Στρατούλης: Ως υπουργός δεν στέλνω τίποτα στους θεσμούς

Δευτέρα 2 Μαρτίου 20150 σχόλια

«Πριν από τους θεσμούς, προηγούνται οι ανάγκες των ανθρώπων, προηγείται η ανάγκη να αντιμετωπίσεις την...

ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας το πρωί στον Παπαδάκη, με αφορμή τα νομοσχέδια που πρόκειται να αρχίσουν να κατατίθενται από σήμερα στη Βουλή.

Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησής τους, ο κ .Στρατούλης σημείωσε ότι οι πόροι για τα νομοσχέδια που αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση, «είναι ανεξάρτητα από όποια διαπραγμάτευση κάνουμε».

Ο κ.Στρατούλης περιέγραψε τα νομοσχέδια που αφορούν στο χαρτοφυλάκιό του:
Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ως 300kw το μήνα, σε μέχρι 300.000 άτομα που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί με κριτήρια και το κοστολόγησε στα 58 εκατ. ευρώ, τα οποία «είναι εύκολο να βρεθούν».
Επιδότηση ενοικίου σε 30.000 οικογένειες. Το ποσό του επιδόματος θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια και θα δοθεί σε όσους βρίσκονται κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Σίτιση με κουπόνια σε μέχρι 300.000 άτομα, σε συνεργασία με άλλες πηγές, όπως οι δήμοι.
Ο κ. Στρατούλης διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Ανέφερε επιπλέον ότι δρομολογείται μέριμνα για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, πως θα δοθεί εξάμηνη παράταση για τα ταμεία των ενστόλων, τρίμηνη παράταση για την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων και σχετικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είπε ότι θα περιέχεται στο μεθεπόμενο νομοσχέδιο, διευκρινίζοντας ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Πρόσθεσε ότι ισχύουν τα ασφαλιστικά που έχει προαναγγείλει σχετικά με την ασφάλιση υγείας για την οποία θα είναι απαραίτητα 50 αντί για 100 ένσημα, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους μακροχρόνια ανέργους, πλήρη περίθαλψη σε όσους κόπηκαν τα 260 ευρώ σύνταξη του ΟΓΑ.

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ και για το αν θα υπάρξει η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, που προανήγγειλε ο κ. Παππάς, αρκέστηκε να απαντήσει πως η σχετική κατάθεση στη Βουλή θα γίνει την Τετάρτη.

Το ζήτημα δεν είναι αν συμφωνούν οι εταίροι και οι θεσμοί στα συγκεκριμένα νομοσχέδια, αλλά το «ότι θα τα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα «να τα ψηφίσουν και η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ».

Υπογράμμισε ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τόνισε ότι εκείνος «ως υπουργός δεν στέλνω τίποτα στους θεσμούς, αφού τα νομοσχέδια δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος» και εξήγησε ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση από κάθε υπουργό να μιλήσει με τους θεσμούς. Δεν υπάρχει πια τρόικα, με τους θεσμούς μιλάει ο υπουργός Οικονομικών».

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, για να καλυφθούν όλα τα παραπάνω δεν θα μπουν νέοι φόροι, αλλά θα πληρώσουν «αυτοί που δεν έχουν πληρώσει ποτέ» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις λίστες Λαγκάρντ και Λίχτενστάιν.

Δήλωσε, τέλος, ότι οι ασφαλιστικές υπηρεσίες του υπουργείο Υγείας θα μεταφερθούν στο υπουργείο Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει ως έχει στο Υγείας.
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS