Μυστική Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΝΤ;

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 20150 σχόλια

Μια έντονη φημολογία που θέλει τούς Ντομινίκ Στρος Καν και Χίλαρι Κλίντον να έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο για μια επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τον ΣΥΡΙΖΑ διαπερνά από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Κι αυτό συμβαίνει την ώρα που η απουσία του Ομπάμα από την πορεία για την Δημοκρατία στο Παρίσι προκαλεί αρνητικά σχόλια στα διεθνή ΜΜΕ.
Λίγες ώρες μετά την μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Παρίσι στη διάρκεια της οποίας το πλήθος αποθέωσε ακόμη και τους άνδρες της Αστυνομίας οι οποίοι ήταν ακροβολισμένοι στις ταράτσες η καγκελαρία ανακοίνωσε ότι τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο αντικαγκελάριος (Ζίγκμαρ) Γκάμπριελ και άλλοι υπουργοί πρόκειται να συμμετάσχουν αύριο, Τρίτη, σε μια διαδήλωση που οργανώνεται από τις μουσουλμανικές ενώσεις, μπροστά από την πύλη του Βραδεμβούργου", για να καταδικασθεί η επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι εναντίον της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Charlie Hebdo", ανακοίνωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Μέρκελ δείχνει ότι την απασχολεί πολύ σοβαρά η απειλή του ΙSIS με την απουσία τού Ομπάμα από το Παρίσι να ρίχνει λάδι στη φωτιά των σεναρίων συνομωσίας και καχυποψίας  που θέλουν τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα το δίδυμο Μέρκελ-Ολάντ να "υποπτεύονται" τον Λευκό Οίκο για σχέδιο δράσης των φανατικών τζιχαντιστών κατά της Ευρώπης.
(Στα ψιλά εξάλλου πέρασε το γεγονός που ήθελε στρατιώτες του Κράτους του Ισλάμ να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και νοσοκομεία της Αθήνας με πρόφαση τον θεραπευτικό τουρισμό, επί πρωθυπουργίας ΓΑΠ).

Η καχυποψία και ο τρόμος των Ευρωπαίων ήρθαν να προστεθούν στην σπερμολογία που ήθελε την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ως ένα ακόμη χτύπημα των Αμερικανών κατά της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα εναντίον της Γερμανίας.
Αίφνης λοιπόν οι δανειστές και πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να κάνει δώρο σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επανεξέταση του ύψους  των πρωτογενών πλεονασμάτων της συμφωνίας. Και να το μειώσει σε επίπεδα που να μπορεί να ανταποκριθεί η οικονομία, πολύ περισσότερο που η χρονική περίοδος των πρωτογενών πλεονασμάτων που προβλέπει το μνημόνιο συμπίπτει με την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρωζώνη μέσα στο οποίο διαμορφώνεται κατα κύριο λόγο το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. 
Η “ιδέα” αυτή σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στον δύσκολο αυτό διάλογο ...προσφέρεται για να γίνει η βάση μίας προσέγγισης με την Αθήνα μετά την 25η Ιανουαρίου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. 

Πολύ περισσότερο μάλιστα αν η νέα κυβέρνηση έχει απόλυτη ανάγκη να στηριχθεί σε μία “υποχώρηση” της τρόικας για να εμπλακεί σε μία διαπραγμάτευση βελτίωσης των όρων του προγράμματος. Και αυτό γιατί μία μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων οδηγεί σε πολύ μικρότερες απαιτήσεις στο ετήσιο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Που σκοντάφτει η συζήτηση αυτή; Σκοντάφτει στο απλό γεγονός ότι μία τέτοια αλλαγή οδηγεί αναπόφευκτα σε μία άλλη προσέγγιση της έννοιας του περιβόητου χρηματοδοτικού κενού και την διαπραγμάτευση της βιωσιμότητας του χρέους. Με άλλα λόγια φορτώνει με περισσότερες υποχρεώσεις το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος και προς το παρόν ούτε το Βερολίνο ούτε η Φρανκφούρτη είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν...  
Την αποκάλυψη των πρωτοβουλιών του ΔΝΤ οι οποίες έχουν θορυβήσει  το κυβερνητικό επιτελείο κάνει ο Γιάννης Αγγέλης στο Capital.gr. kourdistoportocali.com

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS