Εκτός του νέου πολυνομοσχεδίου το φορολογικό πακέτο των αγροτών

Τρίτη 21 Ιουλίου 20150 σχόλια

Χωρίς τις διατάξεις για τη φορολόγηση των αγροτών, όπως είχε προαναγγελθεί, κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιουλίου στη Βουλή το δεύτερο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη νέα δανειοδότηση της Ελλάδας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αναμένεται να υιοθετηθούν στο επόμενο πακέτο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.
Πρόκειται για εξέλιξη για την οποία είχε προϊδεάσει το Agronews με ρεπορτάζ του στο οποίο κατέγραφε τις αντιδράσεις που προκαλούσε εσωτερικό τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης το βαρύ «πακέτο»,  με τους βουλευτές της επαρχίας να αναλαμβάνουν τα τελευταία 24ωρα ρόλο «συνηγόρου των αγροτών» καθώς γίνονται αποδέκτες της οργής του κόσμου.
Μάλιστα, όπως έγραφε το Agronews, από την πλευρά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είχε πέσει η ιδέα για μετάθεση υποβολής των αγροτικών μέτρων ώστε να υπάρξει συνολικότερη επεξεργασία του θέματος. Άποψη που συμμερίζονταν και κυβερνητικά στελέχη, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλη Αποστόλου.
Σημειωτέον ότι στο νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα δε θα συμπεριλαμβάνονται ούτε οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Αποστόλου: "Από 1η Ιανουαρίου 2016 οι αλλαγές"
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Αποστόλου, από 1ης Ιανουαρίου 2016 θα ξεκινήσει η εξομοίωση της φορολογικής αντιμετώπισης του αγρότη με τους ελεύθερους επαγγελματίες με σκοπό να ολοκληρωθεί σταδιακά το 2017, χρονιά από την οποία θα είναι αντιληπτές οι επιπτώσεις και για τους ίδιους τους παραγωγούς.
Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τρίτης 21 Ιουνίου ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης παραδέχτηκε ότι οι επιπτώσεις στο κομμάτι της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος είναι πάρα πολύ οδυνηρές αλλά σημείωσε ότι η συμφωνία άφηνε ανοιχτό το θέμα του προσδιορισμού του αγρότη, της ειδικές δηλαδή μεταχείρισης του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
Επέμεινε ότι ότι η φορολόγηση των αγροτών δεν ήταν στα προαπαιτούμενα της 22ας Ιουλίου και πως η εφαρμογή της εξομοίωσης της φορολογικής αντιμετώπισης του αγρότη με τους επαγγελματίες ξεκινά από 1/1/2016 με σταδιακή ολοκλήρωση το 2017 όταν και όπως είπε θα ξεκινήσουν οι αγρότες να αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις.
Από τη στιγμή που η διάταξη ξεκινάει από το 2016 να εφαρμόζεται ανέφερε ότι θα πρέπει να ψηφιστούν νωρίτερα αλλά το εάν θα γίνει αυτό τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα αυτό είναι θέμα -είπε- που εξαρτάται από τις συζητήσεις ενόψει της πρώτης αξιολόγησης
Η ανακοίνωση του Μαξίμου
Όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό μέγαρο, την Τετάρτη η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Βουλή αφορά:
- Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.
- Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.
- Στη Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών.

ΠΑΣΕΓΕΣ: Πάνω από 2,3 δισ. ευρώ το κόστος
Σε περισσότερα από 2,3 δισ. ευρώ υπολογίζει τις επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο από το συνολικό «πακέτο» για τους αγρότες, συμπεριλαμβανομένων και των φορολογικών αλλαγών, η ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
«Τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές και αφορούν τους Έλληνες αγρότες είναι πολύ σκληρά και δυσβάσταχτες θα είναι οι συνέπειές τους όπως ήδη έχουμε αναφέρει με προηγούμενες δηλώσεις μας» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας.
Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στους υπουργούς Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, και ΥΠΑΠΕΝ, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, καθώς και στον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΑΠΕΝ, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, και περιγράφοντας πιο συγκεκριμένα τις επιπτώσεις στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει τα εξής:
1.         Ο αγροτικός τομέας με την υιοθέτηση των μέτρων οδηγείται σε εξαθλίωση με πολλαπλές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας μας.
2.         Το αγροτικό εισόδημα που θα διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή των μέτρων θα είναι ισχνό έως μηδενικό για τους 629.660 Έλληνες αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
3.         Θα μειωθεί σημαντικά ο όγκος της γεωργικής παραγωγής.
4.         Θα ενταθεί η παραοικονομία και η λαθραία διακίνηση αγροτικών προϊόντων.
5.         Θα μειωθούν οι εξαγωγές και στο εσωτερικό θα οδηγηθούμε σε αύξηση τιμών γεωργικών προϊόντων.
6.         Μεγάλο μέρος των Ελλήνων αγροτών θα παραμείνει ανασφάλιστο λόγω αδυναμίας ασφάλισης.
7.         Θα χαθούν θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί η ανεργία.
8.         Ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός στην περιφερειακή Ελλάδα και στην ύπαιθρο θα διαρραγεί, διότι ελάχιστοι απ΄ τους αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα και το κίνητρο να συνεχίσουν να καλλιεργούν και ελάχιστοι εκ των κτηνοτρόφων θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εκτρέφουν τα ζώα τους.
Συνεχίζοντας ο κ. Καραμίχας τονίζει πως πολύ προσεκτικά, τα μέτρα που αφορούν τους αγρότες πρέπει να επανεξετασθούν με μεγάλη σχολαστικότητα, γιατί τα μέτρα αυτά θα σκοτώσουν τη «γαλακτοφόρο αγελάδα», όπως αποκαλείται και είναι η αγροτική μας οικονομία. Στον αντίποδα επιβάλλεται να διαμορφωθεί σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την Ελληνική γεωργία, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες των μέτρων και να μπορέσει να μείνει όρθια στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται συμβάλλοντας έτσι θετικά στο να βγει η χώρα μας από την κρίση. agronews.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS