Στενάζει η αγορά σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο

Τετάρτη 30 Μαρτίου 20110 σχόλια

Σε "μάστιγα" εξελίσσονται τα λουκέτα.

Η οικονομική κρίση φαίνεται ολοένα και περισσότερο σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, με πρώτο
το εμπόριο. Το φαινόμενο των «λουκέτων» στα εμπορικά καταστήματα τείνει να εξελιχτεί σε «μάστιγα», λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, με την κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους.
Οι περισσότεροι προτιμούν να βάλουν «λουκέτο» χωρίς να μπουν στη διαδικασία πτώχευσης ή διακοπής στην εφορία, διότι δεν διαθέτουν τα χρήματα που απαιτούνται για τη διακοπή μετά τον φορολογικό έλεγχο που θα υποστούν. Έτσι λοιπόν αφήνουν τις οφειλές τους, τόσο προς την εφορία όσο και προς το ΙΚΑ ή το ασφαλιστικό τους ταμείο να υπάρχουν, έως ότου εξοικονομήσουν τα χρήματα για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες.

Μια τέτοια εικόνα περίπου επικρατεί και στο Μεσολόγγι με τους επιχειρηματίες να στενάζουν κάτω από αυτή την κατάσταση, ενώ από την άλλη οι τράπεζες έχουν κλείσει την «στρόφιγγα» του δανεισμού. Όπως λένε τραπεζικοί κύκλοι παλιότερα που υπήρχε χρήμα στην αγορά και οι τράπεζες «πουλούσαν» το δικό τους με τη μορφή κάθε είδους δανείου, με μεγαλύτερη ευκολία. Σήμερα που τα πράγματα δυσκόλεψαν, τα κριτήρια για την έγκριση ενός αιτήματος δανείου έχουν γίνει πολύ αυστηρά. Τα διακοποδάνεια ή τα δάνεια κίνησης, ή όπως και αν ονομάζονταν αυτά, αποτελούν μακρινό παρελθόν, αφού πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να τα αποπληρώσουν.

Το τελευταίο διάστημα επίσης οι τράπεζες αρνούνται να προεξοφλήσουν τις επιταγές των επιχειρηματιών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν εμπιστεύονται τον πελάτη, ακόμα και αν η επιταγή προέρχεται από το δικό τους υποκατάστημα. Έτσι εκτός του ότι προεξοφλούν τις επιταγές των πελατών που θεωρούν φερέγγυους, έχουν αυξήσει και το επιτόκιο στο 12% από 4% που ήταν παλιότερα. Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος είναι ότι ένας στους τρεις επιχειρηματίες δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τον ασφαλιστικό του φορέα.
Οι διακοπές λειτουργίας επιχειρήσεων στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ.Ο.Υ., το 2010 έφτασαν τις 550, ενώ το 2009 ήταν 470. Οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων το 2010 έφτασαν τις 475 ενώ το 2009 ήταν 442.
Χειρότερη η κατάσταση στη Ναύπακτο
Στη Ναύπακτο τον τελευταίο χρόνο η αναλογία ενάρξεων και διακοπών της λειτουργίας επιχειρήσεων είναι ένα προς δυο, βάσει των στοιχείων της εφορίας. Δηλαδή έχουμε δυο διακοπές και μια έναρξη. Ωστόσο όμως πολύ περισσότερα είναι τα λουκέτα, δηλαδή η ανεπίσημη διακοπή λειτουργίας μιας επιχείρησης που δεν περνάει από την εφορία. Υπάρχουν και διακοπές λόγω συνταξιοδότησης που όμως είναι πολύ λίγες μπροστά στις νεότερες επιχειρήσεις που είχαν ανοίξει με τη συνδρομή και του οικονομικού βοηθήματος του ΟΑΕΔ. Αυτό βέβαια δεν αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για τους νέους εμπόρους, διότι οι επιχειρήσεις δεν άντεξαν και αφού εξήντλησαν το όριο των δυο ετών που έθετε το πρόγραμμα ως υποχρέωση λειτουργίας της επιχείρησης, μετά κατέβασαν ρολά. Σε αυτή την κατηγορία είχαν συμπεριληφθεί κυρίως καταστήματα με πρόχειρο φαγητό, εστιατόρια και είδη ένδυσης και υπόδησης.

Εκτός όμως από την οικονομική κρίση που αναγκάζει πολλούς επιχειρηματίες να βάζουν «λουκέτο» υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που έχει σχέση με την έλλειψη εμπειρίας όσων επιχειρούν να μπουν στην αγορά. Οι περισσότεροι από εκείνους που απέτυχαν είχαν κάνει ουσιαστικά μια «επιπόλαιη» κίνηση λόγω απειρίας και χωρίς να έχουν «ψάξει» τι ζητάει η αγορά.
Όπως λέει ο επίτιμος αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας και πρώην πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ναυπακτίας Ν. Αγγελής «δεν μπορεί κάποιος να ανοίγει ένα μαγαζί δίπλα σε ένα άλλο με το ίδιο είδος επειδή νομίζει ότι έχει δουλειά και θα πετύχει και εκείνος. Αυτό είναι μια απερίσκεπτη κίνηση γιατί δεν υπάρχει εκπαίδευση και ενημέρωση στους εμπόρους».
Επίσης «ψάξιμο» θέλει και η θέση την οποία θα επιλέξει κάποιος να κάνει μια επιχείρηση ανάλογα με το είδος της. Ο κ. Αγγελής μάλιστα μας λέει ότι όταν ήταν ενεργό μέλος του εμπορικού κόσμου είχε δώσει μάχη για την κατάρτιση των επαγγελματιών χωρίς όμως να καταφέρει να τους πείσει. Όμως τώρα που οι μέρες δυσκόλεψαν φαίνεται ότι αυτό είναι απαραίτητο, γιατί η οικονομική συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια λαθών.

Τα επαγγελματικά ενοίκια στη Ναύπακτο ήταν και εξακολουθούν να αποτελούν αγκάθι, γιατί πάντα στον εμπορικό δρόμο της πόλης ήταν υψηλά. Τελευταία κάποιοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να «ρίξουν λίγο νερό στο κρασί τους», όμως οι περισσότεροι προτιμούν να έχουν κλειστά τα μαγαζιά, πάρα να μειώσουν το ενοίκιο. Γι’ αυτό άλλωστε και για πρώτη φορά στην οδό Τζαβέλα υπάρχουν τόσα ενοικιαστήρια, ενώ σε παλιότερες εποχές οι ενδιαφερόμενοι πλειοδοτούσαν για ένα μαγαζί. Πολλοί μάλιστα έδιναν και «αέρα» στον ιδιοκτήτη αρκεί να το πάρουν. Σήμερα αυτά θεωρούνται «περασμένα μεγαλεία»…
thebest

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS