"Το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων": Μια ταινία από τους κάτω για τους κάτω (Βίντεο)

Παρασκευή 15 Απριλίου 20160 σχόλια

Ο Τάκης Μπαρδάκος πήρε τη μηχανή του και έφτιαξε «Το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων» στα σκοτεινά και άγρια...
χρόνια των Μνημονίων, που ακόμα διαπερνούν και διαλύουν τον χωροχρόνο μας. Ένας διευθυντής φωτογραφίας που άφησε το αποτύπωμά του στην ελληνική τηλεόραση -στη λεγόμενη χρυσή εποχή της- με εξαιρετικά δείγματα γραφής.
Ένας πηγαίος και επίμονος κινηματογραφιστής, ένας εργάτης της εικόνας που τη χτίζει με μοναδική μαεστρία και τέχνη κομμάτι-κομμάτι.
Ένας πολίτης αυτής της χώρας που έδωσε λόγο και ύπαρξη σε άλλους πολίτες που η ίδια η χώρα τούς τιμώρησε, τους ξέχασε, τους γύρισε την πλάτη, τους έδωσε μια κλωτσιά και τους έστειλε στην άβυσσο.
Λίγα λόγια για την ταινία
Η Ελλάδα των «νεόπτωχων» – των ανέργων που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Η ταινία ακολουθεί τις ιστορίες αρκετών πολιτών, προβάλλοντας την κοινωνική ανισότητα και την αδικία. Το φαινόμενο των αστέγων, τα συσσίτια, τα συγκλονιστικά ποσοστά ανεργίας και η κατάπτωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων στην κατηγορία των νεόπτωχων, έχουν μετατρέψει το όνειρο της ευημερίας σε έναν κοινωνικό-οικονομικό εφιάλτη. Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι σκληρό και αποδομημένο - όσο σκληρή και αδιέξοδη είναι πολλές φορές η ίδια ζωή – επίκαιρο όμως και αναγκαίο για την κοινωνική αλληλεγγύη, την πολιτισμική συνείδηση και την ανάγκη για διάλογο.
Η ταινία δημιουργήθηκε χωρίς καμία χρηματοδότηση αλλά από τη συνεισφορά απλών πολιτών.
Σενάριο/Σκηνοθεσία/Φωτογραφία: Τάκης Μπαρδάκος, μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης και μουσική: Μάριος Στρόφαλης.
Στόχος του φιλμ
Ο σκοπός της προσπάθειας μας, είναι να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης και ποικιλόμορφης κοινότητας ανθρώπων, που να νοιάζονται βαθιά για τα θέματα ανθρωπισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα ενωθούν μαζί μας και θα είναι η αρχή μιας πλατιάς ανθρωπιστικής κίνησης.
ΤΑΚΗΣ ΜΠΑΡΔΑΚΟΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Τάκης Μπαρδάκος γεννήθηκε στην Ερμιόνη Αργολίδας, σπούδασε κάμερα και Διεύθυνση Φωτογραφίας στη σχολή Λ. Σταυράκου και άρχισε να εργάζεται στον χώρο το 1982. Από το 1989 είναι Διευθυντής Φωτογραφίας στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, συμμετέχει δραστήρια σε κινήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Παράλληλα συγκροτεί την ομάδα ντοκιμαντέρ Square Films και την περίοδο 2012 - 2016 δημιουργεί την ταινία “Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ” το Nτοκιμαντέρ των Nεόπτωχων, που είναι και η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους σαν σκηνοθέτης. koutipandoras.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS