Αιτωλοακαρνανία: Εγκαίνια για τον φωτοβολταϊκό σταθμό των 2MW

Παρασκευή 29 Ιουλίου 20110 σχόλια

Η Phoenix Solar Hellas, θυγατρική της Phoenix Solar AG, κορυφαίου διεθνή κατασκευαστή φωτοβολταϊκών σταθμών και ολοκληρωμένων λύσεων
φωτοβολταϊκής τεχνολογίας και η Δουνέϊκα Ενεργειακή, πραγματοποίησαν στις 9 Ιουλίου 2011 τα εγκαίνια φωτοβολταϊκού σταθμού στα Δουνέϊκα Αιτωλοακαρνανίας, ισχύος 2MW και ιδιοκτησίας της ομώνυμης ενεργειακής εταιρείας.

Η Phoenix Solar Hellas για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου που είναι πιστοποιημένο από το διεθνή οργανισμό TUV Rheinland για την τεχνική αρτιότητα της κατασκευής του, χρησιμοποίησε 9.724 πλαίσια τεχνολογίας κρυσταλλικού πυριτίου, ενώ υπολογίζεται ότι το έργο μπορεί να τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια 900 νοικοκυριά, καλύπτοντας πλήρως τις ηλεκτρικές τους ανάγκες σε ετήσια βάση.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός των 2 ΜW στα Δουνέϊκα της Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί case study της επενδυτικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες σε μία εποχή επενδυτικής ανομβρίας, για να στηρίξουν τη χώρα και τον τόπο τους.


Ενδεικτικά είναι όσα τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βασικός μέτοχος της Δουνέϊκα Ενεργειακή,

κ. Θωμάς Ράμμος στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού σταθμού: «Όλοι οι μέτοχοι της Δουνέϊκα Ενεργειακή είτε κατάγονται από την Αιτωλοακαρνανία είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Αυτή ήταν και η αρχική σκέψη μας. Να προχωρήσουμε σε μία επένδυση που θα στηρίξει τον τόπο ο οποίος συμμετείχε στην όλη προσπάθεια. Και αυτό ήταν ό,τι καλύτερο αποκομίσαμε στην προσπάθειά μας να ολοκληρώσουμε την επένδυση». Στη συνέχεια ο κ. Θωμάς Ράμμος αναφέρθηκε στην πρόκληση της πράσινης ανάπτυξης στη χώρα. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι: «Η κυβέρνηση από την πλευρά της ευαγγελίζεται την πράσινη ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Και αυτό είναι σωστό. Γιατί η Ελλάδα διαθέτει δύο τομείς στους οποίους μπορεί να στηριχθεί σήμερα και να αναπτυχθεί. Ο ένας είναι ο τομέας της ενέργειας και ο δεύτερος, ο τομέας του τουρισμού.

Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τίποτε άλλο να αξιοποιήσουμε, τίποτε άλλο να «πουλήσουμε». Συνεπώς, εάν οι ενεργειακές επενδύσεις δεν προχωρήσουν στη χώρα, η αξιοποίηση δηλαδή του ήλιου και του αέρα που διαθέτουμε αφειδώς, δεν υπάρχουν πολλά άλλα αυτή τη στιγμή πάνω στα οποία μπορούν οι Έλληνες να στηριχθούν για ένα βιώσιμο μέλλον. Ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει τη διάθεση να επενδύσει στη χώρα του αρκεί το κράτος να του εξασφαλίσει ένα πρόσφορο επενδυτικό περιβάλλον».


Αμέσως μετά, ο κ. Ράμμος αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία της Δουνέϊκα Ενεργειακή με την κατασκευάστρια εταιρεία, Phoenix Solar Hellas, ενώ επισήμανε: «Σύμφωνα με τη κατασκευαστική φιλοσοφία της Phoenix Solar Hellas, ο φωτοβολταϊκός σταθμός στα Δουνέϊκα ολοκληρώθηκε με τις λιγότερες δυνατές επεμβάσεις στο περιβάλλον. Το ανάγλυφο μάλιστα του εδάφους που ακολουθήθηκε για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πλαισίων είχε ως αποτέλεσμα τις πολύ καλές επιδόσεις του έργου. Έτσι, μέχρι σήμερα, ο φωτοβολταϊκός σταθμός έχει παράγει πάνω από 830.000 KW «πράσινου» ηλεκτρικού ρεύματος το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας του».


Από την πλευρά του, ο Χρήστος Πρωτογερόπουλος, γενικός διευθυντής της Phoenix Solar Hellas εστίασε, με τη σειρά του, στην αξία και τη σημασία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος για την τόνωση των επενδύσεων στη χώρα, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. «Χρειάζεται σύμπνοια και συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για να κερδίσει η Ελλάδα το στοίχημα της πράσινης ανάπτυξης, παράγοντας-κλειδί για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας στην απαιτητική αυτή εποχή», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ο κ. Πρωτογερόπουλος αναφέρθηκε στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του περασμένου χειμώνα κάτω από τις οποίες κατασκευάστηκε ο φωτοβολταϊκός σταθμός στα Δουνέϊκα Αιτωλοακαρνανίας, ενώ τόνισε ότι: «Για το φωτοβολταϊκο σταθμό στα Δουνέϊκα δόθηκε μεγάλη σημασία στη σωστή ένταξη του πάρκου στο φυσικό περιβάλλον, με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις. Αυτό γίνεται τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την επίτευξη του μικρότερου δυνατού κόστους, προς όφελος της επένδυσης. Συνολικά, υπολογίζεται ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο θα παράγει 2.950MWh ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση, αποτρέποντας ταυτόχρονα την έκλυση 3.200 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως».

kerdos




Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS