Τίτλοι τέλους για την Παναιτωλική!

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 20110 σχόλια

Αίσθηση προκαλεί στον Τοπικό Τύπο το «λουκέτο» της εφημερίδας Παναιτωλική. Η ιστορική εφημερίδα του Αγρινίου, που ίδρυσε ο Γρηγόρης Σταυρόπουλος, μετά από πορεία 43 ετών εκτύπωσε το τελευταίο φύλλο της που θα
κυκλοφορήσει αύριο Πέμπτη και πλέον αναστέλλει την έκδοσή της.
Η εξέλιξη επιβεβαιώνει το ζοφερό περιβάλλον που αντιμετωπίζει και ο τοπικός Τύπος του Αγρινίου ως απόρροια και της οικονομικής κρίσης (και όχι μόνο) . Η δυσχερής οικονομική κατάσταση μάλιστα για τον τοπικό Τύπο επιβαρύνθηκε με την πρόσφατη κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας  την ώρα που η Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις και στους νόμους που η ίδια επέβαλλε για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.
Η απόφαση της Παναιτωλικής εξηγείται στο τελευταίο φύλλο της με την ακόλουθη επιστολή του εκδότη της Βασίλη Μπενέκου :
Το ταξίδι της ενημέρωσης σταματάει εδώ…
Μετά από ένα ταξίδι διαρκούς ενημέρωσης 43 χρόνων, έφτασε η ώρα να πάρουμε την πιο δύσκολη απόφαση στα τόσα χρόνια εκδοτικής και δημοσιογραφικής προσφοράς στον τοπικό Τύπο. Να αναστείλουμε την έκδοση της αρχαιότερης εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας. Η ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ, που οραματίστηκε και υλοποίησε ο ιδρυτής της, Γρηγόρης Σταυρόπουλος, αναγκάζεται να ρίξει «τίτλους τέλους».
Οι λόγοι αυτής της απόφασης είναι οικονομικοί. Κι αναγκαζόμαστε να προβούμε σε αυτή την ενέργεια, όχι γιατί χρωστάμε, αλλά γιατί μας… χρωστάνε! Σε καιρούς βαθειάς οικονομικής κρίσης του Τύπου και των ΜΜΕ, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την έκδοση μιας εφημερίδας που πάντα είχε την πλήρη οικονομική και δημοσιογραφική της ανεξαρτησία, που ποτέ δεν υπήρξε υποχείριο οικονομικών ή πολιτικών συμφερόντων.
Έως και την τελευταία στιγμή αυτού του εκδοτικού ταξιδιού, διασφαλίσαμε στο ακέραιο την ικανοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεών μας απέναντι στο κράτος, στους εργαζόμενους αλλά και σε τρίτους. Κάτι που δεν φρόντισε να κάνει το ίδιο το κράτος. Οι οφειλέτες μας είναι Δήμοι (νυν και πρώην που συγχωνεύτηκαν), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (πρώην), Δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, διαφημιστικές εταιρείες κ.α.
Όλοι αυτοί οι φορείς, βάσει νόμου, υποχρεούνται σε δημοσιεύσεις προκηρύξεων και ανακοινώσεων. Δεν υποχρεούνται όμως στην έγκαιρη εξόφληση των τιμολογίων τους. Η εφημερίδα όμως, υποχρεούται να καταβάλει εγκαίρως των ΦΠΑ και τον αναλογούντα φόρο από μη εισπραχθέντα τιμολόγια. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η εξόφληση του 80% των τιμολογίων των παραπάνω υπηρεσιών γίνεται μετά την παρέλευση ενός έως και πέντε ετών.
Όσο για τις διαφημιστικές εταιρείες, άλλες έκλεισαν χωρίς να εξοφλήσουν τα τιμολόγια των καταχωρήσεών τους και όσες ακόμη λειτουργούν, έχουν κάνει στάση πληρωμών επικαλούμενες την κρίση.
Μέσα λοιπόν σε αυτή την οικονομική αβεβαιότητα, η ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ, με μηδενικές οφειλές σε οποιονδήποτε, αλλά μη αντέχοντας άλλο την προεξόφληση του ΦΠΑ και του φόρου από ανείσπρακτα τιμολόγια, επέλεξε τον έντιμο δρόμο της αποχώρησης από την εκδοτική σκηνή.
Βέβαια θα μπορούσαμε και εμείς, όπως πολλές άλλες μικρές και μεγάλες εφημερίδες , τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιόφωνα κ.α. να μην αποδίδουμε τον ΦΠΑ και τον φόρο, να μην πληρώνουμε τα ασφαλιστικά ταμεία και να καλυπτόμαστε περιστασιακά με τις λεγόμενες «ρυθμίσεις». Ακόμη, θα μπορούσαμε να αφήσουμε απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες, με τη δικαιολογία της κρίσης. Δεν επιλέγουμε αυτό τον δρόμο όμως, γιατί ποτέ δεν συμπεριληφθήκαμε σε οποιαδήποτε «μαύρη λίστα», ούτε θα το κάνουμε τώρα.
Η έντυπη « ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ» ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες της για την άψογη συνεργασία χρόνων, καθώς και τους αναγνώστες της για την υποστήριξή τους. Η αναστολή της έντυπης έκδοσης δε σημαίνει όμως και κατάθεση όπλων. Έχουμε ακόμη πολλά από αυτά στην φαρέτρα μας.
Κάποιοι λένε ότι όσο ο έντυπος Τύπος συρρικνώνεται, μαζί του συρρικνώνεται και η δημοκρατία. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι με άλλο μέσο, μέσα από την ηλεκτρονική «ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ» στη διεύθυνση www.panaitoliki.gr.
Εις το επανιδείν…
Ο ΕΚΔΟΤΗΣ
agrinionews
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS