Αιτωλοακαρνανία: Παραγωγή "Super fruit"

Κυριακή 24 Ιουλίου 20110 σχόλια

Τα προϊόντα που παράγονται από τον καρπό του ροδιού γίνονται ανάρπαστα από τα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ. Τα πλέον δημοφιλή κοκτέιλ
έχουν ως κύριο συστατικό τον χυμό του. Προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε πρώτη ύλη της βιομηχανίας τροφίμων, ποτών, αλλά και καλλυντικών που το χρησιμοποιούν, εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια -κυρίως στην Καλιφόρνια- άλλαξαν καλλιέργεια. Το ρόδι, την τελευταία πενταετία, χαρακτηρίζεται ανελλιπώς από τους ειδικούς ως «super fruit».

Το μεγάλο «μπουμ» για το πανάρχαιο φρούτο συνέβη κάπου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν τα φυσικά αντιοξειδωτικά αναδείχθηκαν ως η νέα κυρίαρχη τάση της υγιεινής διατροφής. Μέχρι τότε, το ρόδι ήταν σχετικά άγνωστο στις ΗΠΑ και εμφανίστηκε από το πουθενά, για να κατακτήσει την αμερικανική αγορά. Πάνω από 1.000 προϊόντα με βάση το ρόδι έχουν λανσαριστεί στην αγορά από το 2003, αυξάνοντας κατακόρυφα τις ανάγκες για τον καρπό. Πίσω από την τεράστια επιτυχία του ροδιού βρίσκεται ένα ζευγάρι Αμερικανών δισεκατομμυριούχων, ο Stewart και η Lynda Rae Resnick, δημιουργοί της εταιρείας Pom Wonderful, η οποία έχει δημιουργήσει μια σειρά από προϊόντα που ξεκινούν από χυμούς και φτάνουν μέχρι μπάρες δημητριακών, χάπια και ενεργειακά ποτά με βάση το ρόδι. Η Pom Wonderful παράγει τα προϊόντα της από την αμερικανική ποικιλία ροδιών «Wonderful», που θεωρείται και η ποικιλία με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία παγκοσμίως, καθώς ο καρπός της είναι μεγάλος, με χρώμα βαθύ μοβ έως κόκκινο. Ο φλοιός παρουσιάζει μέτριο πάχος, ενώ η σάρκα έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και είναι χυμώδης, με θαυμάσια γεύση. Οι σπόροι δεν είναι σκληροί, με αποτέλεσμα οι καρποί να προσφέρονται περισσότερο για παρασκευή χυμών, παρά για νωπή κατανάλωση.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής ροδιού τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε 2.250.000 τόνους, με διαρκώς αυξανόμενη τάση. Η ελληνική αγορά απορροφά ποσότητες ροδιών που κυμαίνονται μεταξύ 1.0001.200 τόνων, εκ των οποίων οι 800 τόνοι εισάγονται.


Καλλιέργειες ροδιάς εντοπίζονται παραδοσιακά στην περιοχή της
Αιτωλοακαρνανίας , Ερμιόνης, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλοί παραγωγοί έχουν προβεί σε νέες φυτεύσεις δέντρων, κυρίως της ποικιλίας «Wonderful», στην Αργολίδα, την Ηλεία, τη Λακωνία, στα Γιαννιτσά, στην Ξάνθη, τη Λάρισα, στα Φάρσαλα .
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS