Παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά

Πέμπτη 31 Μαρτίου 20160 σχόλια

Η Λέσχη του Βιβλίου της Αλεξάνδρας Μοσχονά και οι Εναλλακτικές εκδόσεις παρουσιάζουν το...
Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στις 7:30 το απόγευμα, στο χώρο του βιβλιοπωλείου, Αναστασιάδη 2, το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά:
«Η διαμόρφωση του νεώτερου Ελληνισμού 1204-1922 - τόμος β΄:
1821: Η παλιγγενεσία»
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ερατοσθένης Καψωμένος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Στάθης Σταυρόπουλος (Στάθης), σκιτσογράφος-δημοσιογράφος και ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Καραμπελιάς
Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Ηλίας Γεωργαλής, δημοτικός σύμβουλος Αστακού
Γράφει ο συγγραφέας στην Εισαγωγή του έργου του:
«Σε μια συγκυρία βαθύτατης κρίσης του ελληνισμού, αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως αυτόνομο συλλογικό υποκείμενο, είναι ο απολογισμός της ιστορικής μας πορείας, δεδομένου ότι η ιδιοπροσωπία του ελληνικού έθνους είναι ιστορικής υφής. Μπορούμε να αντικρύσουμε το ίδιο μας το μέλλον μόνον εφ’ όσον έχουμε συνείδηση και γνώση της ιστορικής μας διαδρομής».
Στη μακρά πορεία των εννέα ή δέκα αιώνων του νέου ελληνισμού, δύο ιστορικοί περίοδοι σφράγισαν τις τύχες του, προδιαγράφοντας και το σήμερα. Κατά την πρώτη, 1204-1453, διαμορφώνεται ο νεώτερος ελληνισμός μέσα από την αντίσταση στη φραγκική Δύση και την τουρκική Ανατολή, πριν υποκύψει, το 1453. Κατά την δεύτερη, 1700-1922, μετά από αιώνες κρίσης και υποχώρησης, ο ελληνισμός δοκιμάζει να ανασυγκροτήσει την πνευματική και πολιτειακή του αυτονομία, επιχειρώντας μια «αναγέννηση».

Με εκτίμηση
ΑΛΕΚΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS