Οριστικά εκτός πληρωμών οι «κομμένοι» των εξισωτικών ενισχύσεων 2013-2014

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 20160 σχόλια

Πρόθυμος να απαντήσει στα 10 αιτήματα της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας εμφανίστηκε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, το πρωί της Τρίτης 12 Ιανουαρίου, αφήνοντας ωστόσο επί τοις ουσίας πολλά ζητήματα που αφορούν τους αγρότες αναπάντητα.



Θεωρείται ήδη προαποφασισμένο για τα μέλη της Ομοσπονδίας ότι θα ακολουθήσουν τους συναδέλφους τους στις κινητοποιήσεις.
Με τις ασφαλιστικές εισφορές να διπλασιάζονται, το φόρο για τα εισοδήματα του 2016 στο 20%, την προκαταβολή φόρου στο 100% και το κόστος παραγωγής να αυξάνεται καθιστώντας μη ανταγωνιστικά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, πολλοί από τους κτηνοτρόφους αναμένεται να εγκαταλείψουν την παραγωγική διαδικασία, όπως προβλέπουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι. 
Το μόνο σαφές, από πλευράς του υπουργού, ήταν η αναφορά στην πληρωμή των εξισωτικών, για τις οποίες ξεκαθάρισε ότι αυτές που αφορούντα έτη 2013 και 2014 εμφανίζουν πολλά προβλήματα λόγω των βοσκοτόπων και ως εκ τούτου όσοι κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός, δεν θα πληρωθούν. «Καλύτερη», ωστόσο, θεωρεί ο ίδιος την τύχη των δικαιούχων της εξισωτικής του 2015, καθώς έγιναν -όπως υποστήριξε- οι σχετικοί έλεγχοι από τους κοινοτικούς, οι οποίοι τα βρήκαν όλα «σωστά», με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζονται αντίστοιχα προβλήματα στις πληρωμές. Βέβαια, παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο έγινε η κατανομή των βοσκοτόπων (και αφορά την πληρωμή της εξισωτικής του 2015), όπως ήδη έγραψε η εφημερίδα Agrenda στο φύλλο 530, με βάση τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων.
Σχετικά με τους «αδικημένους» για τις παλιές εξισωτικές, ο υπουργός παρέπεμψε τους κτηνοτρόφους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να κάνουν τις ενστάσεις τους, τις οποίες και θα εξετάσει ο οργανισμός, χωρίς όμως να αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, όπως ανέφερε στο Αgronews μέλος της Ομοσπονδίας, που παραβρέθηκε στη συνάντηση.
Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε γενική συνέλευση, για να επικοινωνήσει τα της συνάντησης με τον υπουργό στα μέλη της, αν και θεωρείται ήδη προαποφασισμένο ότι θα ακολουθήσουν τους υπόλοιπους αγρότες στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν.
                                                                 
Η ατζέντα της συνάντησης
Τα θέματα που «καίνε» τον κλάδο της κτηνοτροφίας και για τα οποία οι κτηνοτρόφοι συζήτησαν με τον υπουργό, από τον οποίο ζητούν λύσεις, είναι τα εξής:
-Φορολογία κτηνοτρόφων
- Ασφαλιστικό κτηνοτρόφων
-Κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων
-Πληρωμές παλαιότερων ετών (εξισωτική αποζημίωση 2013,2014,2015) και βιολογική κτηνοτροφία και την απαράδεκτη κίνηση να επιστρέψουν λεφτά κτηνοτρόφοι από την εξισωτική από το 2009 γιατί ο βοσκότοπος δεν ήταν επιλέξιμος. Πως θα πληρώνεται η εξισωτική από το 2016 και μετά;
-Έχει ανατεθεί η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων στις περιφέρειες; Ποιό θα είναι το μίσθωμα και πότε θα οριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία; Στις δημοτικές εκτάσεις το μίσθωμα θα πάει στον δήμο ή στην περιφέρεια;
-Σύμφωνα με το ΦΕΚ 833 (τεύχος Β) στις 14-5-2015 στο άρθρο 8 παρ. 1 αναφέρεται ότι για τον προσδιορισμό του αριθμού των επιλέξιμων αιγοπροβάτων στα οποία χορηγείται η συνδεδεμένη ενίσχυση υπάρχει η υποχρέωση της παραγωγής 120 κιλά γάλακτος /αιγοπρόβατο. Με βάση αυτήν την υποχρέωση κανένας μετακινούμενος κτηνοτρόφος δεν θα πληρωθεί την συνδεδεμένη καθώς τα ζώα των μετακινούμενων κτηνοτρόφων είναι χαμηλής παραγωγικότητας και η παραγωγή σε γάλα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
- Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση του Υπουργείου, όπως εκφράστηκε στο νομοσχέδιο για τις βοσκίσιμες γαίες (άρθρο 15), την επιβολή τέλους σε όλους τους κτηνοτρόφους (μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ) για την καύση των ζώων μέσω του Εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης των νεκρών ζώων. Μετά από την σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του ΦΠΑ, το σταμάτημα της επιδότησης του πετρελαίου, θέλετε να μας φορτώσετε και το κόστος της καύσης των ζώων.
-Η διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της άδειας διατήρησης, οι κυρώσεις, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των τυχόν συναρμόδιων Υπουργών. Πότε θα εκδοθεί γιατί υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να βγάλουν άδεια εγκατάστασης και βρίσκονται εγκλωβισμένοι.
-Οι άδειες εγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων παρατάθηκαν μέχρι τις 12-9-2016. Θα δοθεί αντίστοιχα παράταση και για την νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τον Ν. 4178 και μέχρι πότε; Αυτοί που βρίσκονται σε δασική έκταση και δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν τα κτηνοτροφικά κτίσματα σύμφωνα με τον Ν 4178 θα μπορέσουν να το κάνουν;

-Τι γίνεται με την κατάργηση της φέτας ως ελληνική προστατευμένη ονομασία προέλευσης που υπάρχει στην ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ; agronews.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS