Ξηρόμερο: Πού φαγώθηκαν τα 80 εκατομμύρια του βελανιδοδάσους;

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 20120 σχόλια

Για τη διάσωση του βελανιδοδάσους ενδιαφέρθηκε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα, υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της ΔΗΜΑΡ, η οποία μίλησε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Από το Δελτίο Τύπου του Γραφείου της μάθαμε δε ότι για το βελανιδόδασος διατέθηκε τα τελευταία χρόνια ποσό… 80 εκατομμυρίων ευρώ! Ήταν, λέει, με τη μορφή επιδότησης – επιχορήγησης. Δόθηκε για την ανάδειξη και την προβολή του!

Ο υπογράφων, ο οποίος πρώτος ανέδειξε και πρόβαλε το άγνωστο μέχρι το 1999 βελανιδόδασος Ξηρομέρου (σ’ αυτόν οφείλεται η επωνυμία «βελανιδόδασος», αυτός ήταν που προώθησε το θέμα στον Αθηναϊκό Τύπο και από εκεί στο Ευρωκοινοβούλιο) δηλώνει ευθέως και εν γνώσει των συνεπειών του Νόμου ότι ουδέποτε έλαβε έστω ένα ευρώ «για την ανάδειξη και την προβολή του βελανιδοδάσους».

Πέραν δε εκείνης της τεράστιας (και δωρεάν) προβολής που έγινε την Άνοιξη του 1999, κυρίως από τη «Στρατόσφαιρα», καμία άλλη προβολή δεν έγινε ποτέ. Βεβαίως έκαμε εργασία η Πανεπιστημιακή Σχολή του Αγρινίου, η οποία χρησιμοποίησε το υλικό της «Στρατόσφαιρας» και η υπεύθυνη ομάδα φοιτητών έκαμε ωραίες βόλτες στο δάσος, όμως αυτό ΔΕΝ ήταν προβολή, ούτε απέδωσε πουθενά. Έγινε όμως μια πανάκριβη έκδοση. Προφανώς επιδοτούμενη… Σημειωτέον, ότι: Αυτή η επιστημονική μελέτη δεν ανέφερε πουθενά το όνομα εκείνου που εργάστηκε για την συλλογή του πληροφοριακού υλικού και για την πρώτη ανάδειξη και προβολή του βελανιδοδάσους…
Έγιναν επίσης συνέδρια και ημερίδες από διάφορους… Δεν έγινε όμως ποτέ τίποτα για το ίδιο το δάσος. Ούτε κάτι τι το ελάχιστο! Απόδειξη ότι το δάσος αφανίζεται χωρίς κανείς και τίποτα ν’ ανακόπτει τον αφανισμό του. Διατέθηκαν, λέει, 80 εκατομμύρια ευρώ, για να κάνουν ορισμένοι «ανάδειξη και προβολή του βελανιδοδάσους»! Στο Θεό τους και την Παναγία τους! Πού φαγώθηκαν (ναι, έτσι πρέπει να ειπωθεί: Πού φαγώθηκαν) τόσα λεφτά; Ποιοι τα έφαγαν; Ποιοι είναι αυτοί που ανέδειξαν και πρόβαλαν (πού; Και πώς;) το βελανιδόδασος;
Αν αυτό δεν είναι σκάνδαλο, τότε τι είναι σκάνδαλο;
Αγαπητή κυρία Φούντα, πώς άραγε το λέτε τόσο απλά ότι διατέθηκαν 80 εκατομμύρια ευρώ; Ζητήστε λογαριασμό, κυρία Φούντα! Διότι δεν αντέχουμε άλλο αυτό το βασανιστικό ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά;»…

Να πού πήγαν τα λεφτά!
Θα θυμίσουμε όμως και σε σας καλοπροαίρετα, μιας και πήρατε θέση για το βελανιδόδασος, ότι μόλις πρόσφατα (στις 7 Νοεμβρίου 2012) δημοσιεύσαμε πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «η διάσωση του βελανιδοδάσους είναι πολιτικό ζήτημα». Επειδή (καθώς διαφαίνεται από το Δελτίο Τύπου για το θέμα που πραγματευτήκατε) μάλλον το αγνοείτε, αν και είστε συνδρομητής της «Αναγγελίας», θα επαναλάβουμε το μικρό κείμενο εδώ για ενημέρωσή σας:
Η απορία «γιατί το βελανιδόδασος Ξηρομέρου συνεχίζει να καταστρέφεται, αν και οι υπάλληλοι των τριών υπεύθυνων Δασαρχείων κάνουν σωστά τη δουλειά τους» δεν είναι αντιφατική, ούτε παράλογη. Θα περιγράψουμε συνοπτικά ότι το βελανιδόδασος συνεχίζει να καταστρέφεται και δεν θα σταματήσει η καταστροφή του μέχρι τον ολοκληρωτικό αφανισμό του, για τους εξής δέκα λόγους:
  1. Το καθένα από τα τρία Δασαρχεία που είναι υπεύθυνα για τη φύλαξή του, έχει δική του πολιτική. Δεν συντονίζονται μεταξύ τους, δεν συνεννοούνται.
  2. Το φιλότιμο κάποιων κατοίκων και το φιλότιμο κάποιων Δασικών Υπαλλήλων δεν αρκούν για να σώσουν το βελανιδόδασος, όποιες υπερβάσεις και αν κάμουν.
  3. Οι λαθροϋλοτόμοι «εργάζονται» τις ώρες και τις ημέρες που οι Δασικοί Υπάλληλοι δεν έχουν βάρδια ή έχουν ρεπό.
  4. Οι λαθροϋλοτόμοι είναι οργανωμένα συνεργεία αλλοδαπών που χρειάζονται το πολύ μία ώρα για να γεμίσουν μία νταλίκα με καυσόξυλα. Μέσα σ’ αυτό τον ελάχιστο χρόνο, μόνο με ελικόπτερα συνεχούς πτήσης θα μπορούσα να εντοπιστούν.
  5. Οι τρεις (όλες κι όλες) οδικές προσβάσεις προς το βελανιδόδασος ΔΕΝ φυλλάσσονται, κανείς ποτέ δεν πήρε την πρωτοβουλία να φτιάξει τρία φυλάκια που να δουλεύουν επί 24ώρου βάσεως.
  6. Οι δασικοί υπάλληλοι ζητούν ως αφορμή των ελέγχων τους κάποια καταγγελία των κατοίκων. Παραβλέπουν τη «λεπτομέρεια» ότι κανείς πολίτης δεν έχει υποχρέωση να το κάνει αυτό, χώρια ότι κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των λαθροϋλοτόμων ως «καρφί».
  7. Η προστασία του βελανιδοδάσους από την παράνομη υλοτομία, δεν ανήκει, τελικά, ούτε στο Δασαρχείο, ούτε στην Αστυνομία. Ανήκει στους κατοίκους, υπό τον όρο ότι το βελανιδόδασος θα επανασυνδεθεί παραγωγικά με τη ζωή τους, όπως ίσχυε επί οχτώ συνεχείς αιώνες μέχρι το 1960.
  8. Το «κλειδί» για την προστασία και τη διάσωση του βελανιδοδάσους στο Ξηρόμερο είναι η επιστροφή της παγκόσμιας βιομηχανίας στις φυσικές βαφές, που έγινε ήδη, επειδή οι χημικές βαφές που επικράτησαν από την δεκαετία του ’60 και εντεύθεν, χρεώνονται διάφορες δερματικές ασθένειες.
  9. Η κατασκευή εργοστασίου στην Ακαρνανία για την παραγωγή φυσικών βαφών, η εμπορία τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό (πλην των χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα εξασφαλίσει, τόσο στη συλλογή της βελάνας, όσο και στην επεξεργασία της) αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική μέθοδο προστασίας και διάσωσης του βελανιδοδάσους.
  10. Το βελανιδόδασος των 140.000 στρεμμάτων είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Παράλληλα με την παραγωγή φυσικών βαφών, μπορεί να γίνει και οικοτουριστικός προορισμός, να γίνει έτσι πηγή ζωής για όσους νέους έμειναν στην περιοχή και για όσους νέους θα επιστρέψουν από τα αστικά κέντρα σ’ αυτήν. agriniovoice.gr Ανοιχτή επιστολή της «Αναγγελίας» και του agriniovoice.gr στη Νίκη Φούντα. you.gr 8.000 προϊόντα τεχνολογίας σε χαμηλές τιμές. Δωρεάν παράδοση από 300 σημεία! Κάντε Click Εδώ
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS