Πόσο επικίνδυνα είναι τα μολυσμένα με ραδιενέργεια τρόφιμα

Κυριακή 27 Μαρτίου 20110 σχόλια

Στην Ιαπωνία πυκνώνουν οι ειδήσεις για λαχανικά μολυσμένα με ραδιενέργεια. Ποια είδη λαχανικών είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον
κίνδυνο; Και τη σημαίνει η επιβάρυνση των τροφίμων για την υγεία;

Ορισμένα είδη λαχανικών στην Ιαπωνία σε μια περίμετρο 30χλμ από τη Φουκουσίμα έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια. Κυρίως σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο και το αγαπημένο στην Ιαπωνία κοματσούνα. Και γιατί αυτά τα λαχανικά; Διότι όπως λένε οι ειδικοί η επιφάνεια των φύλλων τους είναι πολύ μεγάλη και μπορεί ευκολότερα να κατακαθίσουν οι ραδιενεργείς ουσίες.
Οι μικροί κόκκοι σκόνης, μέσω της οποίας επικάθεται η ραδιενέργεια στα λαχανικά μπορούν να εξαφανιστούν στο 50 με 90% των περιπτώσεων εάν τα τρόφιμα ξεπλυθούν με πολύ νερό. Μέχρι στιγμής στην Ιαπωνία εντοπίστηκαν αυξημένες ποσότητες ραδιενεργού ισοτόπου Ιωδίου 131. Το Ιώδιο 131 έχει μια διάρκεια ζωής περίπου 8 ημέρες και για το λόγο αυτό δεν έχει αρκετό χρόνο ώστε να εισχωρήσει στο έδαφος και μέσω της ρίζας να απλωθεί σε ολόκληρο το φυτό. Το Ιώδιο 131 είναι λοιπόν από αυτή την άποψη σχετικά ακίνδυνο. Παρόλα αυτά όμως η αγωνία των καταναλωτών αλλά και των αγροτών είναι μεγάλη:

«Η αγωνία είναι πραγματικά μεγάλη και για τα λαχανικά που προέρχονται και από άλλες περιοχές. Δεν μόνο το σπανάκι από την περιοχή Ιμπαράκι αλλά ακόμα και τα λαχανικά που έρχονται από το νότο δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε».
Συνέπειες που μένουν για χρόνια

Για τη γεωργική παραγωγή ανησυχητικό δεν είναι μόνο το ιώδιο 131 αλλά κυρίως το κέσιο. Τα ισότοπα του κεσίου έχουν διάρκεια ζωής από δυο έως 30 χρόνια. Όταν καταλήξουν στο έδαφος περνούν από τις ρίζες στα φυτά και για το λόγο αυτό οι συνέπειες από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ είναι εμφανείς ακόμα και σήμερα. Κυρίως τα μανιτάρια που βρίσκονται σε δάση της περιοχής είναι μέχρι και σήμερα μολυσμένα. Το ξέπλυμα με νερό δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή την περίπτωση. Εάν ο άνθρωπος καταναλώσει τέτοια τρόφιμα τότε το ραδιενεργό κέσιο απλώνεται στο αίμα και στους μυς αντικαθιστώντας το κάλιο και η επιβλαβής ακτινοβολία διαχέεται.

Οι Ιάπωνες καταναλώνουν και μεγάλες ποσότητες ψαριών και θαλασσινών τα οποία προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στα γεωργικά προϊόντα. Οι ειδικοί λένε πως τα ραδιενεργά στοιχεία διαλύονται πολύ πιο εύκολα στον ωκεανό. Παρόλα αυτά και οι ψαράδες στην ψαραγορά του Τόκιο αντιμετωπίζουν πρόβλημα: «Δεν παραλαμβάνουμε καθόλου ψάρια από τις μολυσμένες με ραδιενέργεια περιοχές»

Ο κόσμος στην Ιαπωνία έχει πανικοβληθεί. Ήδη παρατηρούνται ελλείψεις στα τρόφιμα.
DW / Μαρία Ρηγούτσου
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS