Αιτωλοακαρνανία: Δύο κρούσματα Καταρροϊκού πυρετού

Πέμπτη 21 Αυγούστου 20140 σχόλια

Έντονη ανησυχία για περισσότερα κρούσματα στον πρώην δήμο Παρακαμπυλίων. Ξεκίνησαν αιμοληψίες σε ζώα. Στόχος είναι ο έλεγχος του νοσήματος ο οποίος θα επιφέρει και την διασφάλιση της Αγροτικής Οικονομίας της περιοχής.

Επιβεβαιώθηκαν τα δύο κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκαν προ ημερών στον δήμο Θέρμου σε πρόβατα, ενώ στον πρώην δήμο Παρακαμπυλίων τις τελευταίες μέρες υπάρχει έντονη ανησυχία για περισσότερα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε ζώα.
Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, δεδομένης της ανησυχίας τους, έχουν σπεύσει στους αρμόδιους της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι προχώρησαν μόλις χθες σε αιμοληψίες ζώων. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είχε θέσει σε ετοιμότητα όλες τις αντίστοιχες υπηρεσίας, τόσο σε Αιτωλοακαρνανία όσο και στους υπόλοιπους δύο νομούς της Περιφέρειας, την Αχαΐα και την Ηλεία για την άμεση κινητοποίησή τους στο ενδεχόμενο εμφάνισης καταρροϊκού πυρετού.

Τα μέτρα που προβλέπει το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης έχουν εφαρμοστεί από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Ήδη έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι, ενώ κύρια στόχευση είναι η διασφάλιση της Αγροτικής Οικονομίας της περιοχής, η οποία θα επιτευχθεί μέσω του ελέγχου του νοσήματος.  Σημαντικό στοιχείο είναι  ότι το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλει τον άνθρωπο και οι επιστήμονες κάνουν κάθε προσπάθεια ώστε να προστατέψουν και να διασφαλίσουν το ζωικό κεφάλαιο και την κτηνοτροφική παραγωγή.

Στην παρούσα φάση, εκτός από τις αιμοληψίες, καταγράφονται όλες οι εκτροφές των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ζώων, εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον περιοδικό έλεγχο ζώων δεικτών ομάδων δεικτών βοοειδών, ενώ απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών από την Ζώνη Προστασίας χωρίς την έγγραφη άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
Η Π.Α.Σ.Υ Αιτωλ/νίας εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα και πέρα της καταγραφής του γεγονότος και της έντονης ανησυχίας που εκφράζει, κυρίως λόγο της κυβερνητικής αδιαφορίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση, λόγω της μη κάλυψης των αναγκών δηλώνει «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, δεν πρέπει να περιμένουμε να έρθει και η δική μας η σειρά. Πρέπει άμεσα, τώρα, να διεκδικήσουμε, να επιβάλλουμε μέτρα προληπτικά, μέτρα ουσιαστικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, όλων των κτηνοτροφικών μονάδων και σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που βρίσκονται σήμερα σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση εξαιτίας των χαρατσιών, των φόρων και συνολικά της αντιαγροτικής πολιτικής που χρόνια τώρα ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, απαιτούν:
Άμεσα και γρήγορα να ενταθεί το πρόγραμμα επιζωοτιολογικής διερεύνησης με ταυτόχρονους ψεκασμούς για να εμποδιστεί η επέκταση της ασθένειας. Να γίνει μακροσκοπική εξέταση σε κάθε κοπάδι ξεχωριστά και να παρθούν δείγματα για έλεγχο. Να εξεταστούν όλα τα κοπάδια και γρήγορα να βγουν τα αποτελέσματα.
Τη στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο.
Την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Την διενέργεια ψεκασμών σε βαλτώδεις εκτάσεις έστω και τώρα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση των κουνουπιών» Κων/νος Χονδρός
sinidisi.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS