Ζωοτροφή για πουλερικά και χοίρους βρέθηκε μολυσμένη με διοξίνη. Η παραγωγός εταιρεία χρησιμοποίησε λίπος που προορίζονταν μόνο για βιομηχανική χρήση. Η εισαγγελία άρχισε ανακρίσεις.
Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της Γερμανία μετά τον εντοπισμό σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια υψηλών επιπέδων διοξίνης σε αυγά και πουλερικά. Επειδή η διοξίνη είναι ένα δηλητήριο που προκαλεί καρκίνο οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο 1000 αγροκτημάτων εκτροφής χοιρινού κρέατος και πουλερικών. Η αιτία του κακού εντοπίστηκε στην εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών Harles & Jentzsch στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, η οποία χρησιμοποίησε λίπος που προορίζονταν μόνο για λιπαντικό στη βιομηχανία κι αυτό παρά την σαφή αναγραφή στην ετικέτα του προϊόντος ότι δεν προορίζεται για τη βιομηχανία τροφίμων.
Όπως αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Westfallen – Blatt η εν λόγω εταιρεία επί χρόνια αγόραζε από την εταιρεία Petrotec AG μολυσμένο λίπος, κατάλοιπο της παραγωγής βιολογικού ντίζελ και επεξεργασίας τροφίμων, τα επεξεργάζονταν και από αυτό έφτιαχνε ζωοτροφές. «Βρισκόμασταν σε πλάνη και στηριχτήκαμε στην υπόθεση ότι το λίπος από την παρασκευή ντίζελ με βάση φοινικέλαιο και σογιέλαιο, είναι κατάλληλο και για τις ζωοτροφές», δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της εταιρείας Harles & Jentzsch. Η Petrotec AG από την πλευρά της ανέφερε, ότι το λίπος, που πούλησε σε μια ολλανδική εταιρεία, ήταν κατάλληλο αποκλειστικά και μόνο για βιομηχανική χρήση και όχι για τη παρασκευή ζωοτροφής.
«Να βγουν από την αγορά»
120.000 αυγά μολυσμένα με διοξίνη |
Προχθές οι αρχές στο Κίελο πήραν 100 δείγματα από τις ζωοτροφές της εταιρείας, όμως τα αποτελέσματα θα βγουν αρχές της επόμενης εβδομάδες, διότι τα τεστ εντοπισμού διοξίνης είναι πολύπλοκα. Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων δεν βλέπει κατ΄αρχην άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επισημαίνει ωστόσο, ότι σημαντικό είναι να εντοπιστούν τα μολυσμένα τρόφιμα και να αποσυρθούν εγκαίρως από την αγορά. Στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία έχουν ήδη θανατωθεί 80.000 πουλερικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 120.000 αυγά μολυσμένα με διοξίνη κυκλοφορούν στο εμπόριο, μεγάλες ποσότητες χοιρινού κρέατος και γαλοπούλες, ενώ έχουν μπει προσωρινό λουκέτο σε χιλιάδες εκτροφεία σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια. Οι παραγωγοί φοβούνται τον οικονομικό τους αφανισμό και ζητούν από τους υπαίτιους να πληρώσουν τη ζημιά τους.
Με το σκάνδαλο και τις επιπτώσεις του θα ασχοληθεί και η γερμανική Βουλή στην αρμόδια επιτροπή για τη διατροφή, τη γεωργία και την προστασία του καταναλωτή.
Πηγή dw