Μέσα σε έναν μήνα και λίγο πριν αρχίζει η περίοδος των έντονων χαλαζοπτώσεων τρέχουν και δεν φτάνουν στον ΕΛΓΑ για να ξεκινήσει επιτέλους να εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Ενεργητικής Προστασίας του 2010 και να προκηρυχθεί το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2011.
Όπως αποκαλύπτει η Agrenda, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού, Χρήστο Χατζηαντωνίου, αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο και θα εγκρίνει τη συντριπτική πλειοψηφία των 990 αιτήσεων του 2010.
Βέβαια, έχουν περάσει πάνω από 7 μήνες από τότε που προκηρύχθηκε το περσινό Πρόγραμμα. Η αλλαγή της δράσης, που θα χρηματοδοτείται πλέον από το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και όχι από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ κρίνεται επιβεβλημένη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ωστόσο, κανείς δεν εγγυάται ότι θα εγκριθούν νωρίτερα οι αιτήσεις όσων θα είναι υποψήφιοι για το 2011. Επίσης, επιφυλάξεις εκφράζουν και βουλευτές της αντιπολίτευσης για την αποτελεσματικότητα του νέου Προγράμματος, χωρίς όμως να έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες.
Το μοναδικό στοιχείο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι η δράση αυτή θα προκηρύσσεται κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και για το 2011 έχουν προβλεφθεί 20 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι έφτανε τα 10 εκατ. ευρώ. Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι τελικά και η πιο κρίσιμη για την τελική διαμόρφωση των προϋποθέσεων του Προγράμματος Ενεργητικής Προστασίας του 2011, με στόχο να προκηρυχθεί περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, εν είδει Μικρού Σχεδίου Βελτίωσης και με περιορισμένο προϋπολογισμό για κάθε δικαιούχο.
Οι αντιδράσεις
Για περισσότερη γραφειοκρατία και μεγαλύτερη επιβάρυνση των αγροτών κάνει λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, Γ. Κασαπίδης: «Ενώ ήδη καθυστερούν, εδώ και 7 μήνες, οι εγκρίσεις των αιτήσεων των παραγωγών για ένταξή τους στο πρόγραμμα από την περσινή χρονιά (το οποίο, επίσης, είχε ξεκινήσει με άλλους 7 μήνες καθυστέρηση), η κυβέρνηση, με τη νέα της απόφαση, καταφέρνει ακόμα ένα πλήγμα στους αγρότες.
Με την ένταξη της ενεργητικής προστασίας στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», η οικονομική επιβάρυνση για τους αγρότες θα είναι μεγαλύτερη, αλλά και ο χρόνος υλοποίησης της επένδυσης θα εξαρτάται από τις πολύ πιο χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες του νέου καθεστώτος σε σχέση με ό,τι ίσχυε για το αντιχαλαζικό δίχτυ υπό τον ΕΛΓΑ.
Τελικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι αγρότες ταλαιπωρούνται και πλήττονται διπλά: Πληρώνουν ακόμα περισσότερα υπέρ ΕΛΓΑ και αποζημιώνονται πολύ λιγότερα από ό,τι μέχρι σήμερα ίσχυε».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θέτοντας τα παρακάτω ζητήματα:
1. Η απορροφητικότητα του προγράμματος, παρά τους ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις κυμαίνεται περί το 50%. Μια πιθανή ένταξή του στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με τους γνωστούς αντίστοιχους όρους και προϋποθέσεις (χαμηλότερα πλαφόν κατασκευής κατά καλλιέργεια και χαμηλότερα ποσοστά επιδότησης από αυτά του ΕΛΓΑ, καταβολή της επιδότησης σε αργότερο χρόνο, κλπ) εκτιμάται ότι η απορροφητικότητα του προγράμματος δεν θα ξεπεράσει το 5%.
Προφανώς η διοίκηση του ΕΛΓΑ πιστεύει ότι ένα μεγάλο ποσό προϋπολογισμού (πχ. της τάξης των 20.000.000 ευρώ) για τη συγκεκριμένη δράση είναι αρκετό για να πειστούν οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι, αγνοώντας ότι η απορροφητικότητα του προγράμματος εξαρτάται από το ποσοστό επιχορήγησης σε συνδυασμό με το ανώτερο πλαφόν της κατασκευής ανά καλλιέργεια, το χρόνο καταβολής της επιχορήγησης, επιδότησης ή ενίσχυσης και γενικά από όλες τις διαδικασίες του προγράμματος.
2. Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη δράση από τον ΕΛΓΑ (απόλυτα συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία) θεωρείται και είναι «επιχορήγηση», επειδή η δραστηριότητα αυτή είναι πλήρως ανταποδοτική για τον ΕΛΓΑ (μη καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές από χαλάζι για 12 χρόνια. Στην ουσία σε περιοχές που παρουσιάζουν συχνότητα χαλαζόπτωσης η επένδυση αυτή του ΕΛΓΑ αποσβένεται στα 3 - 4 πρώτα χρόνια).
Πιθανή ένταξη της συγκεκριμένης δράσης στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» θα θεωρείται πλέον και θα είναι «ενίσχυση» και όχι «επιχορήγηση» και η «εμπλοκή» του ΕΛΓΑ στο όλο πρόγραμμα θα είναι Κοινοτικά μη συμβατή ως δραστηριότητα του ΕΛΓΑ, παρά τα περί του αντιθέτου δηλούμενα από την πολιτική ηγεσία του ΕΛΓΑ».
Πηγή agronews