Δε θα πληρώσουν φόρο ιδιοχρήσης οι αγρότες

Κυριακή 14 Ιουνίου 20150 σχόλια

Να απαλλάξει τους επαγγελματίες αγρότες από το «βραχνά» του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση γεωργικής γης και την φορολογική επιβάρυνση που προέκυπτε από αυτό αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Για όσους ασκούν ατομική αγροτική δραστηριότητα δε θα υπολογίζεται εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρέαν παραχώρηση εκτάσεων.
Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 11 Ιουνίου στη Βουλή, ξεκαθαρίζεται ότι για όσους ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δε θα υπολογίζεται εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρέαν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων όπως λιβάδια, βοσκήσιμες και καλλιεργήσιμες γαίες καθώς και κάθε εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας.
Το Agronews είχε αποκαλύψει πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ότι η κατάργηση της πρόβλεψης για εισόδημα από ιδιοχρήση αγροτικής γης ήταν ένα από τα ενδεχόμενα που εξέταζε το υπουργείο Οικονομικών. Η άλλη λύση που είχε πέσει στο τραπέζι- και, κατά τα φαινόμενα απορρίφθηκε- ήταν το τεκμαρτό εισόδημα να υπολογιστεί, τουλάχιστον, για φέτος με βάση τα τεκμαρτά ενοίκια γης που ίσχυαν μέχρι το οικονομικό έτος 2013.
Ο μη υπολογισμός εισοδήματος από ιδιοχρήση σημαίνει και την απαλλαγή των αγροτών από το φόρο 11% στο εισόδημα αυτό (ή 33% εφόσον ξεπερνούσε τα 26.000 ευρώ)
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα ισχύουσες φορολογικές διατάξεις, το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση αγροτεμαχίων ισούταν με το 3% της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου.
Το ακριβές απόσπασμα (Άρθρο 1, Παρ. 5) του σχεδίου νόμου «Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και άλλες διατάξεις» έχει ως εξής:
Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 39 του ν.4172/2013 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
«Ειδικά για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση προς ανιόντες, κατιόντες και συζύγους, αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες, και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής.» agronews.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS