Οι εκλογές θέτουν σε κίνδυνο επενδύσεις 10 δισ. ευρώ

Σάββατο 22 Αυγούστου 20150 σχόλια

Επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ εντελώς απαραίτητες για την επαναφορά της Ελλάδας το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα μπουν σε κίνδυνο αν τελικά θα έχουμε ένα παραδοσιακό «ελληνικό εκλογικό κύκλο».

Οι επενδύσεις αυτές μοιράζονται σε...
8,4 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ και το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ» και τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ από την επανεκκίνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ήδη 1,4 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων κινδυνεύουν να χαθούν αφού η κρίση ρευστότητας το πρώτο μισό του χρόνου και οι καθυστερήσεις στο σχεδιασμό είχαν ως αποτέλεσμα να μην επιλεγούν έγκαιρα «ώριμα» έργα που θα αξιοποιήσουν αυτό το ποσό.

Άλλα 4 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων που είναι δεσμευμένα σε συγκεκριμένα έργα είναι άγνωστο πότε και πως θα απορροφηθούν αφού το δημόσιο δεν είχε τη ρευστότητα να συνεισφέρει τη συμμετοχή του και οι εμπορικές τράπεζες είχαν και συνεχίζουν να έχουν (λόγω και των κεφαλαιακών ελέγχων) πρόβλημα να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Διαθέσιμα για την Ελλάδα μέσα στο 2015 είναι άλλα 3,5 δισ. ευρώ από το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ» που ως γνωστό αφορά την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ ΙΙ.

Η συμφωνία που κλείστηκε στο θέμα αυτό μαζί με το τρίτο μνημόνιο ήταν η Ελλάδα να πάρει άμεσα 1 δισ. ευρώ ως μέρος τη προκαταβολής του νέου προγράμματος και άλλα 2,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου αν θα κατάφερνε να παρουσιάσει έτοιμα έργα για χρηματοδότηση.

Αν οι εκλογές γίνουν τελικά μέσα στον Σεπτέμβριο θα είναι σχεδόν αδύνατο να τελειώσει έγκαιρα ο σχεδιασμός και τα χρήματα αυτά να μπουν στα δημόσια ταμεία. Μετά τα μέσα Οκτωβρίου το βάρος θα πέσει στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και όλα θα καθυστερήσουν να ξεκινήσουν.

Το τρίτο και πιο σημαντικό κεφάλαιο αφορά τις αποκρατικοποιήσεις. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την πώληση των οργανισμών των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας (ΟΛΠ, ΟΛΘ) και την πώληση μεριδίου από τα ΕΛΠΕ και τον ΟΤΕ με βάση το νέο στρατηγικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Χωρίς επιτάχυνση των διαδικασιών όλες οι προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις θα μείνουν όπως και τα προηγούμενα χρόνια στα χαρτιά και η ολοκλήρωσή τους θα παραπεμφθεί για το 2016.

Πάντως ο στόχος για έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 6,2 δισ. ευρώ την τριετία 2015 – 2018 που έχει τεθεί από το νέο μνημόνιο θα πρέπει να επιτευχθεί αφού οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι μέρος της συζήτησης που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο για την ελάφρυνση του χρέους .

Επίσης, ακόμη μια δύσκολη αποστολή της νέας κυβέρνησης θα είναι να παρουσιάσει τον Οκτώβριο και το σχέδιο για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να φέρει στα δημόσια ταμεία το κολοσσιαίο ποσό των 50 δισ. ευρώ από έσοδα αποκρατικοποιήσεων από τα από τα οποία τα 37,5 δισ. ευρώ είναι ήδη υποθηκευμένα για την αποπληρωμή του χρέους. enikonomia
Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS