρόλο.


Το αεροδρόμιο του Ακτίου και άλλα που εντάσσονται στην ίδια κατηγορία, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013 ως προς τις αφίξεις αγγίζει τα 4 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τον Ιούνιο ο αερολιμένας του Ακτίου δέχθηκε 36.438 ξένους τουρίστες, αριθμός που συνεπάγεται με αύξηση 11,8% σε σύγκριση με το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα του 2013 που τότε καταγράφηκαν 32.588 τουρίστες. Κων
/νος Χονδρός sinidisi.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS