Η Nestle μηνύεται για παιδική εργασία και εκμετάλλευση

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 20160 σχόλια

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την έφεση της Nestle αλλά και ακόμα δύο εταιρειών, τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με το Reuters. 


Oι πρώτοι ενάγοντες, οι οποίοι κατάγονται από το Μάλι, κατέθεσαν πως η συγκεκριμένη εταιρεία εμπλέκεται πολύ συχνά σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω της αγοράς του κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού. 

Η  Nestle φέρεται να έχει επίγνωση της παιδικής δουλείας στην περιοχή αλλά παράσχει χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια στους αγρότες της περιοχής για να παίρνει το προϊόν σε χαμηλότερη τιμή.   

Ο Abby McGill, διευθυντής του Διεθνούς Φόρουμ Εργασίας και Δικαιωμάτων, το οποίο κατέθεσε αρχικά τη μήνυση, δήλωσε στην Independent: «Έχουμε αγωνιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για να παύσει η παιδική εργασία στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και να υπάρξει επανόρθωση για τα παιδιά-θύματα».

 Σύμφωνα με τον McGill, από το 2013, τα δεδομένα δείχνουν πως ο μέσος αγρότης κακάου έχει στη δούλεψή του περίπου έξι παιδιά, καθένα από τα οποία λαμβάνει 40 σεντς ανά ημέρα.   

Μέχρι στιγμής, οι αμερικάνικες εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει αγωγές για παιδική εργασία αλλά οι δικαστές έκριναν ότι οι υποθέσεις, δεν αγγίζουν άμεσα τις ΗΠΑ. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης του 2013 που έχει καταστήσει δυσκολότερο για τον ενάγοντα να ασκήσει αγωγή σε εταιρεία στα δικαστήρια των ΗΠΑ για οποιουδήποτε είδους κατάχρηση που έχει συμβεί σε χώρα του εξωτερικού.   

Στην περίπτωση της Nestle, το Εφετείο ανέφερε πως οι ενάγοντες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν το περιεχόμενο της αγωγής για να συνάδει με την παραπάνω απόφαση του Δικαστηρίου του 2013. 

Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, ωστόσο, ζήτησε από το δικαστήριο να εκδικάσει την υπόθεση.   

Η Patti Rundall, η οποία ηγείται ομάδας εκστρατείας του Διεθνούς Δικτύου Δράσης Παιδικών Τροφών, στόχευε τις πρακτικές της Nestle για πάνω από 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της επίμαχης πρακτικής της εταιρείας να διανέμει εμφιαλωμένο γάλα, αντί να προωθεί μητρικό γάλα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Χαιρέτισε την είδηση εκδίκασης της υπόθεσης, λέγοντας παράλληλα πως «υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας».  


 «Κάθε φορά που τρώτε μια σοκολάτα, προωθείτε την παιδική δουλεία», υποστήριξε. «Η παραγωγή του κακάου είναι αποτέλεσμα κακών πρακτικών και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αλλάξει αυτό, λόγω της φύσης αυτών των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών», κατέληξε. thepressproject.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS