ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 20100 σχόλια

Σήμερα θα λύσουμε την απορία του πρωθυπουργού μας
για το πού ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ,  και για τους Ευρωπαίους
ηγέτες που σφυρίζουν αδιάφορα. Εκτός από αυτά που τρώτε οι οικότροφοι της Βουλής ,
αυτά που φάγαμε εμείς με τον κ. Πάγκαλο μαζί , Κοσκωτάς ,
Χρηματιστήριο , ομόλογα , siemens , βατοπέδι , κ.τ.λ.
Είναι και κάτι άλλο …

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου
(World Trade Organization, ελληνικά αρχικά:ΠΟΕ) είναι ο μοναδικός διεθνής οργανισμός που ασχολείται με τους κανόνες που διέπουν το εμπόριο μεταξύ των χωρών. Περιλαμβάνει μια σειρά από Συμφωνίες, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων της μεγάλης πλειοψηφίας των χωρών της παγκόσμιας κοινότητας και έχουν επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Ο σκοπός του οργανισμού είναι η διευκόλυνση τόσο των παραγωγών αγαθών και υπηρεσιών, όσο και εξαγωγέων και εισαγωγέων. Η Έδρα του Οργανισμού βρίσκεται στην Γενεύη της Ελβετίας. Ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1995 ως συνέχεια της Γενικής Συμφωνίας Εμπορίου και Δασμών. Σήμερα αριθμεί 153 κράτη - μέλη.

ΙΙ. ΣΧΕΣΕΙΣ Ε.Ε.-ΚΙΝΑΣ

Α. ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Η Κίνα εντάχθηκε το 1991 στον Π.Ο.Ε. έχοντας την ισχυρή υποστήριξη της Ε.Ε. Το 2000 υπεγράφη ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα η Διμερής Συμφωνία για και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των κοινοτικών επιχειρήσεων στην αγορά της Κίνας. Από τότε, εισαγωγικοί δασμοί και άλλα μη δασμολογικά εμπόδια (Non Tariff Barriers) σταδιακά μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Στο πλαίσιο αυτό, διευκολύνθηκαν και οι επενδύσεις κοινοτικών την προσχώρηση της Κίνας στον Π.Ο.Ε. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κίνα, στο πλαίσιο της ένταξής της στον Π.Ο.Ε., περιελάμβαναν επιχειρήσεων στην Κίνα. Παράλληλα, η Κίνα διευκόλυνε την πρόσβαση και σε τομείς υπηρεσιών, όπως οι τηλεπικοινωνίες και οι ασφάλειες
Από τότε που η Κίνα εισήλθε στον ΠΟΕ (2001), ο όγκος εξωτερικού εμπορίου της Κίνας δεικνύει συνεχώς αύξηση πάνω από 20% ετησίως.

ΣΧΕΣΕΙΣ Ε.Ε.-ΚΙΝΑΣ

Το 2007 οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ε.Ε.27 ανήλθαν σε 230,8 δις ευρώ (+18,5%) ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές έφτασαν τα 71,7 δις ευρώ (+12,3%). Το έλλειμμα με την Κίνα που διευρύνθηκε το 2007 σε 159,2 δις ευρώ, είναι και το μεγαλύτερο έλλειμμα που εμφανίζει η Ε.Ε. έναντι τρίτων χωρών. Η Κίνα αποτελεί για την Ε.Ε. τον δεύτερο εμπορικό εταίρο, μετά τις ΗΠΑ, και καταλαμβάνει την 1η θέση στις εισαγωγές

Ο συνολικός όγκος εξωτερικού εμπορίου προϊόντων ανήλθε το 2007 σε 2.173,8 δις $ ΗΠΑ, που σημαίνει αύξηση κατά 23,5%. Η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 1.218 δις $ ΗΠΑ (+25,7%) και των εισαγωγών σε 955,8 δις $ ΗΠΑ (+20,8%). Η Κίνα πέτυχε ένα εμπορικό πλεόνασμα της τάξεως των 262,2 δις $ ΗΠΑ, ήτοι 84,7 δις $ ΗΠΑ παραπάνω από το προηγούμενο έτος (+47,7%). Από τότε που η Κίνα εισήλθε στον ΠΟΕ (2001), ο όγκος εξωτερικού εμπορίου της Κίνας δεικνύει συνεχώς αύξηση πάνω από 20% ετησίως. Ως κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Κίνας παραμένουν, κατά σειρά σπουδαιότητας, η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, οι 10 χώρες του ΑΣΕΑΝ, η Κορέα και η Ταϊβάν, με αυξάνουσα σημασία της Ε.Ε. και των 10 χωρών του ΑΣΕΑΝ. Η Κίνα εξακολουθεί και συμβάλλει σημαντικά, μέσω των εισαγωγών της, στην ανάπτυξη των άλλων ασιατικών χωρών, ενώ αυτή έχει αρχίσει να γίνεται ανταγωνιστική και σε σύγχρονους κλάδους παραγωγής, πέραν από τους γνωστούς παραδοσιακούς. Οι κατηγορίες μηχανήματα και ηλεκτροτεχνικός εξοπλισμός και προϊόντα υψηλής και νέας τεχνολογίας καταλαμβάνουν πλέον αρκετά μεγάλο ποσοστό στο εξωτερικό εμπόριο της Κίνας. Η κυβέρνηση παραμένει στην πρόθεσή της να μην προωθεί την πολιτική των υψηλών εμπορικών πλεονασμάτων και λαμβάνει επιλεκτικά μέτρα χαλιναγώγησης του εμπορικού πλεονάσματος.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΙΝΑΣ

Το 2007 και στις αρχές του 2008, η χώρα μας συνήψε με την Κίνα στον οικονομικοεμπορικό τομέα δύο Μνημόνια και ένα Πρωτόκολλο συνεργασίας και ολοκλήρωσε τις διαδικασίες έκδοσης τριών ειδικών υγειονομικών/κτηνιατρικών πιστοποιητικών, ανοίγοντας έτσι την αγορά της Κίνας σε δύο βασικές κατηγορίες ελληνικών προϊόντων, ήτοι τα καλλυντικά και τα γαλακτοκομικά/τυροκομικά. Υπό εξέταση, διαπραγμάτευση και υπογραφή εντός του έτους βρίσκονται συμφωνίες για αναπτυξιακή συνεργασία, διαπίστευση, επίσπευση υγειονομικών/φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων, πρωτόκολλα για τα ακτινίδια και τα αλλαντικά, ενώ, σύντομα, ολοκληρώνονται τα ειδικά πιστοποιητικά για ακατέργαστα δέρματα/γουνοδέρματα και αλιεύματα, ανοίγοντας έτσι την αγορά της Κίνας σε δύο ακόμη μεγάλους ελληνικούς κλάδους παραγωγής.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα ανήλθαν το 2007 σε 110.758 χιλιάδες ευρώ και παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 22,53%. Το 2006, το αντίστοιχο ποσό ήταν 90.395 χιλιάδες ευρώ και παρουσίασε αύξηση 11,97%. Σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο, οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ελλάδα έφτασαν το ποσό των 2,8 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 53,65% έναντι του προηγουμένου έτους. Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μας έναντι της Κίνας ανήλθε στο ποσό των 2,7 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 55,28% έναντι του προηγουμένου έτους.
Τα προϊόντα που κυριαρχούν στις εξαγωγές της χώρας μας προς στην Κίνα είναι απορρίμματα μετάλλων-πλαστικών-χαρτιού, μάρμαρα, θείο, έλαια πετρελαίου, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα διατροφής, δέρματα/γουνοδέρματα, μηχανήματα ηλεκτροπαραγωγής, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, χαλκός, κοσμήματα, όργανα-συσκευές μετρήσεως,

Γενικότερος στόχος του προγράμματος δράσης του Γραφείου ΟΕΥ, για το τρέχον έτος 2008, παραμένει η περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων με τη Κίνα σε οικονομικοεμπορικό επίπεδο και η υποβοήθηση της περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην κινεζική αγορά, σε όλες τις διαστάσεις της (εξαγωγές, επενδύσεις, άλλες συνεργασίες).
Η κινεζική αγορά απαιτεί τόλμη και σε αντιστάθμισμα ανταμείβει ανάλογα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που προτίθενται να εισέλθουν στην κινεζική αγορά θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι στην προσπάθειά τους θα έχουν ως φυσικούς συνεργάτες τους τις ελληνικές Υπηρεσίες που λειτουργούν στην Κίνα, οι οποίες όχι μόνον θα τις στηρίζουν αλλά και θα τις προφυλάσσουν από τυχόν κινδύνους.

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ
Στο πλαίσιο του Γενικευμένου Συστήματος Δασμολογικών Προτιμήσεων (GSP) της Ε.Ε., η Κίνα εξακολουθεί να είναι η δεύτερη κατά σειρά επωφελούμενη χώρα (ανάμεσα σε 178 αναπτυσσόμενες χώρες), κατέχοντας μερίδιο πάνω από 10,3% στις προτιμησιακές εισαγωγές της Ε.Ε., στις οποίες επιβάλλονται μειωμένοι εισαγωγικοί δασμοί.


(http://aktiovonitsapress.blogspot.com/ σχόλιο: για τα πιο πάνω για να καταλάβετε ,

τι άχρηστοι πολιτικοί μας κυβερνάνε, σε Ευρώπη, και Ελλάδα , και αναρωτιούνται
που πήγαν τα λεφτά .Όλα τα πιο πάνω στοιχεία είναι μέχρι το 2007 , πλέον η κατάσταση είναι επιεικώς τραγική . )



( http://aktiovonitsapress.blogspot.com/ Απάντηση : Σε όσους άχρηστους πολιτικούς

και δημοσιογράφους που μας ζάλιζαν κάθε μέρα για το πώς οι αλλοδαποί προσφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου, το πώς ο τόπος θα πάει μπροστά θα γίνουμε ανταγωνιστικοί και άλλες τέτοιες μ@….ς . Όσο για την ανάπτυξη, την είδαμε όλα αυτά τα χρόνια αλλά και πολύ πρόσφατα όταν συμμετείχαν
δεκατρείς χιλιάδες Μουσουλμάνοι και προσεύχονταν σε δημόσιους χώρους
Πανεπιστήμια και πλατείες . Εάν συνεχιστεί με τέτοιους μεγάλους ρυθμούς η
ανάπτυξη του χρόνου θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία θα συμμετέχουν
Πενήντα χιλιάδες . Τελικά δεν είστε μόνο άχρηστοι αλλά και πολύ επικίνδυνοι .)


Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα εμβάσματα που
έφυγαν από την Ελλάδα προς το εξωτερικό ανήλθαν σε 17 δισ. ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι το ποσό θα διαμορφωθεί σε ελαφρώς μικρότερα επίπεδα. Ηδη, όπως προκύπτει από στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, τα εμβάσματα από την Ελλάδα προς τη γειτονική χώρα σημείωσαν πτώση το 2008. Τα εμβάσματα αυτά ανήλθαν πέρσι σε 800 εκατ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ το 2006 και 500 εκατ. ευρώ το 2005. Για φέτος αναμένεται ότι το ποσό αυτό θα κινηθεί κάτω από τα 800 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών προς τη χώρα τους ξεπερνούν ετησίως το 1 δισ. ευρώ, ενώ την τελευταία δεκαετία το σύνολο των εμβασμάτων των Αλβανών μεταναστών του εξωτερικού προς την Αλβανία ανήλθε σε 6 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Χρήστος Νίκας, οι Αλβανοί αποταμιεύουν περίπου 5.390 ευρώ τον χρόνο ανά νοικοκυριό. Οι περισσότεροι (περίπου 75%) έχουν τουλάχιστον ένα τραπεζικό λογαριασμό. Η πλειονότητα (68,6%) των Αλβανών εμβάζουν χρήματα στα μέλη των οικογενειών τους που παραμένουν στην Αλβανία και σχεδιάζει να συνεχίσει να στέλνει τα ίδια ποσά και στο εγγύς μέλλον.
Τα εμβάσματα την περίοδο 1993 - 2004 ήταν πενταπλάσια των κεφαλαίων που εισέρρευσαν στην Αλβανία ως ξένες επενδύσεις. Το 25% περίπου των Αλβανών μεταναστών προτίθεται να παλιννοστήσει βραχυπρόθεσμα, ενώ το 20% - 40% επιθυμεί να μείνει για πάντα στη χώρα υποδοχής. Συνολικά, είτε αποστέλλονται τα εμβάσματα ενώ οι Αλβανοί παραμένουν στο εξωτερικό είτε μεταφέρονται στην Αλβανία με την παλιννόστηση, οι οικονομίες των Αλβανών μεταναστών αντιπροσωπεύουν μια δεξαμενή κεφαλαίων που από τη μελέτη εκτιμώνται σε 4,75 - 5,38 δισ. ευρώ.


Κλείνοντας , θέλω να δώσω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς .

Στον σύντροφο και φιλάνθρωπο , και αγωνιστή του καναπέ , Α . Τσίπρα για την φοβερή ιδέα που είχε να δώσουμε σπίτια και δουλειές στους αλλοδαπούς.


 
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS