Διακήρυξη για τις εκλογές αντιπροσώπων στο 17ο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Δευτέρα 4 Μαΐου 20150 σχόλια

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί αυτές τις ημέρες προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 17ο συνέδριο της ΟΛΜΕ.

Ένα συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην πιο κρίσιμη ίσως περίοδο για τον κλάδο και ολόκληρη τη χώρα. Μια περίοδο που ο κλάδος  και όλος ο κόσμος της εργασίας, από τη μια μετρά τις πληγές του από τα καταστροφικά χρόνια των μνημονίων και από την άλλη αποτιμά τους αγώνες και τις νίκες που πέτυχε το τελευταίο διάστημα, για να χτίσει πάνω τους νέες συμμαχίες με μεγαλύτερη αγωνιστικότητα και ελπίδα. Μια περίοδο επίσης που σηματοδοτείται από μια πολιτική αλλαγή στη χώρα που ο κλάδος οφείλει να αποτιμήσει τόσο ως προς τις προθέσεις όσο και ως προς τις πράξεις. Οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις δικαιώνουν σε ένα βαθμό τους πολύπλευρους αγώνες του κλάδου την τελευταία διετία με:
·         Την επαναπρόσληψη όλων των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα- απόλυση και επανασύσταση των αντίστοιχων τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση.
·         Την κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.
·         Το πάγωμα της αξιολόγησης/χειραγώγησης των εκπαιδευτικών και της αυτοαξιολόγησης .
·          Την κατάργηση των διατάξεων του Ν. 4186/2013 για το «Νέο Λύκειο» και την ΤΕΕ (Τράπεζα Θεμάτων, αποδέσμευση του απολυτηρίου από τις προαγωγικές εξετάσεις, νέος τρόπος προαγωγής μαθητών)
·         Τις αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο.
·         Τον πιο δημοκρατικό τρόπο επιλογής των στελεχών, όπου για πρώτη φορά καθιερώνεται να μετράει η γνώμη του συλλόγου διδασκόντων για τους υποψήφιους διευθυντές σχολείων.
·         Την κατάργηση της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων των μαθητών.
·         Την κατάργηση των υποχρεωτικών μεταθέσεων.
·         Την αναγνώριση ολόκληρης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, του δικαιώματος σε εκπαιδευτικές άδειες και τη μη διαγραφή τους για 2 χρόνια από τους πίνακες για όσους αρνηθούν μια χρονιά διορισμό.
·         Την επαναφορά της ευθύνης για τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια στο Υπουργείο Παιδείας, απαγόρευση εσωτερικών φροντιστηρίων στα ιδιωτικά σχολεία.
·         Την κατάργηση με νόμο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών.
Οι νίκες μας αυτές μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο συσπείρωσης του κλάδου για τους νέους αγώνες που μας περιμένουν. Ο δρόμος για το δημοκρατικό σχολείο που οραματιζόμαστε είναι στην αρχή, αλλά ένα κίνημα που δεν σέβεται τους αγώνες και τις νίκες του κινδυνεύει να χάσει τον στρατηγικό του στόχο. Αρνούμαστε ως εκ τούτου να συμμετέχουμε στον ιδιότυπο ανταγωνισμό για το ποιος θέτει πιο μαξιμαλιστικά τα αιτήματα της εκπαίδευσης και αφοσιωνόμαστε στην ενότητα του κλάδου που θα φέρει νέες νίκες. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία δεν αφορά κανέναν από το μαχόμενο κομμάτι του κλάδου μας. Αποτελεί άλλωστε την άλλη όψη του κομματικού συνδικαλισμού που δεν υπηρετήσαμε ποτέ ως τώρα.  Παλεύουμε για:
·         αύξηση μισθών (ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων και των αναπληρωτών) και συντάξεων
·         μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα
·         μείωση του ωραρίου
·         κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς
·         κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας - πλήρη δικαιώματα αναπληρωτών
·         στήριξη και πλήρης λειτουργία όλων των σχολείων και των υποστηρικτικών δομών.
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου οι εκπαιδευτικοί της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας  απαντούν για μια ακόμη φορά αποφασιστικά και ενωτικά για ένα δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής των εκπαιδευτικών.

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS