Βίλες με πισίνες δεν πληρώνουν ΔΕΗ λόγω… κοινωνικού τιμολογίου

Τρίτη 25 Αυγούστου 20150 σχόλια

Λαβράκια βγάζει έπειτα από ενάμισι μήνα λειτουργίας το νέο ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού της ΔΕΗ για τους εύπορους μπαταξήδες, που “έχουν” αλλά δεν πληρώνουν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατόχου βίλας 500 τμ στη Νέα Ερυθραία με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, που χρωστά εδώ και ένα χρόνο 20.000 ευρώ στη ΔΕΗ, αλλά εμφανίζεται ως… δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Αποτέλεσμα η ΔΕΗ δεν μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος, καθώς προστατεύεται από το ειδικό καθεστώς του ΚΟΤ!
Μάτι βγάζει η περίπτωση καταναλωτή που χρωστά στη ΔΕΗ… 20.000 ευρώ για πάνω από χρόνο, κι αυτό καθώς ο συγκεκριμένος διαμένει σε βίλα στο Παλαιό Ψυχικό και είναι μέλος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας.
Τρύπα να χωθεί στο ΚΟΤ βρήκε και επιχειρηματίας -γνωστός πρώην παράγοντας του ποδοσφαίρου- με βίλα στο Βαρνάβα, ο οποίος αφού φέσωσε με 34.000 ευρώ τη ΔΕΗ, μετακόμισε σε άλλη εταιρεία, συνεχίζοντας φυσικά να της χρωστά.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ ύψους 2 δισ. ευρώ, που δυνητικά μπορούν να εισπραχθούν, δεν προέρχεται από αδύναμους οικονομικά πολίτες και προβληματικές επιχειρήσεις, όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά από εύπορους μπαταξήδες.
Σε όλους αυτούς, φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματίες, που μέχρι πρότινος επικαλούνταν αδυναμία πληρωμής, πρόσφατα η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, και το εντυπωσιακό είναι ότι αμέσως μετά οι περισσότεροι έσπευσαν να διακανονίσουν την οφειλή τους.
Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι πρόκειται για καταναλωτές που μπαινόβγαιναν τα τελευταία χρόνια σε διακανονισμούς, χωρίς φυσικά να τους τηρούν. Σε κάποιους το ρεύμα δεν κόπηκε ποτέ αφού στο μεταξύ έπεφτε κάποιο τηλέφωνο από πολιτικό «φίλο», σε άλλους πάλι κοβόταν αλλά το επανασύνδεαν παράνομα, κάτι που υποτίθεται πως είναι δουλειά των συνεργείων να ελέγχουν. Είναι γνωστό άλλωστε πως οι ρευματοκλοπές παρουσιάζουν έξαρση. Μόνο στο 7μηνο Νοέμβριος 2014-Μάιος 2015, ο ΔΕΔΔΗΕ προέβη σε 1.000 μηνύσεις για ρευματοκλοπές.

Τα ξενοδοχεία της Ρόδου
Λαβράκια βγάζει η έρευνα της ΔΕΗ και πανελλαδικά. Δεν είναι τυχαίο πως την πρωτιά με τους περισσότερους μπαταξήδες πανελλαδικά δεν κατέχει κάποιος φτωχός εισοδηματικός Δήμος, αλλά η εύπορη λόγω του τουρισμού Ρόδος. Μάλιστα η πρωτιά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι 50 από τα πιο μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του νησιού έχουν συσσωρευμένες οφειλές στη ΔΕΗ πάνω από 6 εκατ. ευρώ.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι επισφάλειες της ΔΕΗ στη Ρόδο αγγίζουν το 78%, έναντι 35% στο Διδειμότυχο, μια από τις φτωχές εισοδηματικά περιοχές της χώρας, που φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις της λίστας πανελλαδικά.
Σε ημερίδα που έλαβε χώρα στις αρχές Αυγούστου στη Ρόδο, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στελέχη της ΔΕΗ ενημέρωσαν τους παραγωγικούς φορείς που συμμετείχαν για το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της (ρύθμιση οφειλών με προκαταβολή 10% μέχρι και σε 36 μηνιαίες δόσεις για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις). Τέθηκε ωστόσο παράλληλα από τη ΔΕΗ και το γεγονός ότι το Νότιο Αιγαίο κάνει πρωταθλητισμό στις επισφάλειες (Ρόδος 78%, Κάλυμνος 79%, Κως 74%, κ.οκ.), δείγμα ότι δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο που εντοπίζεται σε ένα μόνο νησί.
Σαν επόμενο βήμα, στελέχη της επιχείρησης απευθύνθηκαν σε 50 μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα (40 στη Ρόδο, και 10 στη Κω) με συσσωρευμένα χρέη άνω των 6 εκατ. ευρώ. Ενα μόνο συγκρότημα όφειλε 500.000 ευρώ. Από τα 50, τα 45 υπέγραψαν άμεσα διακανονισμό. Πέντε- έξι δεν τήρησαν το διακανονισμό, ενώ άλλα πέντε δεν προσήλθαν καθόλου να κάνουν ρύθμιση.
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, πριν από μια εβδομάδα, η ΔΕΗ έδωσε στον ΔΕΔΔΗΕ εντολές αποκοπής για 11 ξενοδοχειακούς πελάτες με αθροιστικές οφειλές 1,4 εκατ. ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ένας πλήρωσε την οφειλή του αμέσως μόλις εμφανίστηκε το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ μετά από μία ώρα τον μιμήθηκαν και οι άλλοι 10.

Οι 17 βίλες της Αττικής
Η πρώτη «φουρνιά» με εύπορους οφειλέτες διαμένοντες σε βίλες, εντοπίστηκε το Μάιο. Πριν καν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο ηλεκτρονικό σύστημα SAP, η ΔΕΗ έπειτα από «χειροκίνητη» κυρίως έρευνα, είχε εντοπίσει 14 μεγαλομπαταξήδες διαμένοντες σε βίλες, στους οποίους και έκοψε το ρεύμα. Εξ’ αυτών 7-8 προέβησαν σε διακανονισμό, 3 μετακόμισαν σε άλλους παρόχους, ο ένας είναι δικαιούχος… ΚΟΤ με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος, καθώς προστατεύεται από το ειδικό καθεστώς, και 2 παραμένουν κομμένοι.
Η δεύτερη «φουρνιά» εντοπίστηκε χάρη στο SAP πριν από λίγες εβδομάδες. Αφορά συνολική οφειλή 400.000 ευρώ από 17 βίλες, σε Θρακομακεδόνες, Καλύβια, Εκάλη, Μαρκόπουλο, Βουλιαγμένη, Παλαιό Ψυχικό, Δροσιά, Παλλήνη, Νέα Ερυθραία και Πειραιά. Στην πλειονότητά τους τα ακίνητα είναι επιφάνειας 250-300 τ.μ, ενώ ανάμεσά τους υπάρχει και ένα 1.500 τ.μ. Δύο είναι πιο τρανταχτές περιπτώσεις.

Η μία αφορά καταναλωτή μέλος εφοπλιστικής οικογένειας που διαμένει σε ακίνητο 480 τμ στο Π.Ψυχικό, κάνει κατανάλωση 15.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, και χρωστά στη ΔΕΗ 20.000 ευρώ. Η άλλη αφορά καταναλωτή στη Ν. Ερυθραία με βίλα 500 τμ, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, κατανάλωση 25.000 κιλοβατώρες/ 4μηνο, με χρέος στη ΔΕΗ 18.000 ευρώ για πάνω από χρόνο.
Του έχουν γίνει κατ’ επανάληψη οχλήσεις και τηλεφωνήματα αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι η διαπίστωση ότι ο πελάτης ανήκει στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Σαν αποτέλεσμα η ΔΕΗ ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΑ) να κάνει επανέλεγχο στο δηλωμένο εισοδήμά του, καθώς και στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να ελέγξει αν είναι άνεργος!

Οι «ύποπτες» παροχές στους Θρακομακεδόνες
Μια κατηγορία μόνη τους είναι οι Θρακομακεδόνες. Μόνο στη λεωφόρο Πάρνηθος, εντοπίστηκαν 16-17 παροχές με χρέη προς τη ΔΕΗ περίπου 400.000 ευρώ για πάνω από 2 χρόνια. Και οι 17 αυτές παροχές φαίνεται ότι ανήκουν σε μέλη της ίδιας οικογένειας, και ηλεκτροδοτούσαν από ξενοδοχεία, και αίθουσες δεξιώσεων, μέχρι εστιατόρια, ταβέρνες, και δύο σπίτια. Το εντυπωσιακό είναι οι καταναλωτές αυτοί είχαν δεθχεί στο παρελθόν κατ’ επανάληψη οχλήσεις, συνεργεία είχαν σταλεί για να κόψουν το ρεύμα, το οποίο είτε δεν κόπηκε, είτε επανασυνδέθηκε παράνομα. ΤΑΝΕΑ

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS