Πέταξε τρία μέτρα πάνω από τη θάλασσα !
Σκηνές από κινηματογραφική ταινία του Χόλιγουν έζησαν ερευνητές στα ανοιχτά του Κέιπ Τάουν. Στη θαλάσσια
περιοχή της Νοτίου Αφρικής, είδαν έναν λευκό καρχαρία να «πετάει» στον αέρα και να προσγειώνεται στην πρύμνη του ερευνητικού τους σκάφους! Το τεράστιο κήτος, μήκους τριών μέτρων και βάρους μισού τόνου, πήδηξε τρία μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και κατέληξε να παγιδευτεί στο κατάστρωμα του πλοίου για περίπου μία ώρα. Το σπάνιο, αλλά όχι ασυνήθιστο, περιστατικό συνέβη ενώ η ερευνητική ομάδα παρατηρούσε τον πληθυσμό των καρχαριών σε ένα νησί με φώκιες, κοντά στις ακτές του Κέιπ Τάουν.Οι λευκοί καρχαρίες και οι «ιπτάμενες» διαθέσεις τους είναι γνωστές στους ντόπιους. Αυτός άλλωστε είναι ο τρόπος τους να επιτίθενται στις φώκιες. Όταν λοιπόν το πλήρωμα έριξε σαρδέλες στον ωκεανό για δόλωμα, ώστε τα κήτη να έρθουν κοντά και να γίνει πιο εύκολα η παρατήρησή τους, ένα εξ αυτών ξάφνιασε με το εντυπωσιακό όσο και επικίνδυνο άλμα του.
«Παρατηρούσα τέσσερις καρχαρίες που είχαν πλησιάσει το σκάφος, όταν άκουσα έναν παφλασμό. Τότε τον είδα να εκτινάσσεται και να αιωρείται, κυριολεκτικά, πάνω από τα μέλη του πληρώματος, τα οποία εκείνη τη στιγμή έριχναν το δόλωμα στην θάλασσα» δήλωσε η Ντόριεν Σρέντερ, επικεφαλής του πληρώματος του ερευνητικού σκάφους «Τσιτάχ».
Το σαρκοφάγο ζώο, αφού προσγειώθηκε πανικόβλητο πάνω στα εναπομείναντα δολώματα και στα κοντέινερ με τα καύσιμα, εγκλωβίστηκε για τα καλά μεταξύ εξοπλισμού και πρύμνης. Ρίχνοντας νερό στα βράγχια του θαλάσσιου επισκέπτη τα μέλη του πληρώματος τον κράτησαν ζωντανό, ενώ ακόμη ένα πλοιάριο κατέφθασε για βοήθεια.
Έδεσαν ένα σκοινί στην ουρά του καρχαρία και προσπάθησαν αρκετές φορές να ρίξουν το ζώο στο νερό. Ηταν όμως πολύ βαρύ για να μετακινηθείμε τα διαθέσιμα μέσα.
Τελικά τοποθετώντας ένα σωλήνα στο στόμα του μεγαλόσωμου ψαριού για να μπορεί να αναπνέει, το «Τσιτάχ» ρυμουλκήθηκε σε λιμάνι, έχοντας ακόμη το κήτος στο κατάστρωμα. Το ανέλκυσαν με γερανό και το άφησαν και πάλι ελεύθερο στην θάλασσα.
Σύμφωνα με τον Ενρίκο Τζενάρι, ειδικό για τα «ιπτάμενα σαγόνια», όπως ονομάζονται οι λευκοί καρχαρίες όταν κάνουν τέτοια άλματα, «το ζώο πρέπει να πήδηξε περίπου τρία μέτρα. Ένα μικρότερο πλοιάριο θα είχε ανατραπεί». Παρ'όλα αυτά δεν θεωρεί το περιστατικό «επίθεση, αλλά ατύχημα λόγω της περιορισμένης ορατότητας στο νερό. Ο καρχαρίας πρέπει να θεώρησε την σκιά του πλοίου ως πιθανή λεία ή ίσως να ενοχλήθηκε από κάποιον άλλο καρχαρία».