Ένας αιώνας πίσω

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 20100 σχόλια

Περισσότερες απολύσεις Τέλος εποχής για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Λιγότερα χρήματα, και ανατροπή όλων των κατακτήσεων.
Σαρωτικές αλλαγές
 φέρνει το νοµοσχέδιο για τα εργασιακά, αφού οι επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε μειώσεις μισθών, ενώ ταυτόχρονα τους παρέχεται ευελιξία στις απολύσεις (και χωρίς αποζημίωση), καθώς και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Το νοµοσχέδιο-σοκ για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα ενέκρινε την Πέμπτη το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από ένα παζάρι-θρίλερ του υπουργείου Εργασίας µε την τρόικα, και θα ψηφιστεί κατεπειγόντως την επόμενη εβδομάδα από το Κοινοβούλιο. Η ανατροπή της ιεραρχίας των συλλογικών συμβάσεων και η θέσπιση της νέας, Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΕΣΣΕ), που θα μπορεί να συνομολογείται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, σε κάθε επιχείρηση, θεωρούνται, μαζί τη δυνητική μείωση των μισθών έως το κατώτατο όριο των 740 ευρώ, οι βασικοί άξονες του νέου εργασιακού μοντέλου που σε λίγες μέρες θα μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας.


Μαζί με την υπερίσχυση των ειδικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, στο τελικό σχέδιο νόμου προβλέπεται η μείωση των αποδοχών των μερικώς απασχολούμενων, η περαιτέρω ευελιξία μέσω επέκτασης της χρονικής περιόδου της εκ περιτροπής απασχόλησης, καθώς και η δυνατότητα απόλυσης των νεοπροσληφθέντων χωρίς καταβολή αποζημίωσης εάν ο εργαζόμενος δεν έχει κλείσει ένα χρόνο στη δουλειά. 
Η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τόνισε ότι η εφαρμογή των συμβάσεων και οι διαστάσεις που αυτή θα πάρει θα εξαρτηθούν τόσο από τη μαχητικότητα των εργαζομένων όσο και από την ωριμότητα των εργοδοτών. Παράλληλα, η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι µε τις ειδικές συλλογικές συμβάσεις προστατεύονται οι εργαζόμενοι από την απειλή των ατομικών συμβάσεων, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις µε την τρόικα έχουν στη βάση τους ολοκληρωθεί, αλλά απομένουν κάποια επιμέρους θέματα να συμφωνηθούν. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, ενώ και οι δύο επισήμαναν ότι περισώθηκαν πολλά στα εργασιακά, έναντι προφανώς όσων ζητούσε η τρόικα.
Οι πρώτες αντιδράσεις είναι ήδη γεγονός, καθώς με 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη απαντούν τα συνδικάτα. Η ΓΣΕΕ αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε συσκέψεις με τα πρωτοβάθμια σωματεία με στόχο να αποτραπεί η υπογραφή ανάλογων συμβάσεων από τους συνδικαλιστές. Το θέμα θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου η επιχείρηση οδηγείται σε λουκέτο και μόνο μετά την άσκηση εργατικού ελέγχου που θα πιστοποιεί την οικονομική της κατάσταση.

Πενηντάρηδες των 700 ευρώ

Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου επέρχεται –µε συμφωνία σωματείου και εργοδοσίας ανά επιχείρηση– η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών.
Στο πλαίσιο αυτό, καθιερώνεται η ΕΕΣΣΕ και µέσω αυτών των νέων συμβάσεων είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας μέχρι το κατώφλι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας –που καθορίζει τον βασικό μισθό σήμερα στα 740 ευρώ– και να προσδιορίζεται ο αριθµός των θέσεων εργασίας, καθώς και λοιποί όροι, όπως µερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιµότητα και διάρκεια εφαρµογής περιλαµβανόµενων τυχόν όρων για τη διαδικασία επανόδου στην κανονική εφαρµογή των κλαδικών συλλογικών συµβάσεων εργασίας.
Η συμφωνία για την ΕΕΣΣΕ γίνεται μεταξύ εργαζομένων και εργοδότη. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα ισχύσει η κλαδική σύµβαση. Ακόµη, θα προσδιορίζεται ο αριθµός των θέσεων εργασίας ανά επιχείρηση, ανοίγοντας έτσι το δρόµο για απολύσεις.
Κατά την εφαρµογή των επιχειρησιακών συµβάσεων δεν θα απαγορεύεται η παράλληλη απασχόληση σε ευέλικτες µορφές εργασίας. Επίσης, η διάρκεια των συµβάσεων αυτών θα είναι –κατ’ αρχάς– ενός έτους και θα συνεχίζονται για όσο χρονικό διάστηµα κρίνεται αναγκαίο από τον εργοδότη, με ανανέωση ανά έτος και όχι για ένα έτος μόνο, όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

Διευκόλυνση απολύσεων

Παράλληλα, χάνεται η έννοια της αποζημίωσης για το πρώτο έτος εργασίας, καθώς προβλέπεται απόλυση των νεοπροσληφθέντων εργαζοµένων µε ένα έτος εργασίας, το οποίο θεωρείται δοκιµαστική περίοδος, χωρίς αποζηµίωση.
Επιπρόσθετα, επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισµού της αµοιβής όσων εργάζονται µε μερική απασχόληση, ώστε η αµοιβή τους, συµπεριλαµβανοµένης της αµοιβής από τυχόν πρόσθετη εργασία, πέρα από αυτή που έχει συµφωνηθεί, να είναι ανάλογη µε την αµοιβή του συγκρίσιµου εργαζοµένου (δηλαδή του εργαζοµένου πλήρους απασχόλησης σε ανάλογη θέση εργασίας) χωρίς προσαυξήσεις.
Επίσης, επανακαθορίζεται η διάρκεια της απασχόλησης εργαζοµένων σε έµµεσο εργοδότη (µε τυχόν παρατάσεις) στους 36 µήνες, από 18 που είναι σήµερα. Μετά την πάροδο των 36 µηνών ο εργαζόµενος θεωρείται ότι έχει σύµβαση εργασίας αορίστου χρόνου µε τον έµµεσο εργοδότη.
Επανακαθορίζεται παράλληλα ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση εργαζοµένου µε σύµβαση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας εργασίας από 12 έως 24 µήνες, σε ένα µήνα. Σε περίπτωση µη προειδοποίησης, προβλέπεται αποζηµίωση απόλυσης ενός µηνός.

Αλλαγές στη διαιτησία

Αλλαγές επέρχονται και στο θεσµό της διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Στο νοµοσχέδιο αναφέρεται ότι η µεσολάβηση και η διαιτησία θα λαµβάνουν υπόψη την οικονοµική κατάσταση και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας. Η προσφυγή στη διαιτησία µπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγµατεύσεων µε κοινή συµφωνία των µερών ή και µονοµερώς, στις ακόλουθες περιπτώσεις: απ’ οποιοδήποτε µέρος, εφόσον το άλλο µέρος αρνήθηκε τη µεσολάβηση, απ’ οποιοδήποτε µέρος µετά την υποβολή της πρότασης µεσολάβησης, εφόσον και τα δύο µέρη προσήλθαν και συµµετείχαν στη διαδικασία µεσολάβησης. Η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισµό βασικού ηµεροµισθίου και µισθού. Για τα υπόλοιπα θέµατα µπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η διαπραγµάτευση για τη συλλογική σύµβαση εργασίας.
Το διοικητικό συµβούλιο του ΟΜΕΔ γίνεται 7µελές από 11µελές. Θα αποτελείται από τρεις εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, από έναν εκπρόσωπο των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, καθώς και από πρόεδρο, που θα επιλέγεται µε οµόφωνη απόφαση των έξι µελών. Προβλέπεται η συµµετοχή, ως παρατηρητή χωρίς δικαίωµα ψήφου, ενός εκπροσώπου του υπουργείου Εργασίας. Όλες οι αποφάσεις του διοικητικού συµβουλίου θα λαµβάνονται µε οµόφωνη απόφαση. Τέλος, τρία χρόνια µετά την ψήφιση του νόµου οι κοινωνικοί εταίροι θα αξιολογήσουν την αποτελεσµατικότητα του θεσµού και θα προτείνουν κατάργηση ή τροποποίηση των ρυθµίσεών του.

Και για μικρές επιχειρήσεις

Η ΕΕΣΣΕ μπορεί να καταρτιστεί και από εργοδότη που απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζόμενους με το αντίστοιχο επιχειρησιακό σωματείο, και αν αυτό δεν υπάρχει, με το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο ή με την αντίστοιχη ομοσπονδία. Για την εφαρμογή της διαδικασίας, τα δύο μέρη θα υποβάλλουν από κοινού αιτιολογική έκθεση των λόγων που δικαιολογούν την πρόθεσή τους για κατάρτιση ΕΕΣΣΕ προς το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας. Το συμβούλιο δεν έχει δυνατότητα απόρριψης της σύμβασης. Απλώς θα γνωμοδοτεί, εντός 20 ημερών. Η ειδική αυτή επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας αρχίζει να είναι έγκυρη από την υπογραφή της.
Σε περίπτωση παραβίασης της παραπάνω διαδικασίας η ΕΕΣΣΕ είναι άκυρη και σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας η αποζημίωση απόλυσης υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της αντίστοιχης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Τεκμαίρεται, χωρίς να αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, πως σε περίπτωση απόλυσης εργαζόμενου, βάσει προβλέψεων στην ειδική σύμβαση, η αποζημίωση θα υπολογίζεται με τον νέο, μειωμένο μισθό. 

Πηγή City Press
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS