Αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά του νέου φόρου στα αγροτεμάχια

Πέμπτη 24 Απριλίου 20140 σχόλια



Οκταμελή επιτροπή η οποία θα επωμισθεί το εκτελεστικό-πρακτικό μέρος του νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, δηλαδή την επεξεργασία των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, συγκρότησε το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως προβλέπεται από τη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα η επιτροπή η οποία θα λειτουργεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος Μαϊου. Από τις αρχές Ιουνίου το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ξεκινήσει την αποστολή των ειδικών εκκαθαριστικών στους φορολογουμένους.

Υπενθυμίζεται ότι για τα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος είναι 1 ευρώ/στρέμμα και 2 ευρώ/στρέμμα για τα όλα καλλιεργούμενα, ενώ διαμορφώνεται στα 2,2 ευρώ/στρέμμα για τα αρδευόμενα. Ο συμπληρωματικός φόρος, δηλαδή ο νέος ΦΑΠ, δεν επιβάλλεται στα αγροτεμάχια και προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ. Ο πρώτος συντελεστής είναι 0,1%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής είναι 1% αντί 2% για περιουσίες πάνω από 800 χιλιάδες ευρώ και πάνω.

Το  υπουργείο προσβλέπει σε έσοδα 2,650 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ο αποκαλούμενος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας ακινήτων αποτελεί ουσιαστικά έναν συνδυασμό φόρου ανά τετραγωνικό με μια παραλλαγή του ΦΑΠ.
Ο κύριος φόρος για τα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ/τ.μ. όντας μειωμένος κατά 16% μεσοσταθμικά από το έκτακτο τέλος, ενώ απαλλάσσονται πλήρως τα αγροτικά κτίσματα. Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ/στρέμμα, όντας μειωμένος κατά 83% μεσοσταθμικά από το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου. agronews.gr

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS