Παραδοσιακό Γαϊτανάκι σε Κατούνα και Βόνιτσα την Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 20160 σχόλια

Την Τσικνοπέμπτη 03/03/2016 ξεκινούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας με το παραδοσιακό γαϊτανάκι που θα γίνει σε Κατούνα και Βόνιτσα.
Αναλυτικά:
Την Τσικνοπέμπτη 03/03/2016 στην πλατεία Κατούνας και ώρα 18:00 το ΚΔΑΠ Κατούνας (καθηγητές και παιδιά) θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά το παραδοσιακό γαϊτανάκι και θα δημιουργήσουν μια...
ανέμελη και διασκεδαστική ατμόσφαιρα.
Την Τσικνοπέμπτη 03/03/2016 στην Βόνιτσα και ώρα 18:00 το γυμνάσιο Βόνιτσας με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας θα παρουσιάσουν το παραδοσιακό γαϊτανάκι στην πλατεία Βόνιτσας.
Λίγα λόγια για το γαϊτανάκι:
Το γαϊτανάκι είναι ένα από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια στις μέρες μας. Το γαϊτανάκι ήρθε στην Ελλάδα από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τον διωγμό που βίωσαν, έφεραν μαζί τους και τα έθιμά τους, κληρονομιά των προγόνων τους. Η λέξη γαϊτανάκι είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης γαϊτάνιν που σημαίνει το μεταξωτό κορδόνι και προέρχεται από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη. Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, προέρχεται από την κέλτικη πόλη Γαέτα, όπου παρήγαγαν κορδέλες. Το γαϊτανάκι χρειάζεται δεκατρείς χορευτές. Ό ένας κρατάει τον μεσαίο στύλο και οι άλλη κρατούν δώδεκα κορδέλες, κάθε μια σε διαφορετικό χρωματισμό. Οι χορευτές σχηματίζουν έξι ζευγάρια και χορεύουν αντικριστά, περνώντας μία φορά από κάτω από τον συν-χορευτή τους και μια από πάνω. Τραγουδώντας ένα παραδοσιακό τραγούδι, οι κορδέλες μπλέκονται και σχηματίζουν ένα ωραίο σχέδιο. Αφού έρθουν όλοι πολύ κοντά, τότε αρχίζουν και χορεύουν από την αντίθετη φορά, το γαϊτανάκι ξεμπλέκεται και ο χορός τελειώνει. Τι συμβολίζει όμως το γαϊτανάκι; Σε πολλές κοινωνίες, κυρίως αγροτικές, συμβολίζει την ομόνοια και την συναδέλφωση. Ο κυκλικός χορός κατά περίπτωση, υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από την ζωή στον θάνατο, από την λύπη στην χαρά και από τον χειμώνα στην άνοιξη. Αυτά τα παραδοσιακά έθιμα σαν το γαϊτανάκι πρέπει να διατηρηθούν ζωντανά διότι είναι πολιτιστική μας κληρονομιά.
ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ



ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS