Στα όριά της η Ν.Δ. (και) για το ναυάγιο του debate

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 20150 σχόλια

Απευθείας βολές. Αιχμές για απαξίωση της όλης διαδικασίας ανάδειξης του νέου προέδρου του κόμματος. Τηλεμαχία που…βυθίστηκε. Συνδιασκέψεις που αγνοούνται.

Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, η Νέα Δημοκρατία βαδίζει προς την εκλογή του επόμενου ηγέτη της, με το εσωτερικό της να βράζει και να μυρίζει μπαρούτι. Ο χρόνος μέχρι την Κυριακή της κάλπης αποδεικνύεται, ίσως, πολύς αλλά και πρόσφορος, για να αναδειχθούν στο πέρασμά του όλα εκείνα που χωρίζουν, παρά ενώνουν τους γαλάζιους. Μένουν σχεδόν τρεις εβδομάδες, άλλωστε, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου και ήδη στο παρασκήνιο βουλευτές και στελέχη μιλούν για το…φάντασμα της διάσπασης που πλανάται επάνω από το κτήριο της λεωφόρου Συγγρού. "Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος" διαμηνύουν grosso modo και οι τέσσερις μονομάχοι για την αρχηγία.
Ωστόσο, σε όλα τα τετ α τετ, εντός ή εκτός Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα μαχαίρια βγαίνουν από το θηκάρι, με στόχο να πληγεί ο εκάστοτε αντίπαλος. Το μόνο σίγουρο (πέρα από τον αριθμό των εκλογικών κέντρων και καλπών που θα στηθούν σε Ελλάδα και εξωτερικό) είναι πως οι ισορροπίες στο οικοσύστημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρέμονται από μία λεπτή κλωστή. Μία κλωστή, οι αντοχές της οποίας δοκιμάστηκαν, δοκιμάζονται και, όπως όλα δείχνουν, θα δοκιμαστούν, μέχρι το φίνις. Αλλά και μετά από αυτό. Διότι κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί, με βάση τη μέχρι σήμερα εικόνα της παράταξης, πως ο επόμενος πρόεδρός της δε θα αμφισβητηθεί με το "καλημέρα", ιδιαίτερα από τη στιγμή που στις κάλπες δε φτάσει ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων που θα καθιστά το νέο ηγέτη απόλυτο κυρίαρχο.
Ουσιαστικά, η εικόνα που εκπέμπεται καθημερινά από το modus vivendi της λεωφόρου Συγγρού παραπέμπει στη λαϊκή ρήση…της Κυριακής χαρά, Δευτέρα λύπη. Όσες προσπάθειες (κοπιώδεις είναι η αλήθεια) γίνονται, με στόχο να κατακτηθεί η πολυπόθητη εσωκομματική ηρεμία, τινάσσονται στον αέρα, με αφορμές ή και αιτίες που εμφανίζονται στο προσκήνιο σε χρόνο ευθέως ανάλογο της ταχύτητας του φωτός. Η μη διεξαγωγή του περιβόητου debate μεταξύ των τεσσάρων ανεβάζει κατακόρυφα το θερμόμετρο, οι δύο συνδιασκέψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που είχαν προαναγγελθεί μετά…βαΐων και κλάδων, οδηγούνται (με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα) σε ναυάγιο, οι τροχιοδεικτικές βολές για παρεμβάσεις σφυρίζουν στον ουρανό των κεντρικών γραφείων και ουδείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα ξημερώσει μέχρι τις εσωτερικές εκλογές και, κυρίως, το κόστος θα έχει αυτό στην εικόνα του κόμματος και την πορεία του την επόμενη ημέρα.
Μίας και ο λόγος περί απαξίωσης, ο υποψήφιος πρόεδρος, Άδωνις Γεωργιάδης, χρησιμοποίησε μία ακόμα πιο βαριά έννοια, για να καταδείξει τη δική του οπτική των πραγμάτων για την προεκλογική εκστρατεία. "Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η διαδικασία εσωκομματικής εκλογής, όπως εξελίσσεται έως τώρα, κινδυνεύει να λάβει τα χαρακτηριστικά παρωδίας", έγραψε, στην επιστολή του προς τους κυρίους Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα. "Καλύτερο δώρο στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ από την απαξίωση αυτής της διαδικασίας δεν μπορεί να υπάρξει. Και, αλίμονο, θα είναι το χειρότερο "δώρο" που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την Ελλάδα...Ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του", σημείωσε, ζητώντας, παράλληλα, ακόμα πιο επιτακτικά τη διεξαγωγή μίας τηλεμαχίας, που θα επιτρέψει να μην περιοριστεί το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.
Οι αιχμές του Αδώνιδος Γεωργιάδη έδειξαν πεντακάθαρα προς τα στρατόπεδα των κυρίων Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα, που καθείς για τους δικούς του λόγους, λένε "όχι" σε ένα debate. "Η τηλεμαχία θα μας βλάψει. Θα δημιουργήσει σοβαρά θέματα μεταξύ μας", διαμηνύει συχνά-πυκνά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Debate, αλλά μόνο με την παρουσία και των τεσσάρων ζητά ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Πρόσωπα του περιβάλλοντος του υπηρεσιακού προέδρου δείχνουν σαφώς πως ο κ. Μεϊμαράκης θα συνεχίσει να πορεύεται στο δρόμο που από την πρώτη στιγμή έχει επιλέξει. "Καμία αντικαταστατική ενέργεια δεν θα γίνει αποδεκτή. Θα τηρήσουμε μέχρι κεραίας το καταστατικό παρά τις προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες ορισμένων. Δεν θα φέρουμε στο προσκήνιο ζητήματα παραπολιτικής και όλα όσα ανατροφοδοτούν την εσωτερική ένταση", ανέφεραν.
Πέρα από τις εσωτερικές βολές που συνόδευσαν ακόμα μία συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για παρεμβάσεις στο δρόμο προς την εκλογική διαδικασία, στον αφρό διατηρείται το ζήτημα του συνταγματικού κωλύματος εκλογιμότητας του κ. Τζιτζικώστα, συνδυασμένο με το εάν μπορεί ή όχι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να γίνει πρωθυπουργός.
Η πλευρά του κ. Τζιτζικώστα επικαλείται άρθρο του βουλευτή και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, σύμφωνα με το οποίο ο περιφερειάρχης μπορεί να αναλάβει χρέη πρωθυπουργού, χωρίς να είναι εκλεγμένος βουλευτής. "Δε γνωρίζω ούτε έναν Συνταγματολόγο που λέει ότι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί να πάρει εξωκοινοβουλευτικός", ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης, που έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη. Και οι ανταλλαγή απόψεων και πυρών συνεχίζεται… του Δημήτρη Γκάτσιου capital.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS