Η γενική απεργία στην Ελλάδα αλλά και η πύρρειος νίκη του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου.
«Γενική απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας», «Στην Ελλάδα δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα σήμερα», «Η Ελλάδα σιγεί» είναι κάποιοι μόνον από τους τίτλους των ρεπορτάζ στο γερμανόφωνο τύπο για τις σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
«Με μια γενική απεργία οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα διαμαρτύρονται για το πρόγραμμα περικοπών της κυβέρνησης. Την αρχή έκαναν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, όπως ανέφερε το συνδικάτο. Οι αεροπορικές εταιρείες είχαν ενημερώσει τους πελάτες τους ήδη δυο ημέρες νωρίτερα κι έτσι δεν αναμένεται να υπάρχουν ταξιδιώτες, οι οποίοι θα περιμένουν» αναφέρει το περιοδικό Spiegel, το οποίο συνοδεύει το ρεπορτάζ του στην ηλεκτρονική σελίδα με μια φωτογραφία διαδηλωτών στην Αθήνα που κρατούν ένα πανό, το οποίο γράφει: «επάγγελμα πολιτικός: 7.000 ο βασικός».
Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung αναφέρει ότι «δεν θα υπάρχουν ειδήσεις διότι απεργούν και οι δημοσιογράφοι. Κλειστές παραμένουν όλες οι υπηρεσίες, όπως υπουργεία, μουσεία, εφορίες, σχολεία και πανεπιστήμια. Οι γιατροί αναλαμβάνουν μόνο έκτακτα περιστατικά. Οι απεργίες αφορούν τα αντιδημοφιλή μέτρα για την αγορά εργασίας».
Η Frankfurter Rundschau σημειώνει ότι «ξεκίνησε μια μαζική απεργία στην Ελλάδα. Και σήμερα σε όλη τη χώρα δεν λειτουργεί τίποτα. Πτήσεις ματαιώνονται, τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, τα σχολεία είναι κλειστά, λεωφορεία και τρένα έχουν ακινητοποιηθεί. Οι διαμαρτυρίες αφορούν το πρόγραμμα περικοπών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Χθες το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια σειρά αλλαγών στον εργασιακό τομέα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2011».
Το θέμα βεβαίως που κυριαρχεί σήμερα στα σχόλια του γερμανόφωνου τύπου είναι η χθεσινή πύρρειος νίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που έχει σαν αποτέλεσμα να παραμείνει στη εξουσία.
Η Lübecker Nachrichten σημειώνει «Το ότι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφή όχι μόνο για τη χώρα του. Και το Βερολίνο και το Παρίσι αλλά και η Ουάσινγκτον θα προτιμούσαν μια διαφορετική έκβαση του αποτελέσματος. Το Μπερλουσκονιστάν είναι μια χώρα υπό κατάρρευση, πολιτικά και πολιτιστικά χρεοκοπημένη».
Παρόμοια είναι η άποψη της Neue Osnabrücker Zeitung «Η Ιταλία αλλά και η Ευρώπη αξίζουν έναν καλύτερο αρχηγό από τον 74χρονο μεγιστάνα των ΜΜΕ. Χρειάζεται έναν υποψήφιο με ουσία και στιλ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις: οι νέοι φοβούνται για την παιδεία, οι υποδομές του κράτους είναι σε κακή κατάσταση και το βουνό από χρέη τεράστιο».