Πρόστιμο 100 ευρώ στους αγρότες που υπέβαλαν εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 20150 σχόλια

Πρόστιμο 100 ευρώ για την υποβολή εκπρόθεσμων περιοδικών δηλώσεων οι οποίες όμως, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα...
ορίζει σχετική εγκύκλιος της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, απαλλάσσονται από οποιαδήποτε κύρωση καλούνται να πληρώσουν πολλοί αγρότες οι οποίοι εντάχθηκαν σε καθεστώς βιβλίων.
Οι καταγγελίες έρχονται από μεμονωμένους παραγωγούς αλλά και από το Σύλλογο Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας ο οποίος έχει ενημερωθεί σχετικά από λογιστές-μέλη του.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, από 01.01.14, ημερομηνία κατά την οποία εντάχθηκαν σε καθεστώς βιβλίων ένα μεγάλο μέλος των αγροτών, προέκυψε θέμα σχετικά με τον τρόπο υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Ακριβώς για να διευκρινίσει τον τρόπο υποβολής του ΦΠΑ για το 2014, η  Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Δ.Ε. εξέδωσε την ΠΟΛ.1040/04.02.15. Σύμφωνα με αυτή, για τα πρώτα 3 3μήνα/2014 πρέπει να υποβληθούν μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και στο 4ο 3μηνο /2014, θα συγκεντρωθούν όλα τα έσοδα και έξοδα του έτους.
Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο πολλοί λογιστές αναφέρουν ότι έχουν καταλογιστεί  πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή των μηδενικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ αγροτών, των πρώτων τριών 3μήνων του έτους 2014.
Ο καταλογισμός έχει γίνει και εμφανίζεται το πρόστιμο των 100,00€ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του αγρότη.
Τι ορίζει η εγκύκλιος
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1040/04.02.15 στην §4 ορίζεται ότι:
«4. Οι δηλώσεις των προηγούμενων φορολογικών περιόδων του έτους 2014 υποβάλλονται ηλεκτρονικά χωρίς την καταχώρηση δεδομένων σε αυτές, για τεχνικούς λόγους όπως λήψη φορολογικής ενημερότητας ή ρύθμιση οφειλών, παρότι δεν υπάρχει σχετική υποχρέωση, χωρίς την επιβολή προστίμων ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής αυτών».
Ο Σύλλογος καλεί όσους λογιστές έχουν ανακαλύψει τέτοιου είδους πρόστιμα, ή τους έχουν ενημερώσει πελάτες τους αγρότες ότι τους έχουν καταλογιστεί πρόστιμα για τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ των πρώτων 3 3μήνων 2014, θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στο τμήμα ΦΠΑ και να ζητήσουν τη διαγραφή των προστίμων αυτών. agronews.gr
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS