Ιόνια Οδός: Πλησιάζει η παράδοση του "Μεσολόγγι - Αμφιλοχία"

Κυριακή 17 Μαΐου 20150 σχόλια

Με ρυθμούς που παραπέμπουν σε ..χειμώνα κινούνται τα μεγάλα έργα στους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Την ώρα που η συζήτηση για τα διόδια έχει αρχίσει να ανακινείται, τα έργα δείχνουν να χαμηλώνουν τις προσδοκίες και η ολοκλήρωση τους αρχίζει να μετακινείται προς το μέλλον.

Σήμερα με τις καλύτερες προβλέψεις πάμε για το 2017 για την ολοκλήρωση των υπό κατασκευή έργων με την αίρεση να μην έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη το επόμενο χρονικό διάστημα.
Με τα έργα των αυτοκινητόδρομων να κρατούν σε μία ιδιότυπη ομηρία τους κατοίκους των περιοχών που κατασκευάζονται αλλά και ένα μεγάλο μέρος του επαγγελματικού κόσμου, αυτό που φαντάζει ως η καλύτερη λύση αυτή την εποχή είναι η τμηματική λειτουργία των αυτοκινητόδρομων.
Αν και η λύση αυτή απορρίπτεται διαρκώς από τους παραχωρησιούχους, η πίεση για την απόδοση τμημάτων θα αυξάνεται γεωμετρικά όσο περνά ο καιρός και βλέπουμε τα εργοτάξια να μην τελειώνουν. Το σενάριο των τμηματικών παραδόσεων των έργων στους αυτοκινητόδρομους, έχει τεθεί πολλές φορές από το ypodomes στις εταιρείες παραχώρησης που πάντα ήταν αρνητικές.
Αυτό θα δημιουργεί πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες και οι πρώτες που θα αντιδράσουν θα είναι οι Περιφέρειες. Επί της ουσίας η συνεχής μετάθεση των έργων στο μέλλον χωρίς να αποδίδονται έστω λίγα χιλιόμετρα στην κυκλοφορία δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις.  

Τα τμήματα που θεωρούνται ώριμα
Το σενάριο αυτό υπάρχουν τμήματα που θεωρούνται έτοιμα ενώ και οι τοπικές κοινωίες θα "αποσυμπιέζονταν" βλέποντας ότι η μακρόχρονη αναμονή τους και η εκ των προτερών πληρώμή των δρόμων αρχίζει να πιάνει τόπο.
Στον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού υπάρχουν προχωρημένα τμήματα και εκεί θεωρητικά έχουμε φαβορί για λειτουργία ακόμα και μέσα στο 2015 το τμήμα Κόρινθος-Κιάτο. Το τμήμα είναι σχετικά μικρό αλλά θα μπορούσε να απορροφήσει σημαντικό μέρος της σημερινής ασφυκτικής κυκλοφορίας.
Στην Ιόνια Οδό με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα τμήματα εκατέρωθεν της Ευρείας Παράκαμψης Αγρινίου, δημιουργώντα ένα μεγαλύτερο μήκος έτοιμου αυτοκινητοδρόμου. Το τμήμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει είναι από το Μεσολόγγι μέχρι την Αμφιλοχία. Μάλιστα στο κομμάτι αυτό και ειδικότερα στο τμήμα Μεσολόγγι - Κεφαλόβρυσο άνοιξε τις τελευταίες μέρες η απαλλοτρίωση του πρατηρίου της Shell. Ενώ παράλληλα ίσως και αύριο Δευτέρα ξεκινήσει η παράκαμψη έξω από το Μεσολόγγι ώστε να ολοκληρωθεί η μεγάλη γέφυρα (φωτό) που θα περνά πάνω από την υφιστάμενη εθνική οδό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις το τμήμα της παράκαμψης Αμφιλοχίας είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και το Φθινόπωρο θα μπορέσει να παραδοθεί. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν και στο κομμάτι Μεσολόγγι - Κεφαλόβρυσο ώστε και αυτό να δοθεί στην κυκλοφορία μέσα στα τέλη του Φθινοπώρου και μαζί με την παράκαμψη Αμφιλοχίας να αποτελέσουν έναν ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο περίπου 60 χιλιομέτρων.
Στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου τα δύσκολα έχουν περάσει αλλά οι κατασκευαστές επιμένουν ότι δεν μπορεί να δοθεί τμηματικά το κομμάτι Ευαγγελισμός-Σκοτίνα. Εδώ άνθρωποι του κατασκευαστικού κόσμου λένε πως θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα από τον Ευαγγελισμό μέχρι τη Ραψάνη και να λειτουργήσουν οι 2 πρώτες Σήραγγες στα Τέμπη 2 και 6 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Αυτό θα απελευθέρωνε το δύσκολο κομμάτι των Τεμπών και επί της ουσίας θα έμενε ένα μικρό τμήμα προς κατασκευή. πληροφορίες από ypodomes.com - aixmi-news.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS