Επίσπευση της διαδικασίας πληρωμής στους κτηνοτρόφους

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 20150 σχόλια

Με νέα υπουργική απόφαση -“ντρίπλα” επιχειρεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου να ξεπεράσει το...
σκόπελο δύο περιφερειαρχών, που εμφανίστηκαν απρόθυμοι να υπογράψουν την κατανομή των βοσκότοπων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει όλη η διαδικασία καταβολής της βασικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους.
Όπως πληροφορείται το Agro24, η τροποποίηση της σχετικής απόφασης έχει υπογραφεί ήδη από τον κ. Αποστόλου και ετοιμάζεται για δημοσίευση, έτσι ώστε τις επόμενες μέρες να καταστεί δυνατή η ανακοίνωση της κατανομής των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας και αμέσως μετά να δημοσιευτούν τα προσωρινά δικαιώματα ενός εκάστου από τους δικαιούχους, με βάση τα οποία θα πάρουν όλοι κτηνοτρόφοι την πρώτη δόση της βασικής ενίσχυσης για το 2015.
Τι είχε προηγηθεί, όμως, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η αρχική απόφαση (που τροποποιείται με την τωρινή) προέβλεπε ότι θα γίνει η κατανομή των βοσκότοπων από την κάθε περιφέρεια. Όμως, για διάφορους λόγους οι περιφέρειες δεν ήταν σε θέση να την ολοκληρώσουν. Έτσι αποφασίστηκε το καλοκαίρι άτυπα και σε συμφωνία με τους περιφερειάρχες, να κάνει όλη τη δουλειά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, να ορθολογικοποιήσει την περυσινή κατανομή και να διορθώσει στρεβλώσεις (όπως το φαινόμενο να κατανέμονται βοσκοτόπια σε εντελώς άλλη γεωγραφική περιφέρεια από εκείνη στην οποία βρίσκεται ο κτηνοτρόφος) και στη συνέχεια οι περιφερειάρχες να υπογράψουν τη λίστα με την κατανομή της περιοχής τους.

Όμως, όταν έλαβαν στα χέρια τους τις καταστάσεις με την κατανομή, δύο περιφερειάρχες, οι Απόστολος Κατσιφάρας της Δυτικής Ελλάδος και Κώστας Αγοραστός της Θεσσαλίας, δεν εμφανίστηκαν πρόθυμοι να υπογράψουν. Έτσι, ο κ. Αποστόλου προχώρησε στην επόμενη κίνησή του, υπογράφοντας την απόφαση, που λέει ότι αν δεν υπογραφεί από τον περιφερειάρχη η κατανομή βοσκοτόπων, τότε υπογράφεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με δεδομένο ότι όλοι οι υπόλοιποι περιφερειάρχες συντονίστηκαν στην κατεύθυνση του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι οι δύο περιφερειάρχες που δεν υπέγραψαν κινήθηκαν κυρίως με πολιτικά κριτήρια.agro24.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS