Βαριές περικοπές στις επιστροφές ΦΠΑ και αγροτικού πετρελαίου

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 20120 σχόλια


Ισχυρό πλήγμα στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στις αντοχές των επαγγελματιών του χώρου προκαλούν τα φορολογικά και όχι μόνο μέτρα που περιλαμβάνονται στο «Μνημόνιο 3», δηλαδή στη νέα συμφωνία που κλείνει η κυβέρνηση με την τρόικα προκειμένου να ξεμπλοκάρει η δόση των 31,5 δισ. ευρώ.


Η επιστροφή ΦΠΑ οδεύει προς το 6% από 11% που είναι σήμερα, ενώ για το αγροτικό πετρέλαιο διαμορφώνεται στο 0,264 ευρώ το λίτρο από 0,391 ευρώ το λίτρο.
Μεταξύ άλλων, το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου το οικονομικό επιτελείο στη Βουλή, προβλέπει «ψαλίδισμα» στις επιστροφές φόρων που δικαιούνται οι παραγωγοί. Αρχής γενομένης, από την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου η οποία από 0,391 ευρώ το λίτρο μειώνεται σε 0,264 ευρώ το λίτρο (δηλαδή μείωση 32,48%).
Επιπλέον, κατά 45% μειώνεται και η επιστροφή ΦΠΑ που «κλειδώνει» στο 6% από 11%.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην κατάργηση του αφορολογήτου ορίου που απολάμβαναν μέχρι σήμερα οι αγρότες και τη φορολόγηση –βάσει βιβλίων και στοιχείων- από το πρώτο ευρώ του γεωργικού εισοδήματος με συντελεστή 6%.
Παράλληλα, νέα επιβάρυνση στα κόστη παραγωγής αναμένεται να φέρουν οι ανατιμήσεις σε όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών) οι οποίες προβλέπεται να εφαρμοσθούν σε δύο ή τρεις δόσεις από 1η Ιανουαρίου 2013. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν μόνο για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα προσδιορισθούν με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Ανατροπές στα ισχύοντα μέχρι σήμερα φέρνει και η φορολόγηση της αγροτικής γης, στο πλαίσιο των φορο-ρυθμίσεων για την ακίνητη περιουσία. Μέχρι αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν έχει διευκρινισθεί αν η φορολόγηση θα περιλαμβάνει εκτός από τους εταιροεπαγγελματίες και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καλλιεργητές -κατόχους αγροτεμαχίων.
Αντίθετα, πολύ πιο …ξεκάθαρη είναι η αύξηση 77% στις εισφορές υγείας που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση διατάξεων του προηγούμενου Μνημονίου (σ.σ. βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης στη Βουλή) σύμφωνα με την οποία οι εισφορές των εν λόγω ασφαλισμένων θα διαμορφωθούν πλέον σε 25,87 ευρώ από 14,56 ευρώ μηνιαίως. Ως αιτιολογία αναφέρεται ότι το ποσό των 175,80 ευρώ το χρόνο ήταν πολύ μικρό «σε σχέση αφενός με τις παρεχόμενες από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες υγείας αφετέρου με την εισφορά που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών οργανισμών».

Τέλος, βαρύς θα είναι ο λογαριασμός και για τους συνταξιούχους ΟΓΑ οι οποίοι χάνουν τη 13η και τη 14η σύνταξη, ενώ προς μείωση κατά 30 ευρώ οδεύουν και τα επιδόματα των μη ανταποδοτικών συντάξεων.
Ας δούμε αναλυτικά τα μέτρα, φορολογικά και μη, που θεωρούνται «κλεισμένα»:
- Mείωση από 11% σε 6% στο ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ για τους επαγγελματίες αγρότες από 1-1-2013.
- Μείωση στις επιστροφές φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου από 0,391 σε 0,264 ευρώ το λίτρο.
-Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους αγρότες και όλους τους επιτηδευματίες. Καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση λογιστικών βιβλίων (εσόδων- εξόδων) σε όλο το φάσμα των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου. Τα καθαρά κέρδη θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 6%.
-Αύξηση 77% στις εισφορές υγείας των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, από 25,87 ευρώ μηνιαίως σε 14,56 ευρώ μηνιαίως.
-Καταργούνται 13η και 14η σύνταξη του ΟΓΑ, όπως και όλα τα «δώρα» των συνταξιούχων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μείωση 30 ευρώ στα επιδόματα ανταποδοτικών συντάξεων στους αγρότες.
Αυτά, πάντως, δεν είναι τα μόνο μέτρα που «φέρνει» μαζί του το φορολογικό νομοσχέδιο. Το «πακέτο» περιλαμβάνει επίσης: Φορολογικό συντελεστή 28% για το σύνολο των κερδών των ΑΕ και των ΕΠΕ με παράλληλη κατάργηση της φορολόγησης των μερισμάτων, ενώ αυξάνεται από 10% σε15% ο φόρος στους των τόκους των τραπεζικών καταθέσεων, ομολόγων και εντόκων γραμματίων.
Τέλος, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα ικανοποιήσει τελικά το πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης μειώνοντας το ΦΠΑ από 23 σε 13, όμως θα επιβληθεί ειδικό τέλος στα καταστήματα που έχουν χώρους καπνιζόντων. agronews.gr you.gr 8.000 προϊόντα τεχνολογίας σε χαμηλές τιμές. Δωρεάν παράδοση από 300 σημεία! Κάντε Click Εδώ

Share this article :
 
Creation Template: ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS |
Copyright © 2011. ΑΚΤΙΟ ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS