Φόροι 2,5 δισ. χάθηκαν από το λαθρεμπόριο καπνού εν μέσω κρίσης

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 20150 σχόλια

Η μαύρη τρύπα του λαθρεμπορίου τσιγάρων θα στερήσει φέτος από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου φόρους άνω των 710 εκατ. ευρώ έναντι 670 εκατ. ευρώ που ήταν οι φόροι που έχασε το κράτος το 2014 και 565 εκατ. ευρώ το 2013.

Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση είναι σε απόγνωση για την αναζήτηση ισοδυνάμων μέτρων, η μαφία στο λαθρεμπόριο τσιγάρων συνεχίζει να κυριαρχεί, παρά το γεγονός ότι η μείωση τσιγάρων έχει υποστεί καθίζηση, αφού οι Έλληνες μειώνουν τις προσωπικές δαπάνες τους που ξεκινούν από τα τρόφιμα και φθάνουν μέχρι και στον καπνό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της διακίνησης του λαθρεμπορίου τσιγάρων εντοπίζεται στην αποψίλωση των τελωνείων, καθώς μειώθηκε το προσωπικό και παρατηρείται σοβαρό έλλειμμα ελέγχου. Έχει υπολογισθεί ότι την 7ετή ύφεση (2008-2014) χάθηκαν φόροι 2,535 δισ. ευρώ λόγω του λαθρεμπορίου τσιγάρων στην Ελλάδα.
Αλλά και στην Ε.Ε. συνολικά, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την KPMG, 56,6 δισ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2014, αντιπροσωπεύοντας το 10,4% της συνολικής κατανάλωσης. Η παράνομη αγορά τσιγάρων στοιχίζει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους και στις κυβερνήσεις τους περισσότερα από 11 δισ. ευρώ σε χαμένους φόρους. Ενδεικτική είναι η διαπίστωση ότι το σύνολο των πωλήσεων παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. είναι τέτοιο, που κατατάσσει τους λαθρεμπόρους στον 5ο μεγαλύτερο προμηθευτή τσιγάρων στους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Τα «Illicit whites» τσιγάρα - τα οποία συνήθως παράγονται νόμιμα σε μία χώρα, με κύριο σκοπό τη λαθραία διάθεσή τους – έχουν κατακλύσει την Ε.Ε. Σύμφωνα με την KPMG, ενώ η παράνομη διακίνηση των ευρέως γνωστών σημάτων έχει περιοριστεί σημαντικά, ο αριθμός των λεγόμενων «Illicit whites» έχει αυξηθεί ραγδαία, από σχεδόν 0% το 2006 στο 37% του συνόλου των παράνομων τσιγάρων το 2014.
Όσον αφορά στο σύνολο της Ε.Ε. το 2014, η μελέτη κατέδειξε ότι: α) Τα «Illicit whites» αυξήθηκαν κατά 8% το 2014 και έφτασαν τα 21,1 δισ. τσιγάρα. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τέτοιων τσιγάρων είναι η Πολωνία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, β) Το 2014, το 10,4% των τσιγάρων που καταναλώθηκαν στην Ε.Ε. ήταν παράνομα, και γ) Η συνολική ποσότητα των παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 3,3% το 2014, φθάνοντας τα 56,6 δισ. τσιγάρα. newsbomb.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS