Αντίρριο: 500 ιδιοκτήτες χάνουν την περιουσία τους εξαιτίας του ΑΔΜΗΕ

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 20150 σχόλια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αντίρριο / Να αλλάξει η όδευση των γραμμών υπερυψηλής τάσης.
Αλλαγή της μελέτης του ΑΔΜΗΕ για την τοποθέτηση των πυλώνων υψηλής τάσης από την περιοχή του Μολυκρείου ζητά ο
Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ιδιοκτητών Οικοπέδων Οικοδομικού Οργανισμού.
Ο χώρος αυτός, επιφάνειας 500 περίπου στρεμμάτων, αγοράστηκε το 1993 από 500 άτομα, με σκοπό την ιδιωτική πολεοδόμηση της έκτασης, ώστε να δημιουργηθεί παραθεριστικός οικισμός. Η εν λόγω έκταση βρίσκεται νοτιοανατολικά του Μολυκρείου κοντά στο Αντίρριο σε μια αμφιθεατρική θέση που θεωρείται από τις καλύτερες της περιοχής. Από το 2001 χαρακτηρίστηκε ως Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.ΠΟ.) δίνοντας το έναυσμα στους ιδιοκτήτες να ξεκινήσουν την προσπάθεια πολεοδόμησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Και ενώ οι μελέτες για την πολεοδόμηση βρίσκονταν σε εξέλιξη κάποια τμήματα της έκτασης χαρακτηρίστηκαν από το Δασαρχείο Ναυπάκτου ως χορτολιβαδικά και η υπόλοιπη χαρακτηρίστηκε ως γεωργική. Τελικά ο χώρος που πληρούσε τις προϋποθέσεις για ιδιωτική πολεοδόμηση περιορίστηκε στα 217.000 τ.μ. και έτσι εκπονήθηκε η πολεοδομική μελέτη και συντάχθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ εξασφαλίστηκαν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το μόνο που έμεινε σε εκκρεμότητα ήταν η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την ολοκλήρωση της πολεοδόμησης.

Όλη αυτή η προσπάθεια όμως ακυρώνεται με τη διέλευση της γραμμής υπερυψηλής τάσης από τη νότια πλευρά της έκτασης, εκεί που βρίσκεται η κύρια είσοδος, όπου τοποθετήθηκε ο ένας πυλώνας ενώ ο άλλος τοποθετήθηκε μακρύτερα, καταστώντας πλέον το οικόπεδο μη πολεοδομήσιμο, αφού σε μια ζώνη πλάτους 50 μέτρων και επιφάνεια 16.000 τ.μ. δεν επιτρέπεται καμία δόμηση και οικιστική δραστηριότητα. Ο σύλλογος των ιδιοκτητών πριν από λίγες ημέρες απέστειλε έγγραφο προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το υπουργείο Υγείας, τον ΑΔΜΗΕ, το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο Δήμο Ναυπακτίας, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για την ενέργεια αυτή του ΑΔΜΗΕ την ίδια ώρα που υπάρχει και άλλη λύση που δεν πλήττει όλη αυτή την έκταση. Εκείνο που τους δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν όλες οι αδειοδοτήσεις και είχαν γίνει όλες οι ενέργειες μετά από μια μεγάλη προσπάθεια πολλών ετών για την δόμηση της περιοχής έρχεται ο ΑΔΜΗΕ και τοποθετεί πυλώνες στο χώρο αυτό που προγενέστερα είχε χαρακτηριστεί ως Π.Ε.Ρ.ΠΟ.
Οι ιδιοκτήτες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο εν λόγω σημείο, αναφερόμενοι στην ζημία που έχουν υποστεί, καθώς, όπως τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας του δήμου Ναυπακτίας Γ. Ράπτης, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος μιας κίνησης πολιτών που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα, η διέλευση υπερυψηλής τάσης από μια περιοχή δημιουργεί πολλά προβλήματα υγείας στους κατοίκους. Επομένως δεν μπορεί μέσα σε μια περιοχή που περνούν τέτοιες γραμμές να δημιουργηθεί οικισμός. Τα αιτήματα των ιδιοκτητών έχουν βρει σύμμαχο τη δημοτική αρχή Ναυπακτίας, ενώ και ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας φαίνεται να τους συμμερίζεται. Στη συγκέντρωση ήταν παρών και ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Ανδρέας Κοτσανάς που έκανε και την εναλλακτική πρόταση, λέγοντας ότι όλα αυτά τα καλώδια θα μπορούσαν να υπογειοποιηθούν κατά μήκος της Ιόνιας Οδού και να μην δημιουργούν πρόβλημα σε κανέναν. Μπορεί το κόστος να είναι λίγο μεγαλύτερο, όμως μπροστά στην ανθρώπινη υγεία θεωρείται μηδαμινό.

Στην επιστολή που στάλθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Κατσαντώνης, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών αποτυπώνει την κατάσταση με κάθε λεπτομέρεια αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Με άλλα λόγια, η περιβαλλοντική μελέτη αποσιωπά και παραβλέπει το γεγονός ότι διέρχεται μέσα από εγκεκριμένη περιοχή ΠΕΡΠΟ, καθώς και το γεγονός ότι πρόκειται για καλλιεργούμενες περιοχές κοντά στην περιουσία μας με έντονη δραστηριότητα. Υπό την έννοια αυτή, είναι προφανές ότι χάραξη της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης καθώς και πυλώνων στη συγκεκριμένη διαδρομή σαφώς και παραβιάζει την συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της πρόληψης καθώς και την αρχή της προφύλαξης ως προς την οποία ήδη υπάρχει και πλούσια σχετική νομολογία με πολλές αποφάσεις δικαστηρίων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ειδικά όσον αφορά τις γραμμές και τους πυλώνες υψηλής τάσης», ζητώντας την παρέμβαση όλων, ώστε έστω και την τελευταία στιγμή να τροποποιηθεί η χάραξη της γραμμής και να χρησιμοποιηθούν οι εναλλακτικές λύσεις, διαφορετικά οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν και θα γίνουν πιο δυναμικές. ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ aixmi-news.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS