Με δεµένα χέρια και χωρίς
στοιχειώδη µέσα για την υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας στην πιο κρίσιµη
φάση της καλλιεργητικής σεζόν, έχει αφήσει τους επαγγελµατίες του αγροτικού
χώρου το κλείσιµο των τραπεζών, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της
εφημερίδας Agrenda.
Ολόκληρες εκµεταλλεύσεις βρίσκονται αντιµέτωπες µε το φάσµα της οικονοµικής καταστροφής, καθώς οι περιορισµοί στην κίνηση κεφαλαίων ορθώνουν διαρκώς νέα εµπόδια σχεδόν σε κάθε βήµα της καλλιέργειας, αλλά και της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.
«Ολόκληρο το σύστηµα έχει φρακάρει», λέει στην Agrenda παραγωγός από το θεσσαλικό κάµπο και εξηγεί ότι η έλλειψη ρευστού έχει καταστήσει πλέον δύσκολη ακόµα και την προµήθεια πετρελαίου, που είναι απαραίτητο για µια σειρά αγροτικών εργασιών, αρχής γενοµένης από το πότισµα. Τα αντλιοστάσια λειτουργούν-όταν λειτουργούν- µε το…χρονόµετρο, προκειµένου να εξοικονοµηθεί καύσιµο, όµως οι ανάγκες µεγάλων καλλιεργειών, όπως το βαµβάκι δεν µπορούν να περιµένουν.
«Αν δεν ποτισθεί σωστά τώρα, κινδυνεύει να ξεραθεί και η σοδειά να καταστραφεί ή, στην καλύτερη περίπτωση, να υποβαθµιστεί. Αυτό όµως θα έχει ως συνέπεια να πέσει µετά και η τιµή. Πώς θα βγει µετά η χρονιά;», διερωτάται.
Μέχρι πρόσφατα οι κάρτες της συµβολαιακής αποτελούσαν ένα πολύτιµο εργαλείο, όµως από τις αρχές της περασµένης εβδοµάδας τέθηκαν κι αυτές «εκτός µάχης» ένεκα των τραπεζικών περιορισµών. Ούτως ή άλλως βέβαια είναι γεγονός ότι οι πρατηριούχοι «πλέον δε δέχονται να βάλουν ούτε 5 ευρώ πετρέλαιο αν δεν πληρωθούν σε µετρητά».
Αποτέλεσµα αυτού είναι η συγκοµιδή του σιταριού σε πολλές περιοχές της χώρας να έχει µείνει στη µέση ενώ πολλά χωράφια του κάµπου παραµένουν «ανόργωτα», καθώς δεν υπάρχει µετρητά για να ανεφοδιαστούν τα µηχανήµατα. «Έχουµε φτάσει στο σηµείο να παρκάρουµε τα αγροτικά και να κυκλοφορούµε στα χωράφια µας µε το «παπάκι» για να εξοικονοµήσουµε έστω κι ένα λίτρο πετρέλαια», προσθέτει ο συνοµιλητής µας µε µια δόση πικρού χιούµορ.
Η ξαφνική διακοπή των πιστώσεων απειλεί να τινάξει στον αέρα τη σεζόν για πολλά προϊόντα καθώς προκαλεί ελλείψεις τόσο σε εφόδια όσο και σε εργατικά χέρια.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόµαστε στο µέσο του παραγωγικού κύκλου των περισσότερων καλλιεργειών, οι αγρότες αναβάλουν τις αγορές λιπασµάτων και φυτοπροστατευτικών καθώς αδυνατούν να προκαταβάλουν το αντίτιµο τοις µετρητοίς, όπως τους ζητούν τα καταστήµατα αγροεφοδίων. Η λύση του web-banking που προσφέρουν ως εναλλακτική οι τράπεζες δεν αποτελεί διέξοδο καθώς η µεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών και δη οι γηραιότερα δεν είναι εξοικειωµένοι µε αυτό.
Τιμές κοψοχρονιά με δέλεαρ μετρητά
Η απουσία ζεστού χρήµατος µετατρέπει σε «βουνό» ακόµα και τη συνεργασία µε τους αγρεργάτες. «Οι περισσότεροι και ιδίως οι ξένοι αρνούνται να µπουν στο χωράφι αν δεν πάρουν τα λεφτά τους µπροστά, φοβούνται ότι θα µείνουν ξεκρέµαστοι», τονίζει ο Θεσσαλός καλλιεργητής.
Ενδεικτική της δραµατικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι και η εικόνα που µεταφέρεται στην Agrenda από την Kωπαΐδα, ένα από τα παραδοσιακά «στέκια» της χώρας για αγοραπωλησία ζωοτροφών. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έφταναν στην περιοχή περί τα 100 φορτηγά από τα νησιά προκειµένου να φορτώσουν τριφύλλι. Φέτος, όπως πληροφορούµαστε, οι οδηγοί που εµφανίστηκαν µετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι περισσότεροι φτάνουν χωρίς χρήµατα καθώς έχουν ήδη πληρώσει ναύλα και µεταφορικά. «Μας παρακαλούν να τους φορτώσουµε µε πίστωση κι εµείς ερχόµαστε πραγµατικά σε δύσκολη θέση γιατί έχουµε εµπορική σχέση χρόνων µαζί τους, όµως έχουµε ανάγκη και το ρευστό», εξηγεί ο παραγωγός της περιοχής.
Αυτήν ακριβώς την ανάγκη επιχειρούν να εκµεταλλευθούν όσοι, λιγότεροι έµποροι διαθέτουν κοµπόδεµα και «προσφέρονται» να αγοράσουν κοψοχρονιά τις σοδειές των παραγωγών µε δέλεαρ τα µετρητά: «Πριν κλείσουν οι τράπεζες το τριφύλλι πωλούνταν µε 19 λεπτά το κιλό. Τώρα, µας δίνουν 15 λεπτά στο χέρι και µας λεν ότι πρέπει να είµαστε κι ευχαριστηµένοι».
Ακόµα πιο πιεστικά είναι τα πράγµατα για τους παραγωγούς νωπών οπωροκηπευτικώνοι οποίοι έχουν να αντιµετωπίσουν αφενός την κατακόρυφη πτώση της εσωτερικής ζήτησης (αφού οι καταναλωτές στρέφονται στα προϊόντα µεγάλης διατηρισιµότητας) αφετέρου τη δυσκολία διάθεσης των προϊόντων στο εξωτερικό. Μια δυσκολία που δεν οφείλεται µόνο στη διστακτικότητα των ξένων να εµβάσουν χρήµατα σε ελληνικούς λογαριασµούς αλλά και στα προβλήµατα µε τις µεταφορές.
Οδηγίες προς εισαγωγές από το υπουργείο Οικονομίας και την Ττ Ε
«Πρώτα λίπασµα και µετά Ι.Χ.»
Εντολή να εξετάζονται κατά προτεραιότητα τα αιτήµατα για την εισαγωγή απαραίτητων πρώτων υλών όπως λιπάσµατα και ζωοτροφές αντί για καταναλωτικά αγαθά (π.χ. αυτοκίνητα ή ηλεκτρικές συσκευές) έχουν δώσει, σύµφωνα µε πηγές της Agrenda, το υπουργείο Οικονοµικών και η Τράπεζα της Ελλάδος στην αρµόδια Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Η κατεύθυνση αυτή έχει δοθεί προκειµένου να προληφθούν ελλείψεις στην αγορά, για τις οποίες είχαν προειδοποιήσει σε δραµατικούς τόνους τις προηγούµενες µέρες οι φορείς του κλάδου.Να σηµειωθεί ότι, όπως έχει ανακοινώσει η Γενική Γραµµατεία Εµπορίου, επιχειρήσεις που επιθυµούν να πραγµατοποιήσουν εµβάσµατα στο εξωτερικό για την πληρωµή προµηθευτών και για εισαγωγές, θα πρέπει να απευθύνουν αίτηµα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, µέσω της εµπορικής τράπεζας µε την οποία συνεργάζονται, που θα το διαβιβάσει στην Επιτροπή. Η επικοινωνία µε την τράπεζα για περισσότερες οδηγίες µπορεί να γίνεται τηλεφωνικά, στο κατάστηµα µε το οποίο συνεργάζονται ή στον κεντρικό τηλεφωνικό αριθµό κάθε τράπεζας.Επιχειρήσεις που επιθυµούν να καταθέσουν µετρητά σε λογαριασµούς τους, µπορούν να το κάνουν µέσω ΑΤΜ είτε σε Υπηρεσία τραπεζών.
Φόβοι για υποσιτισμό των ζώων λόγω των ελλείψεων σε ζωοτροφές
Σοβαρά προβλήµατα στην προµήθεια ζωοτροφών λόγω των τραπεζικών περιορισµών αντιµετωπίζουν οι κτηνοτροφικές µονάδες κάθε µεγέθους που βλέπουν µέρα µε τη µέρα το αποθεµατά τους να εξαντλούνται και τα ζώα τους να βρίσκονται αντιµέτωπα µε το φάσµα του υποσιτισµού.
Αυτή τη στιγµή κανείς σχεδόν παραγωγός δεν αγοράζει ζωοτροφές αφού ελάχιστοι διαθέτουν τα µετρητά που απαιτούνται. Ακόµα και αυτοί, όµως, διαπιστώνουν ότι το «πάγωµα» των συναλλαγών σε εµπορικό επίπεδο έχει φέρει ελλείψεις σε βασικά προϊόντα. Ιδιοκτήτης µεγάλης φάρµας αναφέρει ότι δυσκολεύεται να βρει καλαµπόκι, σιτάρι και σόγια, ενώ σε ακόµα δυσχερέστερη θέση βρίσκονται παραγωγοί που χρησιµοποιούν ειδικές σύνθετες ζωοτροφές ,που δεν παράγονται στην Ελλάδα. Οι συγκεκριµένοι (κυρίως χοιροτρόφοι) είναι απολύτως εξαρτηµένοι από τις εισαγωγές, οι οποίες όµως πραγµατοποιούνται µόνο µε προπληρωµή και κατόπιν έγκρισης από την ειδική Επιτροπή Τραπεζικών Συναλλαγών.
Την ίδια ώρα, οι αγελαδοτρόφοι επισηµαίνουν τον κίνδυνο να χαθεί η γαλακτική περίοδος. Όπως αναφέρουν, οι µεγαλύτεροι εισαγωγείς σόγιας ζητούν να πληρωθούν τοις µετρητοίς, κάτι που ωστόσο είναι αδύνατο να πραγµατοποιηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.
Πολύ δύσκολος, τέλος, είναι και ο ανεφοδιασµός των κτηνοτρόφων από τις νησιωτικές περιοχές, αφού σε όλα τα προαναφερθέντα εµπόδια, πρέπει να προστεθούν τα ναύλα και τα µεταφορικά έξοδα.
Οι οινοποιοί «τρέµουν» τις ακυρώσεις συµβολαίων από το εξωτερικό
Η άµεση πληρωµή των οινοποιείων από τις µεγάλες ξενοδοχειακές µονάδες µέσω web banking υπό το φόβο του «κουρέµατος» των καταθέσεων, είναι µία από τις πολλές συνέπειες από το κλείσιµο των τραπεζών.
Μεγάλες ξενοδοχειακές µονάδες, που πάντα εξοφλούσαν τους οινοποιούς µε πολύµηνες επιταγές, επικαλούµενες προβλήµατα ρευστότητας, σήµερα κάνουν µεταφορά ποσών απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασµούς των µονάδων.
Συγχρόνως πολλοί είναι οι κακοπληρωτές (π.χ. κάβες, εστιατόρια), οι οποίοι µε το πρόσχηµα του κλεισίµατος των τραπεζών δεν καλύπτουν τις επιταγές τους, ενώ αρκετοί (ευτυχώς για τους οινοποιούς) τις καλύπτουν κανονικά, κάνοντας ηλεκτρονική µεταφορά ποσών µέσω web.
Οι πωλήσεις κρασιών στα ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης του τουρισµού της Κρήτης µειώθηκαν, «όµως δουλειά εξακολουθεί να υπάρχει», όπως σχολιάζουν οι οινοποιοί.
Προβλήµατα µε το εξωτερικό
Προβλήµατα υπάρχουν στις προµήθειες υλικών από το εξωτερικό, όπως µπουκάλια αλλά και βαρέλια, που χρειάζονται για το µούστο που θα προέλθει από το νέο τρύγο.
Επίσης, αρκετοί οινοποιοί αδυνατούν να κάνουν προγραµµατισµένα ταξίδια στο εξωτερικό και να κλείσουν ξενοδοχεία, αφού οι πιστωτικές από ελληνικές τράπεζες δεν γίνονται δεκτές. Ακόµα και τη συνδροµή στο skype δεν µπορούν να πληρώσουν, για να εξακολουθούν να µιλούν µε ξένους πελάτες τους, ενώ δεν µπορούν να µεταφέρουν ποσά για διαφήµιση σε ξένα µέσα ενηµέρωσης.
Εξαιρετικά προβληµατισµένοι είναι και οι ξένοι πελάτες των οινοποιείων. «Μας ρωτούν αν θα κάνουµε φέτος τρύγο!» σχολιάζει γνωστός οινοποιός της Κρήτης και προσθέτει: «Οι πελάτες µας στο εξωτερικό νοιώθουν µεγάλη ανασφάλεια. Πολλοί δεν ξέρουν αν την επόµενη περίοδο θα µπορούµε να κάνουµε κανονικά τις παραδόσεις, για τις οποίες υπάρχουν συµφωνίες. ∆ηλαδή υπάρχει µεγάλος κίνδυνος να ακυρωθούν συµβόλαια και να µην υπογραφούν νέα, αν η κατάσταση δεν οµαλοποιηθεί άµεσα». agronews.gr
Ολόκληρες εκµεταλλεύσεις βρίσκονται αντιµέτωπες µε το φάσµα της οικονοµικής καταστροφής, καθώς οι περιορισµοί στην κίνηση κεφαλαίων ορθώνουν διαρκώς νέα εµπόδια σχεδόν σε κάθε βήµα της καλλιέργειας, αλλά και της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.
«Ολόκληρο το σύστηµα έχει φρακάρει», λέει στην Agrenda παραγωγός από το θεσσαλικό κάµπο και εξηγεί ότι η έλλειψη ρευστού έχει καταστήσει πλέον δύσκολη ακόµα και την προµήθεια πετρελαίου, που είναι απαραίτητο για µια σειρά αγροτικών εργασιών, αρχής γενοµένης από το πότισµα. Τα αντλιοστάσια λειτουργούν-όταν λειτουργούν- µε το…χρονόµετρο, προκειµένου να εξοικονοµηθεί καύσιµο, όµως οι ανάγκες µεγάλων καλλιεργειών, όπως το βαµβάκι δεν µπορούν να περιµένουν.
«Αν δεν ποτισθεί σωστά τώρα, κινδυνεύει να ξεραθεί και η σοδειά να καταστραφεί ή, στην καλύτερη περίπτωση, να υποβαθµιστεί. Αυτό όµως θα έχει ως συνέπεια να πέσει µετά και η τιµή. Πώς θα βγει µετά η χρονιά;», διερωτάται.
Μέχρι πρόσφατα οι κάρτες της συµβολαιακής αποτελούσαν ένα πολύτιµο εργαλείο, όµως από τις αρχές της περασµένης εβδοµάδας τέθηκαν κι αυτές «εκτός µάχης» ένεκα των τραπεζικών περιορισµών. Ούτως ή άλλως βέβαια είναι γεγονός ότι οι πρατηριούχοι «πλέον δε δέχονται να βάλουν ούτε 5 ευρώ πετρέλαιο αν δεν πληρωθούν σε µετρητά».
Αποτέλεσµα αυτού είναι η συγκοµιδή του σιταριού σε πολλές περιοχές της χώρας να έχει µείνει στη µέση ενώ πολλά χωράφια του κάµπου παραµένουν «ανόργωτα», καθώς δεν υπάρχει µετρητά για να ανεφοδιαστούν τα µηχανήµατα. «Έχουµε φτάσει στο σηµείο να παρκάρουµε τα αγροτικά και να κυκλοφορούµε στα χωράφια µας µε το «παπάκι» για να εξοικονοµήσουµε έστω κι ένα λίτρο πετρέλαια», προσθέτει ο συνοµιλητής µας µε µια δόση πικρού χιούµορ.
Η ξαφνική διακοπή των πιστώσεων απειλεί να τινάξει στον αέρα τη σεζόν για πολλά προϊόντα καθώς προκαλεί ελλείψεις τόσο σε εφόδια όσο και σε εργατικά χέρια.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόµαστε στο µέσο του παραγωγικού κύκλου των περισσότερων καλλιεργειών, οι αγρότες αναβάλουν τις αγορές λιπασµάτων και φυτοπροστατευτικών καθώς αδυνατούν να προκαταβάλουν το αντίτιµο τοις µετρητοίς, όπως τους ζητούν τα καταστήµατα αγροεφοδίων. Η λύση του web-banking που προσφέρουν ως εναλλακτική οι τράπεζες δεν αποτελεί διέξοδο καθώς η µεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών και δη οι γηραιότερα δεν είναι εξοικειωµένοι µε αυτό.
Τιμές κοψοχρονιά με δέλεαρ μετρητά
Η απουσία ζεστού χρήµατος µετατρέπει σε «βουνό» ακόµα και τη συνεργασία µε τους αγρεργάτες. «Οι περισσότεροι και ιδίως οι ξένοι αρνούνται να µπουν στο χωράφι αν δεν πάρουν τα λεφτά τους µπροστά, φοβούνται ότι θα µείνουν ξεκρέµαστοι», τονίζει ο Θεσσαλός καλλιεργητής.
Ενδεικτική της δραµατικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι και η εικόνα που µεταφέρεται στην Agrenda από την Kωπαΐδα, ένα από τα παραδοσιακά «στέκια» της χώρας για αγοραπωλησία ζωοτροφών. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έφταναν στην περιοχή περί τα 100 φορτηγά από τα νησιά προκειµένου να φορτώσουν τριφύλλι. Φέτος, όπως πληροφορούµαστε, οι οδηγοί που εµφανίστηκαν µετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι περισσότεροι φτάνουν χωρίς χρήµατα καθώς έχουν ήδη πληρώσει ναύλα και µεταφορικά. «Μας παρακαλούν να τους φορτώσουµε µε πίστωση κι εµείς ερχόµαστε πραγµατικά σε δύσκολη θέση γιατί έχουµε εµπορική σχέση χρόνων µαζί τους, όµως έχουµε ανάγκη και το ρευστό», εξηγεί ο παραγωγός της περιοχής.
Αυτήν ακριβώς την ανάγκη επιχειρούν να εκµεταλλευθούν όσοι, λιγότεροι έµποροι διαθέτουν κοµπόδεµα και «προσφέρονται» να αγοράσουν κοψοχρονιά τις σοδειές των παραγωγών µε δέλεαρ τα µετρητά: «Πριν κλείσουν οι τράπεζες το τριφύλλι πωλούνταν µε 19 λεπτά το κιλό. Τώρα, µας δίνουν 15 λεπτά στο χέρι και µας λεν ότι πρέπει να είµαστε κι ευχαριστηµένοι».
Ακόµα πιο πιεστικά είναι τα πράγµατα για τους παραγωγούς νωπών οπωροκηπευτικώνοι οποίοι έχουν να αντιµετωπίσουν αφενός την κατακόρυφη πτώση της εσωτερικής ζήτησης (αφού οι καταναλωτές στρέφονται στα προϊόντα µεγάλης διατηρισιµότητας) αφετέρου τη δυσκολία διάθεσης των προϊόντων στο εξωτερικό. Μια δυσκολία που δεν οφείλεται µόνο στη διστακτικότητα των ξένων να εµβάσουν χρήµατα σε ελληνικούς λογαριασµούς αλλά και στα προβλήµατα µε τις µεταφορές.
Οδηγίες προς εισαγωγές από το υπουργείο Οικονομίας και την Ττ Ε
«Πρώτα λίπασµα και µετά Ι.Χ.»
Εντολή να εξετάζονται κατά προτεραιότητα τα αιτήµατα για την εισαγωγή απαραίτητων πρώτων υλών όπως λιπάσµατα και ζωοτροφές αντί για καταναλωτικά αγαθά (π.χ. αυτοκίνητα ή ηλεκτρικές συσκευές) έχουν δώσει, σύµφωνα µε πηγές της Agrenda, το υπουργείο Οικονοµικών και η Τράπεζα της Ελλάδος στην αρµόδια Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Η κατεύθυνση αυτή έχει δοθεί προκειµένου να προληφθούν ελλείψεις στην αγορά, για τις οποίες είχαν προειδοποιήσει σε δραµατικούς τόνους τις προηγούµενες µέρες οι φορείς του κλάδου.Να σηµειωθεί ότι, όπως έχει ανακοινώσει η Γενική Γραµµατεία Εµπορίου, επιχειρήσεις που επιθυµούν να πραγµατοποιήσουν εµβάσµατα στο εξωτερικό για την πληρωµή προµηθευτών και για εισαγωγές, θα πρέπει να απευθύνουν αίτηµα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, µέσω της εµπορικής τράπεζας µε την οποία συνεργάζονται, που θα το διαβιβάσει στην Επιτροπή. Η επικοινωνία µε την τράπεζα για περισσότερες οδηγίες µπορεί να γίνεται τηλεφωνικά, στο κατάστηµα µε το οποίο συνεργάζονται ή στον κεντρικό τηλεφωνικό αριθµό κάθε τράπεζας.Επιχειρήσεις που επιθυµούν να καταθέσουν µετρητά σε λογαριασµούς τους, µπορούν να το κάνουν µέσω ΑΤΜ είτε σε Υπηρεσία τραπεζών.
Φόβοι για υποσιτισμό των ζώων λόγω των ελλείψεων σε ζωοτροφές
Σοβαρά προβλήµατα στην προµήθεια ζωοτροφών λόγω των τραπεζικών περιορισµών αντιµετωπίζουν οι κτηνοτροφικές µονάδες κάθε µεγέθους που βλέπουν µέρα µε τη µέρα το αποθεµατά τους να εξαντλούνται και τα ζώα τους να βρίσκονται αντιµέτωπα µε το φάσµα του υποσιτισµού.
Αυτή τη στιγµή κανείς σχεδόν παραγωγός δεν αγοράζει ζωοτροφές αφού ελάχιστοι διαθέτουν τα µετρητά που απαιτούνται. Ακόµα και αυτοί, όµως, διαπιστώνουν ότι το «πάγωµα» των συναλλαγών σε εµπορικό επίπεδο έχει φέρει ελλείψεις σε βασικά προϊόντα. Ιδιοκτήτης µεγάλης φάρµας αναφέρει ότι δυσκολεύεται να βρει καλαµπόκι, σιτάρι και σόγια, ενώ σε ακόµα δυσχερέστερη θέση βρίσκονται παραγωγοί που χρησιµοποιούν ειδικές σύνθετες ζωοτροφές ,που δεν παράγονται στην Ελλάδα. Οι συγκεκριµένοι (κυρίως χοιροτρόφοι) είναι απολύτως εξαρτηµένοι από τις εισαγωγές, οι οποίες όµως πραγµατοποιούνται µόνο µε προπληρωµή και κατόπιν έγκρισης από την ειδική Επιτροπή Τραπεζικών Συναλλαγών.
Την ίδια ώρα, οι αγελαδοτρόφοι επισηµαίνουν τον κίνδυνο να χαθεί η γαλακτική περίοδος. Όπως αναφέρουν, οι µεγαλύτεροι εισαγωγείς σόγιας ζητούν να πληρωθούν τοις µετρητοίς, κάτι που ωστόσο είναι αδύνατο να πραγµατοποιηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.
Πολύ δύσκολος, τέλος, είναι και ο ανεφοδιασµός των κτηνοτρόφων από τις νησιωτικές περιοχές, αφού σε όλα τα προαναφερθέντα εµπόδια, πρέπει να προστεθούν τα ναύλα και τα µεταφορικά έξοδα.
Οι οινοποιοί «τρέµουν» τις ακυρώσεις συµβολαίων από το εξωτερικό
Η άµεση πληρωµή των οινοποιείων από τις µεγάλες ξενοδοχειακές µονάδες µέσω web banking υπό το φόβο του «κουρέµατος» των καταθέσεων, είναι µία από τις πολλές συνέπειες από το κλείσιµο των τραπεζών.
Μεγάλες ξενοδοχειακές µονάδες, που πάντα εξοφλούσαν τους οινοποιούς µε πολύµηνες επιταγές, επικαλούµενες προβλήµατα ρευστότητας, σήµερα κάνουν µεταφορά ποσών απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασµούς των µονάδων.
Συγχρόνως πολλοί είναι οι κακοπληρωτές (π.χ. κάβες, εστιατόρια), οι οποίοι µε το πρόσχηµα του κλεισίµατος των τραπεζών δεν καλύπτουν τις επιταγές τους, ενώ αρκετοί (ευτυχώς για τους οινοποιούς) τις καλύπτουν κανονικά, κάνοντας ηλεκτρονική µεταφορά ποσών µέσω web.
Οι πωλήσεις κρασιών στα ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης του τουρισµού της Κρήτης µειώθηκαν, «όµως δουλειά εξακολουθεί να υπάρχει», όπως σχολιάζουν οι οινοποιοί.
Προβλήµατα µε το εξωτερικό
Προβλήµατα υπάρχουν στις προµήθειες υλικών από το εξωτερικό, όπως µπουκάλια αλλά και βαρέλια, που χρειάζονται για το µούστο που θα προέλθει από το νέο τρύγο.
Επίσης, αρκετοί οινοποιοί αδυνατούν να κάνουν προγραµµατισµένα ταξίδια στο εξωτερικό και να κλείσουν ξενοδοχεία, αφού οι πιστωτικές από ελληνικές τράπεζες δεν γίνονται δεκτές. Ακόµα και τη συνδροµή στο skype δεν µπορούν να πληρώσουν, για να εξακολουθούν να µιλούν µε ξένους πελάτες τους, ενώ δεν µπορούν να µεταφέρουν ποσά για διαφήµιση σε ξένα µέσα ενηµέρωσης.
Εξαιρετικά προβληµατισµένοι είναι και οι ξένοι πελάτες των οινοποιείων. «Μας ρωτούν αν θα κάνουµε φέτος τρύγο!» σχολιάζει γνωστός οινοποιός της Κρήτης και προσθέτει: «Οι πελάτες µας στο εξωτερικό νοιώθουν µεγάλη ανασφάλεια. Πολλοί δεν ξέρουν αν την επόµενη περίοδο θα µπορούµε να κάνουµε κανονικά τις παραδόσεις, για τις οποίες υπάρχουν συµφωνίες. ∆ηλαδή υπάρχει µεγάλος κίνδυνος να ακυρωθούν συµβόλαια και να µην υπογραφούν νέα, αν η κατάσταση δεν οµαλοποιηθεί άµεσα». agronews.gr